Goji berry

Ningxia, Kína legkisebb tartománya az a hely, ahol a Goji Berry terem. Ma úgy ismert, mint a „Goji szülőhazája”, mivel itt termelik a legjobb Goji bogyót a világon.

A természet egyik legtápanyagdúsabb gyümölcse a goji, mely rendkívül gazdag vitamin-, ásványianyagforrás, továbbá poliszaharidok, aminosavak, omega olajok forrása. A szuperételek közé sorolják, mivel a legmagasabb tápanyagtartalommal bíró gyümölcsök egyike. Ily módon nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat és sok más létfontosságú tápanyagot.

Már kisebb mennyiségben történő fogyasztása is sokat segít a tápanyagszegény életmód javításán, de persze a legtökéletesebb az, ha mellette egészséges étrendet tudhatsz magadénak a mindennapokban. A goji hatásos alternatívát nyújt többek közt a szívbetegség, rák, cukorbetegség, depresszió, krónikus fáradtság, koleszterin problémák kezelésénél és a máj regenerálására.

Segít fenntartani az egészséges keringési rendszert, a látást, a normális vércukor-, illetve az egészséges koleszterinszintet enyhíti a fejfájást és a szédülést. Csillapítja a stresszt és az idegességet, javítja az alvás minőségét. Elősegíti az egészséges máj-és veseműködést, az emésztést, támogatja a fogyókúrás folyamatot. Csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Enyhíti a változó kori tüneteket. Segít aktiválni a gyulladáscsökkentő enzimeket, és segít megelőzni a korai öregedést.

A goji bogyót farkasbogyónak vagy közönséges ördögcérnának is hívják, a Himalája völgyeiben termesztik. Évezredek óta használják a kínai népi gyógyászatban, mind a mai napig számos betegség hatékony ellenszere. Létezik egy „rokon“ goji bogyó is Kínában, melynek latin neve Lycium Chinense Miller. Ez azért fontos, mert ez utóbbi lényegesen alul marad mind tápanyagtartalomban, mind bioaktív tulajdonságokat tekintve a Lycium Barbarumhoz képest. Alkalmazáskor légy körültekintő, melyiket választod!

Egy másfél évtizeddel ezelőtt végzett kísérlet során kínai kutatók egy addig ismeretlen fehérje-szénhidrát molekula-együttest vontak ki a farkasbogyóból, amit elneveztek Lycium Barbarum poliszacharidnak. Ezt a vegyületet utána számos további kísérletben is viszgálták. Kiderült, hogy ez a hosszú láncú molekula a felelős a goji bogyó számos immunerősítő, rák-ellenes, szív-és érrendszerre gyakorolt jótékony hatásáért. Ez a poliszacharid csak és kizáróan a Lycium Chinense Miller-ben és a Lycium Barbarumban fordul elő, ez utóbbiban jóval nagyobb mennyiségben.

Gyógyhatásai mellett a goji sok ázsiai étel alapanyaga is, valamint köretként is használják. A gyümölcsnek-bogyójan kívül-a levét is fogyasztják, különösen azokon a területeken, ahol termesztik. A goji az egyik legelismertebb immunerősítő, vitalizáló hatású, skarlát vörös bogyós gyümölcs, mely számos öregedésgátló és betegségmegelőző tulajdonsággal rendelkezik.

Több, mint 20 féle ásványi anyagot, 18 féle aminosavat tartalmaz és gyümölcshúsának több, mint 15%-át fehérjék alkotják. Valamennyi B-vitamint tartalmazza a barna rizsnél 67-szer több B1-vitamint, a zabkorpánál 100-szor több B3-vitamint, a nyers spenótnál 2-szer több béta-karotint és legalább 2-szer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs.

Van benne E-vitamin is, mely igen ritkán fordul elő gyümölcsökben, csak gabonában és magvakban jellemző.

Ellaginsav tartalma miatt megvédi a DNS-t a mutációktól és rákmegelőző hatású. Szintén rákellenes hatású a germánium, mely nyomelemet igen kevés gyümölcs tartalmaz, a goji egyike ezeknek.

Ciperont is találunk benne, ami pozitívan hat a szívre és a vérnyomásra, továbbá kedvezően befolyásolja a menstruációs zavarokat. A méhnyakrák kezelésénél is alkalmazzák.

