Ugrás a tartalomhoz
Életmód

A 10 legjobb kiegészítő tömegeléshez – I. rész

Tömegnövelés - top 10 táplálékkiegészítő

 

9498437642No.1: Multivitamin

Ha a tested hiányt szenved bizonyos vitaminokban, ásványi anyagokban, nem tudja tökéletesen feldolgozni a makronutrienseket. Ráadásul az intenzív edzések során a vitaminok egy része verejtékkel –és a megnövekedett vízfogyasztás hatására; vizelettel- kiürül a szervezetedből, a többit pedig a regeneráció során éled fel. A megnövelt szénhidrát és fehérjebevitel mellett nem biztos, hogy az étrendedbe belefér annyi zöldség és gyümölcs, ami tartalmazná ezeket, ezért fontos kapszula formájában is rásegíteni.

 

No.2: Tömegnövelő

Az izomtömeged növeléséhez szükséges megfelelő mennyiségű és minőségű kalóriaforrás biztosítása bizony nem mindig egyszerű (nem mindig van lehetőségünk akkor és annyit enni, amennyit kellene), de szerencsére a táplálék-kiegészítő piac termékei közt ehhez is találsz segítőt. A tömegnövelő turmix-xal edzés után azonnal megkapja tested azokat a gyors felszívódású tápanyagokat, amikkel elkerülhető a katabolizmus. Részletesebben a tömegnövelőkről itt olvashatsz:

9498543626No.3: B-vitamin komplex

A különböző B vitaminok egymás működését támogatják, ezért célszerű nem egyenként, vagy csupán egyes fajtáit szedni, hanem egy B-vitamin komplexet. Különösen fontos szerepük lesz a tömegnövelésben, mert segítik a szénhidrátok, fehérjék, zsírok hasznosítását, beépülését, az emésztési folyamatokat, az idegrendszer regenerációját. A B5 csökkenti az izomgörcsök kialakulását, megvédi szervezeted a stresszel szemben, a folsav (B9) az aminosav szintézisben játszik nagy szerepet… De napestig sorolhatnánk még az érveket, miért kell beszerezned!

No.4: C-vitamin

Már csak az időjárás miatt is érdemes a téli hónapokban kúraszerűen szedni; akár nagyobb dózisban. Gondolj csak bele, egy kellemetlenül elhúzódó nátha miatti kényszerpihenő akár hetekre is visszavethet a fejlődésben! Mi azt tanácsoljuk, jobb ezt megelőzni. Ugyanakkor a megnövekedett stressz (az edzés is az a test számára) ellen is megvéd, gyulladáscsökkentő, elengedhetetlen a kollegén-szintézishez, az ínakra és az ízületekre is jótékony hatással van. Az aszkorbinsav ráadásul közreműködik a szerotonin termelésében (a szerotonin befolyásolja többek közt az étvágyat, valamint az elalvásért felelős melatonin előanyaga – mindkét funkciója miatt értékes a testépítők számára) és a tirozin (a növekedési hormon kiválasztásának segítője) lebontásában.

No.5: Esszenciális zsírsavak9498438666

Az esszenciális zsírsavak közül az Omega 3 az, amit mindenkinek érdemes szednie (vagy rengeteg halat ennie J), ezért a tömegelés időszakában sem maradhat el. Az általános egészségre gyakorolt jótékony hatásai (csökkenti a koleszterinszintet, ill. az érrendszeri betegségek kialakulásnak kockázatát) mellett, segíti elkerülni az inzuliningadozást (ez a szénhidrátok lassabb felszívódását jelenti), gyorsítja az izomszövetek regenerációját, fokozza a test tesztoszteron-termelését.

Cikkünk folytatásában újabb, a tömegnövelésben hasznos 5 táplálék-kiegészítő előnyeivel ismerkedhettek meg; többek közt a kreatinnal és a BCAA-val. Tartsatok velünk jövő héten is!

 

Plézer Panna

Sportedző