Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Szilágyi Áron a világbajnoki aranyért vív!

Hogyan telt Számodra eddig az év?

Most ért véget a világkupa sorozat, ami január elejétől június végéig tartott. Rögtön utána következett az Európa Bajnokság is, így rengeteg verseny volt ebben a félévben. Az EB sajnos nem sikerült úgy, ahogy szerettem volna. A világkupa viszont előtte elég jól sikerült, így az EB eredményt csalódásnak éltem meg. De időm most nincs sok ezt kiheverni, mert jön a világbajnokság. Ez pedig az év legfontosabb versenye.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1651/o_szilagyiaron_20140618093352.jpg

Hogyan zajlott a világkupa?

6 világkupa állomásra mentünk el, volt, hogy egymás utáni hétvégén is versenyeztünk.

Ilyenkor van edzés a versenyek között?

Én szeretek edzeni versenyek között pont azért, mert egyrészt a regenerációhoz is hozzátartozik, másrészt meg az egész világkupa sorozat a világbajnoki felkészülésnek a része. Nincs idő mindegyik világkupára külön-külön felkészülni maximálisan.

A Te sportágadban is van formaidőzítés, aminek a legfontosabb pontja most ezek szerint a világbajnokság?

Igen, abszolút. Ha egy versenyt kellene említenem, mint főversenyt, az a világbajnokság lenne, amire csúcsformába szeretnék kerülni. Nagyjából e szerint készülök a világkupával, az EB-vel, és az edzőtáborozással.

A fotózás utáni héten edzőtábor következik. Hogyan zajlanak itt az edzések?

Alapvetően kétfajta edzésünk van, amelyek külön vannak választva. Egyiket a vívó edzések jelentik, amelyek vívó jellegű munkából állnak. Itt sem kifejezetten csak vívunk, hanem van, hogy a technikai részét javítjuk a vívásnak, iskolázunk az edzőnkkel, de van, hogy kifejezetten a lábunkat próbáljuk erősíteni, gyorsítani, lábmunkázunk. Van, hogy tényleg vívunk, de van, hogy a vívófelszereléssel más gyakorlatokat végzünk. Ez is inkább a technikára megy rá. Ugyanakkor vannak külön kiegészítő fizikai edzéseink. Van egy fizikai felkészítő edzőnk, aki ezeket levezényli és ezeken az edzéseken lényegében kardió jellegű gyakorlatokat végzünk, elég sokat futunk, sokat lábmunkázunk. Erősítünk is, bár kevésbé jellemző, hogy súlyzóval dolgoznánk, inkább saját testsúlyos gyakorlatokat végzünk. Mi nem izomtömeget növelünk, inkább a dinamikus, szálkás izomzat elérése a cél.

Az edzőtáborban általában napi két edzés van, egy délelőtt és egy délután. Ezek jellemzően 2,5-3 órás edzések.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1651/o_szilagyiaron2_20140618093423.jpg

Vannak a felkészülés során elkülöníthető szakaszok, tekintve, hogy ilyen sok a verseny?

Annyiban van, hogy követjük a világkupa sorozatot. Megvan az alapozó időszak, illetve annak függvényében, hogy mennyi időnk van a felkészülésre, az edzések mennyiségét tudjuk leginkább befolyásolni. Nyilván máshogy edzünk a versenyekhez közelítve, mint egy-két hónappal előtte. Ha sok időnk van a versenyekig, akkor visszamegyünk az alapokhoz, ez jellemző a szakmai munkára, a technikai munkára, jóval nagyobb hangsúlyt fektetünk a fizikai felkészülésünkre, erősítünk, általános állóképességet fejlesztünk.

Mitől jó egy vívó? Milyen képességei, tulajdonságai teszik eredményessé?

Az eredményességet három részre szokták osztani: a technikára, a taktikára és a fizikumra. Ahhoz, hogy technikailag jó legyen valaki, rengeteget kell gyakorolni, ez tehát tulajdonképpen gyakorlás kérdése. A taktika is nagyrészt gyakorlással elsajátítható, a fizikum pedig edzéssel fejleszthető. A három együtt tesz egy vívót eredményesebbé.

Mennyire fontos odafigyelni a táplálkozásra a Te sportágadban?

