Ugrás a tartalomhoz
Encyclopedia categories: BioTech USA Encyclopedia categories: BioTech USA
Encyclopedia

A-vitamin

Az A-vitamin egy esszenciális, azaz a szervezet számára nélkülözhetetlen, zsírban oldódó vitamin, mivel az ember nem képes az A-vitamin ’de novo’ szintézisére, de provitaminból azonban a szervezetünk is képes szintetizálni és raktározni is. Az A-vitamin kifejezés magában foglalja az összes transz-retinol-t (retinol) és azokat a természetesen előforduló molekulákat, melyek összefüggésbe hozhatók a retinol biológiai aktivitásával (retina, retinsav, retinal retinil-észterek), valamint a vitamin előanyagait a karotinoidokat, amelyek az étrendből származnak és a testünk képez A-vitamint belőle. 1,2

Formái

A retinol és a retinil-észterek az A-vitamin legelterjedtebb formái a szervezetben. A retinol az all-transz-retinsav transzkripciósan aktív metabolitjának egy transzportformája és prekurzora, a retinil-észterek pedig retinol raktározási formái.2 Az előanyaga, azaz provitaminja pedig a béta-karotin.

Béta karotin

A β-karotin pedig a karotin leggyakoribb formája, mindkét végén β-gyűrű (β-jonongyűrű) található. Vörös színű kristályos anyag, lemezekben kristályosodik így jön létre a jellegzetes narancsszínű formája. A gyűrűk közti szénlánc transz szerkezetű konjugált kettős kötéseket tartalmaz. A β-karotin a karotináz enzim hatására két molekula retinollá, A-vitaminná bomlik.6

Funkciói

Az A-vitamin retinaként részt vesz a látásban, a retina központi szerepet játszik a fototranszdukciós mechanizmusokban, ezáltal az A-vitamin hozzájárul a normál látás fenntartásához*. Az A vitamin retinsav hatására a test sejtjeinek differenciálódásában is szerepet játszik.1,3 Az A-vitamin hozzájárul a bőr és a nyálkahártyák normál állapotának fenntartásához*, továbbá az immunrendszer normál működéséhez és részt vesz a normál vasanyagcserében is*.3

*Az EFSA -European Food Safety Association – állításai alapján

Hiányállapot

Az A-vitamin-hiány esetén megfigyelt fő tünet a méhen belüli és a születés utáni növekedési visszamaradás, valamint a veleszületett rendellenességek sora, amelyeket együttesen magzati „A-vitamin-hiány-szindrómának” neveznek. Felnőtteknél az A-vitamin-hiány számos funkciót, például látást, immunitást és szaporodást károsan befolyásolja, és összefüggésbe hozható az alacsony vasszint romlásával, ami A-vitamin-hiányos vérszegénységhez vezethet.2

Retinol equivalens 

Az A-vitamin aktivitású anyagok biológiai értékét retinol egyenértékben (RE) fejezzük ki, 1 μg RE 1 μg retinollal. Specifikus karotinoidok/retinol ekvivalencia arányok vannak meghatározva az A-provitamin karotinoidokra, amelyek a karotinoidok kevésbé hatékony felszívódását és retinollá történő biokonverzióját okozzák. 

Hipervitaminózis: A-vitamin túladagolás

Az akut és krónikus hipervitaminózis klasszikus jelei és tünetei közé tartoznak A-vitamin esetén a bőrelváltozások, hányinger, hányás, izom-csontrendszeri rendellenességek és májkárosodás. A csecsemőknél kidudorodó fontanelle és a megnövekedett koponyaűri nyomás szintén az A-vitamin toxicitás klasszikus káros hatásai. Az A-vitamin vagy a specifikus retinoidok túlzott bevitelének teratogén hatása állatokon és embereken egyaránt jól dokumentált.2

Hogyan jutunk A-vitaminhoz?

A retinolban gazdag élelmiszerek közé tartoznak a belsőségek és a hús, a vaj, a retinollal dúsított margarin, a tejtermékek és a tojás, míg az A-provitamin karotinoidokban, különösen a β-karotinban gazdag élelmiszerek közé tartoznak a zöldségek és gyümölcsök, például az édesburgonya, sárgarépa, sütőtök, zöld leveles zöldségek, édes piros paprika, mangó és dinnye. (FSA, 2002; Anses/CIQUAL, 2012)2 A sárgarépában a karotinok közül a β-karotin található meg a legnagyobb mennyiségben. A sárgarépán kívül más növényekben is előfordul a klorofill kísérőjeként például a zöld leveles zöldségekben.6

Hasznosulása:

A bél az az elsődleges szövet, ahol az étrendből származó A-provitamin karotinoidok retinollá alakulnak.1

Az előre elkészített A-vitamin hatékonyan (70-90%) szívódik fel. A β-karotin felszívódása nagyon változó (5-65%), ez függ a táplálkozással és étrenddel kapcsolatos tényezőktől, genetikai jellemzőktől és az alany egészségi állapotától.1

A retinol tárolásának és katabolizmusának hatékonysága az A-vitamin állapotától függ. Az alacsony retinolraktárak a tárolási hatékonyság csökkenésével és az abszolút katabolikus sebesség csökkenésével járnak. A retinol metabolitok többsége a vizelettel, az epével a széklettel és kisebb

mértékben a lehelettel ürül.1 A retinol fő tárolási formája a retinil-észter melynek fő színtere a máj. A retinol észterezésének fő helyei, máj és a belek, de más szövetek, beleértve a szemet, a tüdőt, a zsírszövetet, a heréket, a bőrt és a lépet, szintén képesek észterezni a retinolt és felhalmozni retinil-észter-raktárakat.2


Források:

1 letöltés dátuma: 2023.01.25. 11:32 https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/2017_09_DRVs_summary_report.pdf

2 letöltés dátuma: 2023.01.25. 11:32 https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2015.4028

3 letöltés dátuma: 2023.01.25. 15:11 https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:136:0001:0040:HU:PDF

4 letöltés dátuma: 2023.05.11. 13:51 https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/

5 letöltés dátuma: 2023.05.11. 13:51 https://www.oxfordreference.com/display/10.1093/oi/authority.20110803100416787;jsessionid=77D73A4E60C051070F5E6E50C7314180

6 letöltés dátuma: 2023.05.11. 14:03 https://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A9ta-karotin