Szolavetivon tartalma erőteljes gomba-és baktériumölő vegyület.

Fizalint is tartalmaz, mely a sejtes immunitást serkenti és hatásos a leukémia főbb típusainak kezelésében. A fizalin nevű vegyületről bebizonyították, hogy növeli a lép természetes “killer-sejt” aktivitását, a normál és a tumoros egérben, és rák-ellenes hatása széles spektrumú. A hepatitisz B kezelésében szintén alkalmazzák.

A goji tartalmaz betaint is, ami a máj kolin termelésében játszik szerepet, s ez a vegyület jótékonyan hat idegesség esetén, javítja a memóriát, gyorsítja az izom-növekedést és védi a májat is. A betain metil csoportjai révén a szervezet energiafolyamataiban is részt vesz, segít csökkenteni a homocisztein szintet, amely a szív-betegségek elsődleges rizikó faktora. A betain védi a sejt DNS-t.

A bolygónkon ismert növények közül ebben található a legtöbb béta-karotin. E szuperétel a világ második legnagyobb mennyiségű C-vitamint tartalmazó gyümölcse. C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig növeli a szervezet természetes védekezőképességét a toxikus vegyületekkel, vírusokkal és baktériumokkal szemben.

Béta-karotin tartalma segít megelőzni a szívbetegségeket és védelmet nyújt a napsugarak káros hatásai ellen. Àm a goji bogyó a béta-karotinon kívül még számos más karotinoidot is  tartalmaz, melyeknek mégha önmagukban nincs is jelentős A-vitamin hatásuk, összeadódva viszont egymást erősítő hatásuk jóval intenzívebb, mint a béta-karotinnak önmagában.

A goji alfa-karotin és lutein tartalma szintén rendkívül magas. Ezek a karotinoidok védik a bőrt a nap káros UVA és UVB sugárzásától. Nyáron, napozás előtt érdemes fogyasztani belőle, mivel a benne lévő béta-karotin megvédi a bőrt a káros sugárzással szemben. Azonban nemcsak védi a bőrt a napsugárzással szemben, hanem a pikkelysömör kezelésénél is igen  hatékony.

A karotinoidoknak hála a goji bogyó erőteljesen támogatja a szervezet immunrendszer aktivitását és hatékonyságának fenntartását. A gyümölcsben található alfa-karotin, béta-karotin, béta-kriptoxantin, zeaxantin és lutein és kizárólag a gojiban fordul elő az LBP poliszacharid. Tudományos kísérletek bizonyítják, hogy a goji négy különleges LBP  poliszacharidja a szervezetben a sejtek közötti kommunikáció irányítója és hordozójaként működik, s ezek képesek irányítani és vezényelni a test legfontosabb biokémiai védekező  rendszereinek egy részét.

Számos kísérlet bizonyította már, hogy a karotinoidokban gazdag élelmiszereket fogyasztók között több, mint egy harmaddal kisebb az egyik legnehezebben gyógyítható és legveszélyesebb bőrrák, a rosszindulatú melanóma kialakulásának a kockázata. A goji az egyik leggazdagabb karotinoidforrás.

A goji magas fehérjetartalmának köszönhetően segíti  az izomnövekedést, illetve támogatja az izomzat megtartását azoknál, akikre a fehérjében szegény étkezés jellemző. 18 különböző aminosavat tartalmaz. Sajnos a napi fehérjemennyiség bevitelére a többség nem figyel, pedig ez nemcsak a sportolók számára fontos, hanem különböző betegségek kialakulásának megelőzése miatt is.

A fehérjére azért érdemes odafigyelni, mert már az ajánlott napi bevitelhez viszonyított kismértékű fehérjehiány is izomsorvadáshoz vezethet.

A goji bogyó nemcsak fehérje, de L-glutamin aminosav tartalmával is kimagaslik a többi élelmiszer közül. A glutamin az izomzat aminosav állományának mintegy 61%-át teszi ki,  emellett a glutamin jelenti a bél sejtek, és a fehérvérsejtek legfontosabb tápanyagát. A glutamin tehát nélkülözhetetlen az emésztő-, immun- és izomrendszer egészséges működéséhez.

