Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Interjú Kovács Alexandrával, az IMMAF légsúlyú amatőr Európa bajnokával

 

Hogyan alakult ki, hogy épp az MMA mellett döntöttél?

Tizenöt éves korom óta küzdősportolok. Tradicionális jiu jitsuval kezdtem, majd az egyetem alatt megismerkedtem a kempoval, a számomra legmegfelelőbb sportággal, amit azóta is űzök. Mivel a kempo rendkívül összetett, hiszen összekapcsolja az állóharcot (ütések, rúgások, dobások) a földharccal, így nagyon jó alapot tud adni az MMA-hoz. De nem ezzel kezdtem a versenyzést. Előtte számos más versenyen próbáltam ki magam és szereztem tapasztalatot, többnyire kempos versenyeken, de thaibox, brazil jiu jitsu és judo szabályrendszerben is indultam. Mindig fokozatosan emeltük a nehézségi szintet, ahhoz hogy tesztelni tudjuk a felkészülés hatékonyságát és a képességeim határát. Ezért is határoztuk el edzőmmel, Palotás Ferenccel, hogy elkezdünk ketrecharcban versenyezni. Nem volt könnyű itthon olyan szervezetet találni, amelyik normális lehetőséget adott volna erre a célra. Végül a HMMAF szervezet által jutottunk el az IMMAF Prágàban megrendezett Európa-bajnokságára, amin sikerült európa-bajnoki címet szereznem.

 

Mindenki támogatott a kezdetekben is, hogy komolyabban kezdj el foglalkozni a küzdősportokkal?

Örültek, hogy sportolok de különösen nem foglalkoztak vele. Nem gondolták, hogy ebből ilyen komoly dolog lesz egyszer. Most már látják és büszkék a sikereimre, de féltenek. Nyugodtabbak lennének, ha lányosabb sportot űznék.

 

Voltak, akik le szerettek volna beszélni róla, hogy folytasd? Ha igen, mi volt mégis az a pont, amiért Te igazán akartad és benne maradtál?

Mint mondtam a családom nem tartja túl biztonságos sportnak a küzdősportot és jobban örülnének, ha nem ezt csinálnám. Valahol igazuk is van, mert nyilván van benne rizikó. De el kell, hogy fogadják, mert lebeszélni nem tudnak. Nagyon elszánt vagyok, és amíg képes vagyok hozni a formát el szeretnék jutni, ameddig csak lehet.

 

 

Mikor kezdted el érezni, hogy jó vagy benne? Mik voltak az első olyan eredmények, amik megerősítettek abban, hogy komolyabban foglalkozz küzdősporttal, majd kimondottan az MMA-val?

Ezt nem tudom pontosan megmondani, mert mindig nagyon sokat vártam el magamtól. Az első pillanattól kezdve beleszerettem a küzdősportokba és éreztem, hogy minden ízében el akarom sajátítani. Nagyon motivált voltam és mindent megtettem annak érdekében, hogy jobb lehessek. Csak egy célom volt minden verseny előtt, hogy jót küzdjek, tehát hogy magammal elégedett legyek. Így előfordult, hogy győztes meccs után hiányérzettel mentem haza, többet vártam magamtól. Viszont vesztes mérkőzések után még motiváltabb lettem, mert rájöttem mit hibáztam és tudtam miben kell fejlődnöm. Minden verseny után gazdagabb lettem. Például megtanultam kezelni az izgalmamat, hogy az ellenfeleim ne lássák rajtam  és tudjak koncentrálni a technikák végrehajtására. Tehát minden egyes verseny egy lépcsőfok volt, ami elvezetett az MMA-hoz.

 

Hány edzést és milyen fajta edzéseket igényel a felkészülésed? Hogyan tudod összeegyeztetni az edzéseket és versenyeket a hétköznapjaiddal?

Végzős egyetemi hallgató vagyok, tehát testnevelő tanárnak tanulva óratartóként dolgozom egy gimnáziumban.
Emellett szintén minden hétköznap ovis és kisiskolás gyerekeknek kempo edzéseket tartok. Így hát nem volt egyszerű összehangolni az edzéseket a hétköznapi teendőkkel. De mivel a felkészülést helyeztem előtérbe sikerült kialakítani a rendszert. Egy héten hat edzésem van, amely 4 speciális (álló és földharc technikák gyakorlása) és 2 konditermes (erő-állóképesség fejlesztése) edzésből tevődik össze.

 

Mennyiben kell odafigyelned az étrendedre a felkészülések során? Használsz bármilyen táplálékkiegészítőt? Ha igen, mik azok, amikre szükséged van az edzések során?

Mivel súlycsoportos sportágról beszélünk, így nagy hangsúlyt fektetünk a megfelelően összeállított étrendre és a vitaminok bevitelére. Ehhez BioTechUSA termékek nyújtottak nagy segítséget. Minden reggel bevettem a Daily Pack vitamincsomag egyik felét. Edzés alatt BCAA Zero-t ittam, amitől jobban bírtam a magterhelő munkát és edzés után ISO Whey Zero fehérjét HMB 3000-el fogyasztottam az izmaim gyors regenerálódása érdekében. Majd lefekvés előtt vettem be a Daily pack második felét. Ha napközben valami finomságra vágytam akkor Zero Bar szelettel jutalmaztam magam.

 

A prágai IMMAF Európa-bajnokságra hogyan készültél? Voltak olyan pontok akár az étrendedben, akár technikai oldalról, amire jobban kellett fókuszálnod?

Technikai oldalról nem volt olyan pont, amit különösen nehézségnek éltem volna meg. Itt természetesen nem az edzések intenzitására gondolok, hiszen minden edzést maximálisan kihajtottunk, ami kellett is ahhoz, hogy elégedetten menjek haza. Viszont a fogyasztás az eddigieknél sokkal nehezebb volt, mivel a verseny minden napján mérlegelnünk kellett, tehát öt napig hozni a súlyom és teljesíteni. Ez is azt tükrözi számomra, mennyire profi verseny volt, hiszen ezzel a túlzott súlyvesztést próbálták kontrollálni. Az se utolsó, hogy tudtuk a mérkőzésre se lesz súlyban nagy különbség köztem és az ellenfelem között. Ám ehhez egy szigorú diéta kellett, ami megszabta hány gramm szénhidrátot ehetek egy nap. Két óránként ettem, de ez nem mindig jött össze, ugyanis a hétköznapjaim zsúfoltsága sokszor akadályozta ezt. Nagyon sok időnek tűnt, mire elkezdett beállni a súlyom. Verseny előtt 3 nappal éreztem és nyugodtam meg, hogy meglesz. A fogyasztásom sikerében nagy szerepe volt a Thermo Drine kapszulának, ami a zsírégetést segítette.

 

Mit éreztél, amikor kimentél Prágába, milyen eredményre számítottál? Milyen érzés volt egy kétszeres amatőr MMA világbajnokkal a döntőbe kerülés?

Nagyon jónak éreztem a felkészülést, ami azt eredményezte, hogy magabiztosan mentem ki. Reméltem, hogy ez be is fog igazolódni, de ahogy már írtam pár sorral feljebb, az volt a célom, hogy jót küzdjek és hiányérzet nélkül jöhessek haza. Ez a motiváltság az amatőr európa-bajnoki címig vezetett. Az első meccsen még kezelhetetlen volt az izgalmam, mintha először versenyeznék. Mikor túljutottunk rajta sikeresen onnantól csillapodott és sikerült higgadtan, taktikusan végigküzdeni a többi mérkőzést. Olyan volt, mintha nem is velem történne, minden percét élveztem! Örülök, hogy végre lehetőségem nyílt ilyen profi körülmények között felkészülni és versenyezni.

 

A harmadik menetben mi játszódott le benned, amikor hirtelen elképesztő lendülettel TKO-val kiütötted Gabriella Ringblomot?

Leírhatatlan érzés volt! Hatalmas boldogság és energia szabadult fel bennem. Ide-oda ugráltam örömömben, amire nem is igazán emlékeztem csak akkor láttam mit műveltem, mikor visszanéztem a videót. 🙂 Filmszerű volt, mikor az edzőm is beszabadult hozzám a ketrecbe es a nyakába ugrottam. Hosszú percekig lógtam rajta, mint egy kislány az apukáján és csak azt ismételgettem ‘megcsináltuk, megcsináltuk, megcsináltuk…’ Nagyon hálás vagyok Neki! Sose fogom elfelejteni!

 

Mik a következő állomások, illetve tervek akár az egész jövő évre?

A következő állomás márciusban lesz, Szófiában. Ugyanennek a szervezetnek, tehát az IMMAF keretein belül lesz alkalmam ismét összecsapni különböző nemzetek versenyzőivel. Remélem ugyanilyen sikerekkel térünk majd onnan is haza!