Ugrás a tartalomhoz
Encyclopedia categories: BioTech USA Encyclopedia categories: BioTech USA
Encyclopedia

Konjugált linolsav (CLA)

A fogyás alapvető feltétele az, hogy kevesebb energiát vigyünk be a szervezetbe, mint amennyit elhasznál a szervezetünk, így a keletkező energiahiányt a testünk a tartalékaiból fogja kiegészíteni, ezzel segítve a zsírpárnák bontását. Az energiahiányt pedig a megfelelő tápanyagbevitellel tudjuk kontrollálni. A CLA kapszula is kiváló segítség diétázóknak – legyen szó nagy vagy kicsi a súlyfeleslegről.  

Mi az a CLA? 

A CLA (Conjugated Linoleic Acid) egy rövidítés, magyarul konjugált linolsavat jelent. A linolsav egy zsírsav, amelynek az elnevezése a lenből származik, a konjugált szó pedig összetartozót jelent. A konjugált linolsav 20 különböző azonosított izomerje közül a cisz 9-transz 11 (bendősavként is ismert) a CLA egyik leggyakoribb természetes formája1

Hogyan tudunk hozzájutni? 

Főleg a kérődző állatok bendőjében termelődik és húsukból vagy tejükből készült élelmiszerek kiváló CLA forrás. Az élelmiszerek közül a tej és a tejtermékek a leggazdagabb CLA-források.1  

Ugyanakkor a marha- és bárányhús is jó forrása. A növényi források közül pedig a lenmag olaját érdemes megemlíteni, igaz itt egy másik formáját találjuk, ami ugyanolyan aktív. 

Az alábbi élelmiszerek CLA tartalma grammonként értendő 1 

  • vaj: 6 mg 
  • homogenizált tej: 4,5 mg 
  • mozzarella: 4,9 mg  
  • cottage cheese: 4,5 mg 
  • friss darált marhahús: 4,3 mg 
  • bárányhús: 5,6 mg 
  • lenmagolaj: 4 mg 

Mekkora mennyiségre van szükségünk napi szinten? 

Nem áll rendelkezésre ajánlott napi beviteli érték (NRV), ugyanakkor több tanulmány napi 2-3 gramm bevitelt ajánl, ami a kiegyensúlyozott és változatos étrend mellett étrendkiegészítők használatával együtt egyszerűen bevihető1.  


Források: 

1https://extension.psu.edu/conjugated-linoleic-acid-cla-in-animal-production-and-human-health