Én egyre inkább érzem magamon, hogy mennyire fontos odafigyelni a táplálkozásra. Megpróbálok odafigyelni amennyire csak lehet és megfogadom a tanácsokat, amiket kapok például a BioTechUSA szakértői csapatától. Az étkezések mennyisége és minősége is fontos szempont. Szerencsére az edzőtáborokban ez elég jól megoldott, megvannak a lehetőségek, hogy nagyjából azt fogyasszuk, amire szükségünk van. Valóban nagymértékben befolyásolja az edzésteljesítményt és edzés munkámat az, hogy hogyan táplálkozom.

Mi a helyzet a táplálék-kiegészítőkkel a vívóknál?

Sportolója válogatja. Szerintem az elmúlt 5-10 évben folyamatosan nő itt is a táplálék-kieégszítők használata. Én korábban is fogyasztottam többfélét, de most a BioTechUSA segítségével sikerült az első komplett csomagot összeállítani, ami azt tartalmazza, amire valóban szükségem van. Ebben van multivitamin, ami a Vitabolic, MSM+C-vitamin, Omega 3, Spirulina, BCAA, glutamin, Isotonic és H2OQ10 a keményebb edzések előtt.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1651/o_szilagyiaron5_20140618093524.jpg

A jövőbeni terveket illetően mennyire lebeg a szemed előtt az olimpia?

Egyrészt igen, foglalkoztat, jövő áprilistól kezdődik a kvalifikáció, de nyomást még nem érzek emiatt, mert eléggé messze van és addig rengeteg verseny lesz, rengeteget kell dolgoznom, megvannak a következő rövid- közép- és hosszú távú célok. Így egyelőre az olimpia egy távoli célként lebeg előttem.

Az iskolát hogyan tudod összeegyeztetni az edzésekkel és a versenyekkel?

Most a Károlin pszichológia szakon vagyok másodéves. A sporttal összhangban próbálom végezni az egyetemet. Sokszor ütköznek a vizsgaidőszakok a versenyekkel, általában a tanárok rugalmasságára van szükségem, szerencsére ezzel nem szokott probléma lenni.

A sporttal kapcsolatban érdekel a pszichológia vagy általánosságban?

Alapvetően általánosságban. Nem kötném a sporthoz kifejezetten. Egyébként én magam is készülök sportpszichológusokkal, és nagyon fontosnak tartom, hogy mentálisan is jó állapotban legyek. Hogy ezt ki hogyan éri el, sportpszichológussal, guruval, vagy egy beszélgetéssel az Édesanyjával, mindenkinél más. Én szükségét éreztem a sportpszichológus segítségének.

Miért pont a vívás lett a sportágad? Miért ezt választottad?

9 éves voltam, amikor már sok sportot kipróbáltam. A szüleim is fontosnak tartották, hogy sportoljak, mert eléggé mozgásigényes gyerek voltam és már látszott, hogy nekem valamilyen sportra van szükségem, hogy levezessem a felesleges energiáimat. Nagyjából, ami elérhető távolságra volt tőlünk sportolási lehetőség, azokkal megpróbáltak megismertetni. Így jutottunk el a vívó szakosztályhoz, a Vasasnál, ahol egy fantasztikus nevelőedzőhöz, Gerevich Györgyhöz, Gyuri bácsihoz kerültem és végül ez volt az első hely, ahol ott akartam maradni, ahol megtaláltam igazából azt, amit kerestem. A sportba is beleszerettem, nagyon jó társaság is kialakult, már csak ezért is lejárogattam délután, suli után edzeni. Aztán elkezdődött a versenyzés elég fiatalon, 10-11 évesen, Bambi – gyerek korosztályos versenyeken, onnantól pedig egyre inkább az élsportról szólt a vívás.

Mi az, ami most leginkább motivál?

A versenyek, az eredményesség, és az olimpiai aranyam mellett még sok minden hiányzik, például az egyéni világbajnoki cím, és persze az is motivál, hogy fejlődjek.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1651/o_szilagyiaron3_20140618093402.jpg

Mikor lesz pontosan a világbajnokság?

Július 15-én kezdődik és 21-ig tart!

Köszönöm szépen a beszélgetést, mindenképp követni fogjuk a VB szereplésedet és beszámolunk róla a BioTechUSA oldalán!

Nagy Dóri