Nem akarsz lemaradni cikkeinkről? Iratkozz fel hírlevelünkre
FELIRATKOZOM
A feliratkozom gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot

Teljes kiőrlésű kalács házi pulykasonkával

2014-04-19 19:35:00

A húsvét elengedhetetlen kelléke a kalács és a sonka. Míg sem a fehér lisztes kalács, sem a disznóhúst nem tartjuk a legegészségesebb ételnek és egy diétába sem lehet ezeket beilleszteni. Nézzük, hogyan készíthető el az egészséges párja.

/sites/testbiotechusashop/documents/blog/_extra/68/o_DSC05862_20140419193900.JPGKalács

Hozzávalók (4 főre)

  • 50 dkg teljeskiőrlésű tönkölybúza vagy zabliszt
  • 4 dkg friss élesztő
  • 1 csipet tengeri só
  • nyírfacukor vagy eritrit ízlés szerint (kb. 3-5ek)
  • 6 dkg kókuszzsír
  • 2 db tojás
  • 3dl langyos laktózmentes vagy növényi tej
  • 1 db vanília rúd kikaparva
  • 1 db tojás a tészta kenéséhez

Elkészítés

  1. Kb. 2 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztet a sóval, a cukorral tálba tesszük, belemorzsoljuk a kókuszzsírt, beleütjük a tojásokat.
  3. Az élesztős tejet a liszthez adom. Kézzel kidolgozom és annyi meleg tejet öntök még hozzá, hogy kemény, rugalmas tésztát kapjak, ami elválik a tál falától. Meleg helyen kb. 1,5 órát, addig kelesztjük, amíg a tészta kétszeresére nő.
  4. Kikenünk egy királytorta 8gyümölcskenyér) formát kevés kókuszolajjal, majd a megkelt tésztát először átgyúrjuk, és négyes vagy hármas fonással megformázzuk. A kikent formába tesszük, és fél-egy órán keresztül kelesztjük még. A sütőt előmelegítjük, a kalács tetejét megkenjük felvert tojással, hogy szép fényes legyen. Előmelegített sütőben 190°C-on kb. 40 perc alatt készre sütjük.

Házi pulykasonka

Hozzávalók

  • 500g Pulykamell
  • sütőzacskó

Pácoláshoz

  • tengeri só,
  • bors,
  • zöldfűszerek tetszőlegesen (szegfűbors, koriander, majoranna, babérlevél, fenyőmag, fokhagyma)
  • xillit
  • kókuszoolaj

Elkészítés

A húst egy kis kókuszolaj segítségével befűszerezzük, akár kicsit be is vagdoshatjuk, hogy bejussanak az ízek a hús belsejébe is; majd hűtőbe rakjuk, hogy összeérjenek az ízek. Ha állt néhány órát sütőzacskóban kisütjük. Ha nincs sütőzacskónk, akkor egy kókuszolajjal kikent tepsiben is készre süthetjük. Ha kész, hagyjuk kihűlni és hidegen szeletelhető is a sonka és finom kaláccsal tálalhatjuk is.

Jó étvágyat!

/sites/testbiotechusashop/documents/blog/_extra/68/o_1975059_736465569726432_811994111_n_20140419194050.jpg

Silye Gabriella

sporttáplálkozási szakértő, élelmiszermérnök

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KÉRDEZD GABRIELLÁT

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

FACEBOOK