A különféle fizikai megterhelések során, mint például intenzív tréning, műtétek, fertőzések, stb, az izomszövet glutamin szintje lezuhan, melyet pótolni kell. Ha nincs megfelelő  kompenzáció, az elindítja az izomszövet lebomlását és csökkenti az ellenállóképességet is.

A glutamin javítja az emésztőrendszer egészségét és az egészséges bélflóra egyik igen fontos  eleme. A glutamin nem elégséges bevitele csökkenti e sejtek integritását, az emésztőrendszer  védekező képességét, így a különféle toxinok és egyéb káros anyagok a keringésbe juthatnak.

A goji rendkívül gazdag B-vitaminokban és antioxidánsokban, melyek támogatják a szervezetet a szabad gyökök sejteket károsító hatásaival szemben.

A goji antioxidáns szintje a legmagasabb az élelmiszerek között: 55-szöröse a karfiolénak, 10-szerese a narancsénak és 5-szöröse az aszalt szilváénak. Szervezetünk antioxidáns szintje legegyszerűbben magas antioxidáns tartalmú élelmiszerek bevitelével növelhető.

Az ORAC skálán, mely egy nemzetközileg elfogadott szabványrendszer az élelmiszerek és a táplálékkiegészítők antioxidáns kapacitásának mérésére, a goji berry a legmagasabb helyen áll. Ez annyit jelent, hogy a goji berry rendkívül hatékonyan képes lassítani az öregedési folyamatot, valamint gátolni a különböző betegségek kialakulását.

Jótékony hatásai

A goji berry gazdag továbbá poliszacharidokban, amelyek az immunrendszert erősítik, valamint bőséges kalium-forrás is. Javítja a látást, hatékony gyógyír hallásproblémák esetében. Segíti a test regenerációját, javítja az emlékezőképességet, fokozza a férfierőt.

Enyhíti a változókor tüneteit és a menstruációs problémákat. Javítja és felpezsdíti  a vérkeringést, tisztítja a vért, serkenti a veseműködést. Baktériumölő hatással bír, véd a fertőzések ellen, köptető hatású.

Növényi ösztrogénjei támogatják a hormonháztartást. Csökkentik a szintetikus gyógyszerek mellékhatásait, úgy mint csuklófájás, hajhullás, súlygyarapodás, emésztési problémák, memóriazavar, trombózis, depresszió stb. Ajánlott még veseelégtelenség, és székrekedés esetén továbbá ízületi gyulladások, gyulladásos állapotok kezelésére is.

Javítja az állóképességet és növeli az energiaszintet. Csökkenti az izomlázat azáltal, hogy növeli a tejsavat eltávolító enzim, a laktát dehidrogenáz aktivitását. Támogatja a fogyókúrát is, mivel rendkívül tápláló, mindemellett fokozza a zsírok lebontását. Köztudott, hogy az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek fogyasztása fokozottabb jóllakottság-és telítettségérzést váltanak ki, mint a magas indexszel rendelkezők. A goji bogyó a maga 29-es értékű glikémiás indexével, több mint 15%-os fehérje-és 20%-os rosttartalmával kiemelkedő szerepet kaphat a bevitt kalóriák energiává alakításában és az étvágy csökkentésében.

Minél több rostot és fehérjét tartalmaz az elfogyasztott élelmiszer, annál tovább tart a telítettségérzet. Ennek pedig vitathatatlanul kulcsszerepe van egy fogyókúra sikerességében.

Mivel a goji az egyik leggazdagabb rosttartalmú élelmiszer, így mindenkinek–különösen a sok húst fogyasztók számára–nélkülözhetetlen tápanyag az emésztés és bélrendszer egészséges működése érdekében.

Szerepe van továbbá a csontok, és inak erősítésében, az idegrendszer karbantartásában, és segít a rák megelőzésében, illetve annak leküzdésében.

A goji segíti a máj és vese munkáját is, a bogyó alkalmazásával növelhető a vese és a máj működésének aktivitása megszüntetheti a vesegyengeség általános tünetei (pédául szédülés, fülzúgás, térd-és derékfájás, kimerültség). Számos olyan különleges tápanyagot és fitokemikáliát tartalmaz, melyek igen jelentős védelemet biztosítanak a máj számára és jelentős mértékben fokozzák annak méregtelenítő  képességét.

A méregtelenítés folyamán szabad gyökök szabadulnak fel a szervezetben. A leggyakoribb szabad gyök a szuperoxid, melynek elpusztításáért egy enzimatikus antioxidáns, a szuperoxid dizmutáz (SOD) felel. Az elmúlt évek intenzív orvosi kutatásai alapján egyértelmű bizonyítást nyert, hogy a SOD alacsony koncentrációja a májban egyértelműen kapcsolatba hozható az időskori májelváltozások és májrák kialakulásának lehetőségével. A kutatások azt is bebizonyították, hogy azoknak az élőlényeknek a leghosszabb az átlagos élettartalma, melyek mája a legnagyobb koncentrációban tartalmaz SOD–ot.

A goji egy olyan gyümölcs, melynek tápanyagai között megtalálható a cink, a réz és a mangán is, melyek nélkülözhetetlenek a szuperoxid dizmutáz képzésében.

A goji többféle módon is védelmet nyújt szervezetünk elöregedése és ezzel szoros összefüggésben a rákos megbetegedések ellen:

  • speciális poliszacharidokkal rendelkezik, melyek fokozzák a mutáns vagy rákos sejtek elpusztításáért felelős immunsejtek számát
  • rendkívüli antioxidáns hatású, ezáltal védi a sejtek DNS-ét a reaktív oxigén szabad gyökök általi mutációval szemben
  • májvédő komponensei segítségével védi és helyreállítja a máj méregtelenítő kapacitását.

Csökkenti a koleszterinszintet. A szívinfarktusok és szív-koszorúér betegségek nagytöbbsége esetében nem a magas koleszterinszint, hanem az oxidált koleszterin, az oxidatív hatások és a szabad gyökök a kiváltó tényezők.

A kutatók felismerték, hogy az oxidált koleszterin vérben lévő koncentrációjának csökkentése és a véredényekben okozott oxidatív károsodás megelőzése  lehet a leghatásosabb módszer a szívbetegségek kockázatának csökkentésére. A gojival végzett kutatások eredményei rávilágítottak arra, hogy a koleszterin oxidációjának megfékezésével, a vérnyomás csökkentésével és a vérlemezkék összetapadásának gátlásával a goji bogyó képezheti az egyik legjelentősebb természetes gyógymódot a szív-és érrendszeri betegségekkel szemben.

Az is bizonyított, hogy a Ningxia tartományból származó goji bogyó az egyik legalacsonyabb glikémiás indexszel rendelkező étel. Ez nemcsak a fogyókúrázók számára, hanem mindenkinek rendkívül fontos információ, mivel minél kisebb egy élelmiszer glikémiás indexe, megemésztése során annál kevésbé növeli a vércukorszintet. A vércukorszint alacsonyan tartása pedig több szempontból is fontos, mivel a magas vércukorszint veseelégtelenséghez, magas vérnyomáshoz, a retina károsodásához, továbbá szív-és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet.

A goji egyik kiemelt alkotóeleme, a korábban már említett LBP poliszacharid rákellenes, immunerősítő és nem utolsó sorban pozitív hatást gyakorol a vércukorszintre. Eme tulajdonságai miatt ma már az egész világon széles körben alkalmazzák a legkülönfélébb betegségek megelőzésére és alternatív kezelésére.

A vércukorszint egyensúlyban tartásában a poliszacharidoknak és a gyümölcsök magas rosttartalmának is jelentős szerepe van.

Gojit a cukorbetegségre!

Mivel egyensúlyban tartja a vércukor szintet és az inzulin választ, a gojit cukorbetegség kezelésére is használják.

Az aminosavakat tekintve tizenegyet képes előállítani maga az emberi szervezet, a többit táplálékkal kell bejuttatni a szervezetbe. Ez utóbbiak közül talán a legismertebb a triptofán, amely többek közt elengedhetetlen a gyermekek megfelelő fejlődéséhez és növekedéséhez felnőttekben pedig a nitrogén-egyensúly fenntartásához. Triptofán szükséges az olyan létfontosságú vegyületek előállításához is, mint a niacin (B3-vitamin), ami a megfelelő emésztéshez és idegrendszeri működéshez szükséges a szerotonin, amely az étvágyért és hangulatért felel, illetve a melatonin, ami az alvás szabályozásában játszik fontos szerepet.

Annak érdekében, hogy a triptofán niacinná tudjon alakulni a szervezetben, megfelelő mennyiségű B6-vitamin, riboflavin és vas jelenléte szükséges. A goji tartalmazza mindazon alkotóelemeket, amelyek a szerotonin termeléséhez szükségesek, vagyis összetétele révén a farkasbogyó hatékony antidepresszáns és hangulatjavító, csak mellékhatások nélkül.

A goji gazdag olyan zsírsavakban is, mint az omega-3 és omega-6, melyek az emberi szervezet számára nélkülözhetetlenek. Ezek közismerten javítják a szív-és érrendszer egészségét, csökkentik a koleszterinszintet és a vérnyomást, valamint javítják az agy működését és az emésztést.

A goji pozitívan befolyásolhatja a kedélyállapotot, és csökkenti a depressziót, mivel nagyon sok B1-vitamint (tiamint) tartalmaz. A tiamin-hiány közvetlen kapcsolatban áll az ember fáradékonyságával, alvászavaraival és dekoncentráltságával.

A szorongást, kedélyállapot zavarokat és a depressziót a cink és a magnézium alacsony szintje is okozhatja. A goji magas cink és magnézium tartalommal bír, ezért hatékony gyógyír nem csak az említett kedélyállpotokra nézve, hanem a súlyos migrénben és tenziós fejfájásban szenvedőknek is. 100 gramm goji bogyóban 130 mg magnézium található, 6-szor annyi, mint a nyers brokkoliban és 13-szor annyi, mint a narancsban.

Magas a goji tirozin tartalma is, ami igen fontos szerepet játszik a dopamin és szerotonin előállításában, melyek az agy két kulcsfontosságú ingerületátvivő anyagai. A megfelelő szintű dopamin nékülözhetetlen az agy ingerület-átvitelében, ami ráadásul a kor előrehaladtával folyamatosan csökken.

A goji bogyóban található ásványi anyagoknak köszönhetően többféle rák-sejtet is elpusztíthat. Feltételezhetően olyan mechanizmussal, hogy meggátolja a rák-sejtek osztódását, amely által csökken azok reproduktív kapacitása. Egy Japánban végzett átfogó tanulmány szerint, a kontroll csoporthoz képest a rákbetegek 58%-ában csökkent a tumor növekedése a goji bogyót hatására. Egy Mongóliában végzett tanulmány azt mutatta, hogy a goji bogyót fogyasztó betegeknek jelentősen megnőtt a limfocita aktivitása, és vérük „megfiatalodott“.

E szuper gyümölcsünkröl az is kiderült, hogy jelentős zeaxantin tartalommal bír, mely óriási szerepet kaphat a látás javításának területén. A zeaxantin a szemben található olyan festékanyag, mely csökkenése egyértelműen kapcsolatba hozható az időskori vaksággal. A zeaxantint ráadásul a bogyó a szervezet számára egy könnyen feldolgozható észter formájában tartalmazza.

Szervezetünkben a szemben van legnagyobb koncentrációban a zeaxantin és a lutein. A goji bogyó zeaxantin tartalmának hála hatékony segítséget nyújthat a szem retinájának a szabad gyökök okozta sérülésének kivédésében, az időskori látásromlás lassításában, valamint a zöld-és szürke hályog kialakulásánk  csökkentésében.

Kutatásokkal támasztották alá, hogy a retina pigment-sűrűségének növelésével jelentősen lassítható az időskori látásromlás. A pigmentek számát pedig leginkább a zeaxantin, a lutein, a taurin és aktív antioxidáns hatással bíró tápanyagok (például a B-vitaminok és a C-vitamin ) kombinációjával lehet elérni. Ez pedig éppen a goji bogyó egyik erőssége.

A goji bogyó természetes afrodiziákum is, mely a szerelmi élet minőségét javítja. A goji fokozza a férfiak termékenységét és szexuális teljesítményét. Pekingben végzett modern kutatások ugyancsak azt támasztották alá, hogy a gyümölcs LBP nevű komplex poliszacharidja (Lycium Barbarum Polysacharids) védő hatást fejt ki a sperma sejtekre is. Ezen kívül igazolták azt is, hogy a goji bogyó erősíti a mellékvese funkcióit, amelyet a szexuális energia központjának tartanak.

A gojit ezenkívül szexuális impotencia kezelésére is használják. Beszámoltak arról, hogy a goji fogyasztása jelentősen növelte a vér androgén szintjét, ami által a páciensek sokkal energikusabbnak érezték magukat. A goji bogyó mindemellett legendásan híres vágy-fokozó hatásáról is.

Sejtmegújító hatása miatt a hosszú élet gyümölcsének nevezik. Köztudott, hogy a szabad gyökök folyamatos támadása a sejtmembránok és a sejtekben található DNS ellen olyan súlyos és egyre halmozódó károkat okoznak, melyekkel a szervezet már nem képes hatékonyan szembeszállni. Ennek következtében az oxidált zsírok és fehérjék egyre sokasodó tömege lepi el a sejteket és a sejt vagy megsemmisíti önmagát, vagy mutáció lép fel és irányíthatatlan osztódásba kezd. A sejt DNS-ének ilyen mértékű sérülése okozza tulajdonképpen az öregedést és az ezzel gyakran összefüggő degeneratív betegségek kialakulását, mint például a rákot, az Alzheimer-kórt, Parkinson-kórt és a különböző  szívbetegségeket. Minél idősebb az ember, annál valószínűbb, hogy az immunrendszer egyre kevésbé fog tud helytállni valamilyen betegségnek.

Megfigyelték, hogy a szabad gyökök sejtekre kifejtett végzetes hatása meggátolható és visszafordítható az LBP poliszacharidok segítségével.

Az is tény, hogy azok a gyümölcsök, melyek antioxidánsokban és természetes rostokban gazdagok (mint a goji bogyó, a kék áfonya vagy a gránátalma), azok jelentős mértékben hozzájárulnak a degeneratív betegségek megelőzéséhez vagy késleltetéséhez. Fontos azonban megjegyezni, hogy a gyümölcsök nem egy-egy összetevője váltja ki ezeket a pozitív élettani hatásokat, hanem a bennük található növényi eredetű vegyületek és ásványi anyagok összeadódó, egymást erősítő hatása. Ez teszi ezeket az élelmiszereket ilyen elképesztően hatékonnyá a betegségekkel és öregedéssel szemben vívott harcban.

Egy 1992-ben megjelent tanulmány szerint a goji bogyó csökkenti az allergiás típusú reakciókkal kapcsolatos anti-test szintet, valószinűleg a CD8(+) T-sejtek támogatása és a citokininek szabályozásának mechanizmusa révén. E hatásnak eredményeképpen e bogyó  hatékony a psoriasisz kezelésében is.

Az LBP alkalmas ólom mérgezés kezelésére is, mivel gátolja a T-sejtek redukcióját és késlelteti az ólom által kiváltott allergiás reakciót.

A goji általános napi ajánlott adagja 10–30 gramm, de annyit lehet enni belőle, amennyi jól esik.

Konkrétabb adagolási mennyiségek a különböző területeken:

  • állóképesség–növelése napi 15 gramm
  • csontok és inak erősítése napi 6 gramm
  • szív–és érrendszeri betegségek napi 12 gramm
  • cukorbetegség napi 2 x 6 gramm
  • magas vérnyomás napi 9 gramm
  • látás javítása napi 6 gramm
  • öregedés-gátlás napi 6-12 gramm
  • allergiák esetén 6-12 gramm naponta
  • immunerösítés 6-12 gramm naponta
  • máj–védelem 3-6 gramm naponta
  • kóros elhízás 6 gramm reggelente és 6 gramm délután
  • szájüregi betegség 3 gramm száj-öblögetésre
  • terméketleneség 15 g naponta 4 hónapig
  • emésztőszervi zavarok 9 g közvetlenül étkezések előtt.

A goji nagyon sok proteint, vitamint, poliszaharidot, ásványi anyagokat és omega-olajokat tartalmaz, melyek nagyon fontosak szervezetünk egészséges működéséhez. Nem véletlenül minősítették szuperélelmiszernek, hiszen minden olyan tápanyag megtalálható benne amire az emberi szervezetnek szüksége van.

Nemcsak egészségmergőrző, de kivételesen erős antioxidáns hatása révén az egyik legkiválóbb gyógyírt jelenti az öregedés és a betegségek kialakulásával szemben!

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK