Nopal

A nopalt sokan fügekaktuszként ismerik, egy kaktuszfajta gyümölcséről van szó. A fügekaktuszt már az 1500-as évek közepétől gyógynövényként is nyilvántartják. A statisztikák azt bizonyítják, hogy számos pozitív hatása mellett fogyasztása csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, segíti a méeregtelenítést és a nopal az egyik leghatékonyabb természetese testsúlyszabályozó.

Összetevői élettani szempontból igen hasznosak, melyeknek számos gyógyhatása van, ezért alkalmazása manapság egyre jobban terjed. A Nopal az egyedüli ismert szer, mely különböző „kövérségi tényezők” ellen egyidejűleg fejti ki hatását.

A nopal vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag. Különös értékét a táplálékkiegészítők körében annak köszönheti, hogy anyagcsere-szabályozó hatása mellett a szervezet számára hasznos tápanyagokat is tartalmaz.

A nopal kaktuszban nagy mennyiségű pektin, nyák és gumi található, ami képes megkötni az étkezések során elfogyasztott zsírokat és cukrokat, melynek során ezek megemésztett és felszívódott mennyisége csökken a szervezetben. A nopal kaktusz rosttartalma magas, rostjai vízzel érintkezve a térfogatuknak sokszorosára képesek feldagadni, ezáltal telítettség érzést adnak, melynek eredményeképpen kevesebbet kíván a szervezet, csökken a kalóriabevitel. Szerepe van tehát a testsúly szabályozásában és annak csökkentésében, mivel fokozza a jóllakottság érzetét, étvágycsökkentő és mérsékli a nassolás igényét.

A nopal rostjainak másik működési elve, hogy csökkentik az étel megemésztéséhez szükséges időt.

Támogatja a fogyást és a méregtelenítést. Ételekhez adva növeli azok rosttartalmát és csökkenti azok glikémiás indexét. A nopal egy jó alternatíva a szervezet természetes salaktalanításához, megtisztításához.

A nopal sok más, jótékony élettani hatása mellett a manapság oly gyakori elhízás elleni küzdelemnek egyik nagyon kedvelt és hatékony segítője. Mivel a nopal nem oldódó ballasztanyagai rendelkeznek azzal a tulajdonsággal, hogy saját súlyuk többszörösét kössék meg zsírokból, olajokból, savakból és szénhidrátokból és azokkal nagyobb molekulákat alkotnak, így azok nem jutnak át a bélfalon, nem kerülnek be az anyagcsere-folyamatokba. A szervezet tehát sok káros anyagtól szabadul meg, ráadásul ezek nem is terhelik az emésztést, hiszen anélkül haladnak át a tápcsatornán, hogy szervezetünknek bármi dolga is lenne velük.

Remek forrása a könnyen emészthető fehérjéknek, a C-vitaminnak és a bioflavonoidoknak. A nopál kaktusz sokféle aminosavat is tartalmaz. Növényi fehérjéi segítenek a szervezetnek visszavezetni a folyadékokat a szövetekből az érrendszerbe, ezáltal segít a cellulitisz, vagyis a laza kötőszövet kezelésében. Csökkenti tehát a cellulitisz kialakulásának esélyeit és a túlzott vízvisszatartást.

A nopal segít a sportolóknak is, mivel nagy arányban tartalmaz úgynevezett hősokk-proteint, ami fokozza a sejtnövekedést az izmokban. Több kutatást is folytattak nopalt fogyasztó fogyokúrázók körében. Eredményeik szerint azoknál a fogynivágyóknál, akik rendszeresen sportoltak, többnyire vesztettek súylukból de előfordult az is, hogy nem csökkent a nopal fogyasztási ideje alatt a testúly, ugyanakkor centiben és látványban volt mérhető az eredmény. Megállapítást nyert tehát, hogy az utóbbiak esetében a testösszetétel változott. Vagyis megszabadultak a felesleges zsíroktól, de helyébe izomnövekedés lépett fel, ami arányosabb testalkatot eredményezett.

A nopal szabályozza a gyomorsav termelődését, melynek köszönhetően mérsékli a gyomor–és nyombélfekély kialakulásának kockázatát. Mivel oldható és oldhatatlan rostokat is tartamaz, segíti az emésztést, a bélműködést és annak ritmusát tisztítja a beleket, kitűnő szer a szorulás megszüntetésére.

A nopal élelmi rostjai segítenek a megfelelő bélperisztartika fenntartásában is. A bélkacsokban található, részben megkeményedett táplálékmaradványok egy idő után feloldódnak és elszállítódnak. Ez támogatja a belek tisztulását, növeli a későbbi táplálékok feldolgozásának hatékonyságát.

A Nopal védelmet biztosít az emésztőrendszer számára, ugyanis növényi nyákja részben beborítja a bélfalat, másrészt viszont az olajok és szénhidrátok mellett agresszív és természetellenes anyagokat is képes megkötni. A rostok az emésztőrendszerben megkötik az epesavakat, a koleszterint, ezáltal rontják a zsírok és a koleszterin felszívódását, és a vékonybélben akadályozzák az epesavak visszaszívódását. A nopal ezen hatásai révén nyugtató hatású az emésztő-és bélrendszerre.

Enyhíti a másnaposság tüneteit, csökkenti az aranyér panaszait.

Fokozza a test ellenállóképességét, mivel erősíti a szervezet öngyógyító folyamatait. Pozitívan hat a koleszterin–és trigliceridszintre, normalizálja  a vércukor szintjét.

A nopalban található emészthetetlen rostanyagok nagy mennyiséget képesek felvenni a táplálékban található zsírokból. Ez nem csak a súlycsökkenést támogatja, hanem egy olyan működési elv is, mely segít a koleszterinszint szabályozásában.

Mivel a nopal rostjai nagy mennyiséget képesek felvenni a táplálékban található szénhidrátokból, ezért segítenek kiegyensúlyozni a napi vércukor-anyagcserét. A megduzzadt rostanyagok a felvett szénhidrátok nagy részét már nem engedik szabadon, a fennmaradó mennyiséget pedig csak lassan engedik beszivárogni az anyagcserébe. Ezen a mechanizmuson keresztül a nopal (akár étkezés előtt, akár aközben fogyasztva) képes bármely táplálék glikémiás indexét csökkenteni, ami a nap folyamán egy kiegyensúlyozottabb vércukor-anyagcseréhez vezet.

A koleszterin és vércukorszint csökkenése által javul a máj és a vese működése.

A nopal egészségre gyakorolt, jótékony hatásai összefoglalva a következők:

  • antioxidáns hatású
  • csökkenti a koleszterint–és trigliceridszintet
  • hatékony testsúlyszabályozó, testsúlycsökkentő
  • csökkenti a táplálék glikémiás indexét
  • szabályozza a cukorszintet
  • szabályozza a gyomor–és bélműködést
  • tisztítja a vastagbelet
  • szabályozza a májfunkciókat
  • segít a vérnyomás szabályozásában
  • csökkenti az erek elmeszesedését
  • növeli a szervezet ellenálóképességét
  • segíti a szervezetet a savtalanításban
  • energiát ad, javítja az általános közérzetet
  • csökkenti vagy megszünteti az izomlázat
  • segít a gombás fertőzések kezelésében
  • tökéletes kiegészítője a vegetariánus étrendnek.

Tudományos tanulmányok igazolják, hogy a nopal kaktusz véd és hatékony segítséget nyújt a következő betegségeknél:

  • diabétesz
  • magas vérzsír
  • gyomor–és bélproblémák
  • nyálkahártyagyulladás
  • aranyér
  • hólyagproblémák
  • rákmegelőzés
  • ráncosodás
  • napozás okozta leégés
  • túlsúly
  • cellulitisz
  • bőrápolás (különböző bőrproblémák, kiütések, vágási sérülések)
  • prosztataproblémák
  • irritábilis bél szindróma
  • túlsavasodás
  • érelmeszesedés
  • székrekedés, hasmenés
  • magas vérnyomás

A nopalt tartalmazó készítmény fogyasztása tehát segít az egészség fenntartásában és minden olyan állapotban, amelyben megbomlik a szervezet egyensúlya.

Káros mellékhatása eddig nem ismert és cukorbetegség esetén is fogyasztható.

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK