Ugrás a tartalomhoz
Encyclopedia categories: BioTech USA Encyclopedia categories: BioTech USA
Encyclopedia

Spirulina

Mi a spirulina? 

A spirulina olyan egysejtű édesvízi alga, amely több mint 100 éltető anyagot tartalmaz, úgy, mint vitaminokat, ásványi sókat, fehérjéket és más hatóanyagokat. Egyfajta kék-zöld alga, amelyet manapság a szuperélelmiszerek közé sorolnak tápanyagtartalma miatt. A spirulina egy emberi fogyasztásra alkalmas cianobaktérium-faj. Egyike a Föld legrégibb élő organizmusainak, amely már az aztékok számára is értékes táplálékforrást jelentett. Sok kultúrában a spirulina ma is része a rendszeres étrendnek. 

A spirulina története 

 A spriulina azték tápanyagforrás volt a 16. Századig. A spirulinát az 1960-as években francia kutatók nagy mennyiségben találták meg a Texoco tónál Mexikóban, ám a 16. Század után nem igazán találtak utalást arra, hogy napi szintű tápanyagforrás lett volna a helyieknek. Ennek okát abban látják, hogy a termelésére használt környező tavakat lecsapolták a mezőgazdasági fejlesztések során. A spirulinából készült süteményt tecuitlatl-nak nevezték, amely az 1520-as említése után 1940-ben került újra a köztudatban egy belga kutatónak köszönhetően, aki afrikai törzsek ételei közt találta meg a hasonló összetételű dihe-t. A dihe ugyanúgy, mint a tecuitlatl kék-zöld alga szárított püréjéből készült.  

1964-65 körül Jean Leonard botanikus igazolta először, hogy a dihe spirulinából készül és később eljutottak odáig, hogy a ‘70-es években megindult a nagyipari termelése.  

A spirulina hasznossága 

A spirulina tápanyag tartalma és gazdasági előnyei, mint pl kevesebb vízre és energiára van szükség a termeléséhez, mint az állati eredetű fehérjék esetén, további elemzésekhez vezettek. Hasznosnak ítélték mind a hosszútávú űrrepülések étrendi támogatásában, de az alultápláltság kezelésében is.  

A spirulina tápanyag tartalma 

100g spirulina 290 kcal-t tartalmaz és számos fontos esszenciális tápanyag megtalálható benne, mint a fehérje, B-vitaminok (tiamin, riboflavin, niacin), ásványi anyagok mint vas, mangán. Remek a zsírsav összetétele is, tartalmaz gamma linolénsavat, linolsavat, sztearidonsavat, EPA-t DHA-t és arachidonsavat.  

A szárított spirulina 5%-a víz, 24%-a szénhidrát, 8%-a zsír és kb. 60%-os a fehérje tartalma.  

A United States Department of Agriculture (Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma) szerint egy evőkanál, vagyis 7g szárított spirulina az alábbiakat tartalmazza:  

  • 20,3 kcal 
  • 4 g fehérje 
  • 1,7 g szénhidrát 
  • 0,5 g zsír 
  • 8,4 mg kalcium 
  • 2 mg vas 
  • 13,5 g magnézium 
  • 8,2 g foszfor 
  • 95,2g kálium 
  • 73,5g nátrium 
  • 0,7g C-vitamin 

A spirulina ajánlott fogyasztási módja: 

A legkönnyebben hozzáférhető por vagy tabletta formájában. 

Porként hasznosítható szinte bármilyen folyadékban: 

  • Smoothiekhoz, amitől sötétzöld színt ad az italnak 
  • Szórható salátákra vagy levesekbe 
  • Energizáló szeletek összetevőjeként is adagolható 
  • Gyümölcs vagy zöldséglevekbe is illik  

Források: