Noni

A Noni (Morinda Citrifolia) egy felbecsülhetetlen értékű növény, a gyümölcs leve lassan egyre több ember napi étrendjébe kerül bele egészséget elősegítő táplálék-kiegészítőként. A noni javulást eredményezett rákos megbetegedésekben, szív-és érrendszeri problémákban, cukorbetegség, és az immunrendszer működésének rendellenességei esetén.

A Csendes–óceán szigetein, Ausztráliában és Ázsiában őshonos gyümölcs, mely tápanyagtartalmával és szerteágazó hatásaival lenyűgözte a kutatókat. Az utóbbi évtizedekben sikerült kimutatni hatóanyagait, közismertté is csak napjainkban vált annak ellenére, hogy a gyümölcsöt már évszázadok óta hatékonyan alkalmazzák. A Noni gyümölcséből készült termékek ma a világ legközkedveltebb táplálékkiegészítői közé tartoznak.

A tradícionális orvoslásban a növény minden részét használták: az éretlen gyümölcsöt sóval összekeverve mély sebekre, csonttörésekre kötözték; az érett gyümölcsöt pedig tapaszként horzsolásokra és fekélyekre használták. Leveleit belsőleg lázcsillapítóként, külsőleg fekélyek kezelésénél és köszvény esetén alkalmazták.

A nonival kapcsolatos kutatások még ma is folynak, szükség lesz még jónéhány évre, mire az összes összetevőjét elemzik és megvizsgálják. Csak az elmúlt néhány évben több mint 23 különböző fitokemikáliát, 5 féle vitamint, 3 féle ásványi anyagot és 18 féle aminosavat azonosítottak a gyümölcsben, melyek igen hatékonyan serkentik az emberi szervezet immunrendszerét.

Hatóanyagai

A noni ismert hatóanyagai: antrakinon, morindon, morindin, acubin, asperuloside, alizarin, kapro-és kapril sav, scopoletin, damnacanthal, különféle vitaminok és ásványi anyagok, enzimek, xeronin, proxeronin továbbá 18 féle aminosavat tartalmaz, amelyeknek szerepük van az izmok fejlődésében és gátolják azok leépülését továbbá a salaktalanítást segítő másodlagos hatóanyagok is erősen hozzájárulnak a növény teljes hatásának kifejtéséhez.

A gyümölcsben található nátrium, kálium, vas, mangán, és magnézium hozzájárul a szervezet napi ásványianyag-szükségletének kielégítéséhez. Emellett pedig olyan különleges hatóanyagok is vannak benne, amelyek fokozzák a sejtek közötti anyagáramlást, így sejtregeneráló hatásúak.

A noniban rengeteg hatóanyag található, jelenleg az azonosított anyagok száma meghaladja a 160-at!

A noni csökkenti az ízületi gyulladások, kopások következtében létrejövő kínzó fájdalmat is, miközben–számos fájdalomcsillapítóval ellentétben-nem okoz hozzászokást.

A noni tehát kiváló fájdalomcsillapító, ezen hatása eléri a morfium erősségének 70%-át. Egy kísérlet bebizonyította, hogy a noni gyümölcs kivonatának nagy adagja hatásában megfelel a morfiumszulfát 70%-ának, és még függőséget sem alakít ki.

Amerikai kutatók észrevették, hogy a noni serkenti a kortizol hormon termelését, mely köztudottan méregtelenítő és gyulladásgátló hatású.

A noni magas vérnyomás és cukorbetegség esetén is alkalmazható aktivizálja az immunsejteket, és igazolták azt is, hogy a noni több, mint száz aktív összetevője egymás hatását erősítve hatnak.

A noni egyik legértékesebb hatóanyaga a xeronin, ami egy alkaloid, s minden élő szervezetben–ugyan parány mennyiségben, de-ott van, ahol is a sejtmembránon át történő tápanyagforgalomban van megatározó szerepe. A noni a xeronin legbőségesebb forrása. A xeronin mindenre pozitív hatással van.

A gyümölcs emellett különösen sok proxeronint is tartalmaz, mely segíti a szervezet öngyógyítását. A proxeronin a xeronin előanyaga, melyet az emberi szervezet a májban xeroninná alakít át. A xeronin szervezetünk számára kifejezetten hasznos, hiszen számos élettani folyamat fontos részét képezi. Enzimek alkotórésze, hatékony sejttámogató, valamint támogatja az immun-és hormonrendszer egészséges működését. Nélkülözhetetlen az anyagcsere folyamatok zavartalan működéséhez. A xeronin egy nagyon kicsi, de igen aktív anyag, mely a sejtek falának áteresztőképességét szabályozva normalizálja a sejtműködést, javítja a tápanyagok felszívódását.

A májban ugyan raktározódik nagyon kis mennyiségű proxeronin, ezt az agy jelzésére két  óránként kibocsátja, a test többi szerve pedig a véráramlás során jut hozzá.

A szervezet xeroninszükségletét sok tényező befolyásolja, de napjaink leggyakoribb hatásai a stressz, a fokozott szellemi tevékenység, a fizikai terhelés különösen. Bizonyos mennyiségű  proxeronint a normál táplálékkal is magunkhoz veszünk, de a noni különösen nagy mennyiségben tartalmazza.

A xeronin aktivizálja a szervezet gyulladásgátló mechanizmusát, antiallergiás hatású, és fokozza a szervezet ellenálló képességét a baktériumokkal és a vírusokkal szemben.

A xeronin molekuláris szinten fejti ki hatását, és gyógyítja a sérült sejteket. Tehát minél több xeronin van a szervezetünkben, annál több problémat háríthatunk el a sejtek szintjén.

A xeronin képes aktivizálni egy bizonyos fehérje emésztő enzimet, amely gyorsan és biztonságosan távolítja el az elhalt sejteket az égett területekről. Így a noni az égési sebekre igen jótékony hatással van.

A xeronin továbbá serkenti a boldogsághormonok, vagyis az endorfinok termelődését is, melynek köszönhetően kedélyjavító hatást köszönhetünk neki.

A noni proxeronin tartalma több százszorosa az utána következő legjobb proxeroninforrásnak, az ananásznak.

A xeronin felel a proteinek anyagcsere folyamatokba történő bekapcsolódásáért. Egyes tudósok szerint a proteinek sérült sejtekre gyakorolt regeneráló hatása kizárólag a xeroninnak köszönhető. Emellett a xeronin folyamatosan elősegíti az elhalt sejtek reprodukcióját és támogatja szabályszerű működésüket.

A xeronin élettani hatásai a következők:

  • rövidebb, pihentetöbb alvás
  • jó közérzet biztosítása
  • méregtelenítés
  • fájdalomcsillapító, lázcsillapító, görcsoldó hatás
  • gyulladáscsökkentés
  • izületi panaszok enyhítése, megszüntetése
  • allergiás és légúti panaszok enyhítése
  • antibakteriális, vírus-és gombaölő hatás
  • vérnyomás, koleszterinszint szabályozás
  • vércukorszint kiegyensúlyozása (II-es típusú diabétesz)
  • csontritkulás javulása
  • szívinfarktus és az agyi érkatasztrófák következményeinek csökkentése
  • daganatos betegségek: a hagyományos kezelés mellékhatásainak csillapítása.

A noni másik jelentősége abban rejlik, hogy aktiválja az agyban elhelyezkedő tobozmirigy működését. Ez a fontos mirigy az egyik olyan hely, ahol a szerotonin és a melatonin termelődik. A szerotonin és a melatonin nagy szerepet játszik az alvás, a hangulat és a testhőmérséklet szabályozásában.

A kimutatások során, az összetevők vizsgálatakor, a szerotonin és melatonin mellett scopoletint  is találtak. Ezek a vegyületek pozitívan hatnak a szív-és keringési rendszerre. A xeroninnal együtt pedig erőteljes stresszoldó hatást fejtenek ki. Szabályozzák az alvás-és menstruációs ciklust, valamint segítik a sejtregenerálódást.

A scopoletin segíti a tobozmirigy működését, növeli a szervezet szerotonin és melatonin szintjét, ezáltal segít elkerülni a hangulathullámzást, és kedvezően befolyásolja a napszaki változásokhoz való alkalmazkodást. Jótékonyan befolyásolja az alvás-ébrenlét  változásait és szabályozza az alvási ciklust. A scopoletin izomgörcsoldó hatással is rendelkezik.

A scopoletin további szerepe:

  • védi a keringési rendszert a túlterheléstől
  • támogatja az értágítási folyamatot érszűkület esetén
  • segíti a vérnyomás szabályozását
  • allergia-és asztmaellenes hatású
  • támogatja a gyulladásos állapotok, duzzanatok, valamint a reuma gyógyítását.

A kilencvenes években fedezték fel, hogy a noni fokozza a szervezet nitrogén-oxid  termelését. A nitrogén-oxid szinte mindenhol jelen van a testben: ellazítja az ütőereket, és segít a vérnyomás normalizálásában. Így szerepet játszik a feszültség, a stressz miatt kialakult magas vérnyomás csökkentésében. A nitrogén–oxid fokozott termelődése értágító hatású, ezáltal javítja a szövetek vérellátását csökkenti a vérrögképződési hajlamot, ily módon véd a szívinfarktustól és az agyvérzéstől.

Ezen felül a nitrogén javítja a bélműködést, megakadályozza a trombociták összetapadását, javítja az immunsejtek működését és az inzulintermelést továbbá véd a cukorbetegség ellen, és szükséges a viselkedést befolyásoló összetett agyi folyamatokhoz is.

Kutatások kimutatták, hogy a noni adagolásakor a makrofágok, vagyis az óriás ölősejtek aktivitása több, mint háromszorosára nő. A kutatók szerint ez is annak köszönhető, hogy megnöveli a szervezet nitrogén-oxid termelését.

Hatékony antioxidáns, csökkenti a koleszterinszintet, tehát hozzájárul a szív-és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

Egy olyan vegyületet is kimutattak a noniban, ami növeli a fehér vérsejtek pusztító képességét.

Egy másik összetevőjét, a damnacanthalt, a daganatos sejtekre tett hatása miatt kezdték el tanulmányozni. A damnacanthal egyfajta „felügyelő“ szerepet tölt be a sejtek és a szövetek differenciálódásakor, és “nem engedi” elfajulni a sejteket. Hozzájárul a T-és B-sejtek, valamint a faló-és a nyiroksejtek legkedvezőbb szintjének kialakulásához, ezzel lényegesen megkönnyíti az immunrendszer dolgát, s az képes hatékonyan megküzdeni a betegségekkel.

A damnacanthalnak köszönhetően a noni gyümölcs kiváló daganatmegelőző hatással bír valamint lassítja a már kialakult tumor növekedését.

Kialakult daganatok esetén a szervezetben csökken a xeronin, a proxeronin és a proxerogenáz enzim mennyisége, ezeket viszont a noni jelentős mennyiségben tartalmazza. Adaptogén hatású, vagyis helyreállítja a normálistól eltérő sejtek működését.

A gyümölcsből antrachinokat is izoláltak, amelyek antibakteriális és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal rendelkeznek, és szabályozzák a bélműködést. Ezek az anyagok serkentik az anyagcserét, támogatják a fájdalomcsillapítást, valamint antibakteriális, vírus-és gombaölő  hatással rendelkeznek. Japán tudósok a damnacanthal nevű hatóanyagot emelik ki közülük.

A noni segíti az emésztőnedvek termelődését, így lényegesen csökkenti az emésztési problémák nagy részét.

A noni fogyasztásával mérséklődnek a szenvedélybetegégekről való leszokás okozta elvonási tünetek, megkönnyíti a leszokást.

Mivel a noni íze finoman szólva is rettenetes, ezért a belőle elkészített italokhoz sárgabarack, körte vagy cseresznye kivonatát teszik még hozzá, ezzel is fokozva azok egészségvédő hatását.

A sárgabarackban megtalálható az A-és C-vitamn, béta-karotin, B17-vitamin, kalium, kalcium, foszfor és a kén. Igen fontos szerepet tölt be a csontok és a szövetek újjáépítésében, növeli a sejtek energiáját és élettartamát, valamint fokozza a vérképzést. Méregtelenítő és vízhajtó hatású, segít leküzdeni a baktériumok, vírusok által okozott fertőzéseket.

A körte szintén egy magas ásványi anyag és vitamin tartalmú gyümölcs. Fogyasztásával megelőzhető az ízületi gyulladás, vérszegénység és a hasmenés. A körte a cukorbetegek számára is ehető gyümölcs.

A cseresznye is bövelkedik vitaminokban: gazdag forrása az A-, B-és C-vitaminnak, ezenkívül rengeteg kaliumot, kalciumot, magnéziumot és vasat tartalmaz. Tisztítja a szervezetet, jót tesz az ízületeknek és a cukorbetegségben szenvedőknek. Kitűnő vértisztító, valamint a benne található karotinoidok és flavonoidok gyulladás gátló és fájdalomcsillapító hatásúak.

Összegezve, a noni a következő egészségvédő hatásokat fejti ki:

  • hozzájárul a szervezet napi ásványi anyag-szükségletének fedezéséhez
  • erősíti az immunrendszert
  • antioxidáns hatású anyagokat tartalmaz, melyek védik a sejteket a szabad gyökök káros hatásaival szemben
  • adaptogén és májvédő hatású
  • támogatja a normális sejtműködést és sejtregenerációt
  • a benne található proxeronin megkönnyíti a tápanyagok sejtekbe való bejutását
  • támogatja a sejtek anyagcseréjét (enzimek, aminosavak, telítetlen zsírsavak, vitaminok és ásványi anyagok)
  • elősegíti a betegségek leküzdésében döntő szerepet játszó úgynevezett T-ölősejtek termelődését
  • támogatja a keringést: a szkopoletin tágítja az ereket, a flavonoidok pedig erősítik az érfalakat
  • segíti a simaizmok fejlődését és gátolja azok leépülését
  • hatékony segítséget nyújt ízületi gyulladások, rándulások, sérülések esetén
  • szabályozza az alvási ciklust
  • javítja a kedélyállapotot, megakadályozza a hangulathullámzást antidepresszáns
  • javíthatja a teljesítőképességet és a hangulatot: a xeronin elősegíti a hangulatjavító szerotonin sejtekhez való kötődését
  • hatékony gyulladáscsökkentő
  • jótékonyan hat a vérnyomás szabályozására
  • damnacanthal tartalmának köszönhetően felügyeli a sejtosztódást-daganatellenes hatása van
  • fájdalomcsökkentő hatást fejt ki hozzászokás nélkül
  • csökkenti az allergiás panaszokat
  • megoldást jelenthet emésztési problémákra.

A gyümölcs kimutathatóan antidepresszáns, az endorfin-termelés fokozásával jókedvet, jó hangulatot vált ki. Fogyasztása minden korosztály számára ajánlott!

A Noni húsából készült 100%-os gyümölcslé évekig is eláll tartósítószerek alkalmazása nélkül. Az ital fogyasztható önmagában, vagy más gyümölcslébe keverve. Legalább három hónapig tartó fogyasztás után stabil hatást fejt ki.

Kedvező szinergikus hatása miatt, más táplálék-kiegészítőkkel való szedésekor hatásuk megsokszorozódik.

Ha semmilyen panasz nincs, csupán az egészség megőrzése a cél, akkor naponta 1 evőkanál a javasolt mennyiség. Mindenképpen éhgyomorra, étkezés előtt kb fél órával kell fogyasztani.  Minden esetben hagyjuk rövid ideig a száj nyálkahártyájáról felszívódni.

Amennyiben valamilyen egészségügyi probléma miatt isszuk, akár a napi 3x3 evökanálig is növelhetjük az adagolást. Gyógyszer mellett is nyugodtan fogyasztható, nincsen mellékhatása, sőt, a gyógyszerek gyógyhatását gyakran növeli, illetve csökkenti azok káros mellékhatásait.

Amerikai orvosok véleménye szerint a noni akár 100 féle egészségügyi problémára is gyógyír lehet .

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK