Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Vitamindús céklalepény

Cékla

Préselt céklaléMaga az ősnövény a Földközi-tenger menti országokban mindenütt vadon termő répaféle. Ukrajnában minden kert elengedhetetlen növénye, a borscsról, az orosz céklalevesről is hallottunk már.

Gyógyhatása

A népi gyógyászat közkedvelt alapanyaga. Egyrészt étvágyserkentő hatása miatt, másrészt magas C-vitamin, kálium, vas és folsav tartalma miatt.

A céklában van egy betain nevű hatóanyag, mely segít a savhiány ellen, emellett fokozza a zsír lebomlását a májban. A cellulóztartalma a bélműködést segíti. A friss céklából készült zöldséglé hatékony kimerültség, vérszegénység és magas vérnyomás ellen is.

Sportolók étrendjéből is elengedhetetlen az oxigén felvétel, így az állóképesség fokozó hatása miatt.

Elkészítése

A legtöbb aromaanyagot a leve tartalmazza, így ha nem zöldségléként fogyasztjuk, érdemes héjában főzni, hogy minél több íz érvényesüljön. Ezután nagyon ízletes salátát, pürét is készíthetünk belőle.

Most pedig nézzünk egy klasszikus ukrán céklás lepény receptet!

Céklalepény

Hozzávalók:

15 dkg köles

4 dl zöldségleves

3 közepes cékla

30 dkg sovány túró

1 tojás

1 csapott evőkanál nyírfacukor

pici tengeri só

kókuszzsír a sütéshez

Elkészítés:

1.) A kölest a zöldséglevesben puhára főzzük. 
2.) Közben a céklát nem túl puhára megfőzzük, majd finoman lereszeljük.
3.) Összekeverjük a megpuhult kölessel, a túróval, a tojással, a cukorral és sóval. A kapott masszából kis lepényeket formálunk, és a forró zsiradékban mindkét oldalukat kisütjük. Natúr joghurttal tálalhatjuk.

Jó étvágyat!

Silye Gabriella