Ugrás a tartalomhoz
Encyclopedia categories: BioTech USA Encyclopedia categories: BioTech USA
Encyclopedia

Inulin

Mi az inulin?

Az inulinok olyan természetesen előforduló poliszacharid csoportok, amelyet számos növényféle előállít. Ipari úton általában cikóriából nyerik ki. Az inulin az étrendi rostok közé tartozik. Főleg a gyökérben, gyökértörzsben (rizómában) található és némely növény energiaraktára. A legtöbb növény, amely előállítja és tárolja az inulint, nem tárol más formában szénhidrátot, pl keményítőként.

Vízben oldódó, ozmotikusan aktív.

Főként cikóriagyökérből (de szacharózból is lehetséges) termelik ki az inulint kereskedelmi célokból. A folyamat maga hasonlít a cukor kinyeréséhez cukorrépából. Oldószeres áztatás után izolálják az inulint, tisztítják majd porlasztják és szárítják.

Feldolgozott élelmiszerek

Az FDA (US Food and Drug Administration) jóváhagyta az inulint, mint rostértéket növelő összetevő az élelmiszerekben. Az inulin íze az enyhétől az erősebben édesig tejredő. Használható cukor, zsír és liszt helyettesítésére is a feldolgozás során. Édeskés ízének köszönhetően helyettesíthet édes szénhidrátforrásokat úgy, hogy kalóriatartalma a cukor 25-35%-a, tehát így csökkenthető a segítségével az élelmiszerek kalória tartalma is. Ugyanakkor segíti a kalcium és esetleg a magnézium felszívódását, valamint elősegíti a bélbaktériumok szaporodását. Az inulin egyfajta prebiotikum. Nem emésztődik és szívódik fel a gyomorban. A belekben maradva segíti bizonyos hasznos baktériumok növekedését.

Előfordul hagymában, banánban, articsókában, búzában.

Források:

Rulis, Alan M. (5 May 2003). „Agency Response Letter GRAS Notice No. GRN 000118”. US Food and Drug Administration.

Slavin, Joanne (2013-04-22). „Fiber and Prebiotics: Mechanisms and Health Benefits”. Nutrients. 5 (4): 1417–1435.

The Declaration of Certain Isolated or Synthetic Non-Digestible Carbohydrates as Dietary Fiber on Nutrition and Supplement Facts Labels: Guidance for Industry” (PDF). US Food and Drug Administration. 14 June 2018. Retrieved 15 June 2018.

Roberfroid, M. B. (1999). „Caloric value of inulin and oligofructose

Abrams S., Griffin I., Hawthorne K., Liang L., Gunn S., Darlington G., Ellis K. (2005). „A combination of prebiotic short- and long-chain inulin-type fructans enhances calcium absorption and bone mineralization in young adolescents”. Am. J. Clin. Nutr. 82 (2): 471–476.

Coudray C., Demigné C., Rayssiguier Y. (2003). „Effects of dietary fibers on magnesium absorption in animals and humans”

Slavin, Joanne (2013-04-22). „Fiber and Prebiotics: Mechanisms and Health Benefits”. Nutrients. 5 (4): 1417–1435.