Nem akarsz lemaradni cikkeinkről? Iratkozz fel hírlevelünkre
FELIRATKOZOM
A feliratkozom gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot

A varázslatos spenót

2014-06-08 10:51:00

A spenótot gyermekként sokan nem szeretik, ám ahogy telik az idő, mindent megkostol az ember, különösen amikor kezdenek tisztulni az információk arról, hogyan is táplálkozzunk helyesen, melyik alapanyag mit tartalmaz, melyikből nyersz energiát, stb. Így idővel arra is sor kerül, hogy elfogyassz egy kis spenótot, s rájössz, hogy nem is olyan rossz, mint ahogy azt gyerekként gondoltad. Ráadásul a spenót igen értékes hatóanyagokat tartalmaz, melyek még a fogyást is elősegíthetik.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1623/o_iStock_000005283708Large_20140404161327.jpgMiért együnk sok spenótot?

Ez a zöld, leveles növény számos jótékony hatással bír, szinte az összes, ember számára hasznos tápanyaggal rendelkezik. A spenótot javasolják fogyasztani egyes bőrproblémák, cukorbaj, fekélyek, fertőzések, magas vérnyomás, keringési rendellenességek, vérszegénység esetén.

Magas karotinoid- és klorofill tartalmánál fogva ajánlható rákos megbetegedések megelőzését szolgáló étrendekbe. Egyes kutatások szerint a paraj a rákbetegségek ellen leghatékonyabban védő zöldségfélék közé tartozik. Alacsony energiatartalmának köszönhetően a fogyókúrás étrendben is bátran fogyasztható.

A spenót tele van vitaminnal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal és rostokkal.

Ahogy a legtöbb zöldség, a spenót is nagyon gazdag élelmi rostokban, melyek átmossák a bélrendszert, megszabadítanak a lerakódott salakanyagoktól, így nem csak az anyagcserét teszik gyorsabbá és hatékonyabbá, de a puffadást is megszüntethetik. Az sem elhanyagolható, hogy a spenót nagyon gazdag magnéziumban és kalciumban. Márpedig ez a két ásványi anyag elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezeted természetes zsírbontó üzeme megfelelően működjön. E két fontos ásványi anyag mellett bőven van a spenótban Foszfor is.

Mit tartalmaz?

A spenótban óriási mennyiségben van kálium, ami képes megszabadítani a szervezetben felgyülemlett fölösleges folyadéktól, ami nemcsak az anyagcserédet lassította a korábbi időszakban, hanem a narancsbőr kialakulásához is hozzájárultak.

Élettani jelentősége a magas vitamin, ásványi só és nyomelem tartalmának köszönhető, ugyanis ez a zöld, leveles “csoda” kitűnő forrása a következő anyagoknak: A-, C-, E-, B2-, B6 -és K-vitamin, mangán-, Folsav (B9-vitamin), magnézium, vas, réz, kalcium, kálium, foszfor, cink, továbbá élelmi rostok, növényi fehérjék. Ezen kívül ismert forrása az omega-3 zsírsavaknak, niacinnak, és szelénnek.

A spenót levelei tartalmaznak még triterpén-szaponinokat, oxálsavat és nitrátokat is. A levél szárazanyag-tartalmának 30%-a fehérje.

Az ásványi sók közül kiemelkedik magnézium-, kálium-és kalciumtartalma, viszont foszforból az átlagosnál kevesebbet tartalmaz. Ezek a tulajdonságai a csontképzésben igen jelentősek.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1623/o_spinach-in-bowl_20140404155601.jpg

A vitaminok közül az A- és C-vitamin tartalma nagy, bár az utóbbi nagy része főzéskor elbomlik. A talajtól függően nagy mennyiségű vasat tartalmazhat, azonban ennek nagy része nehezen felszívódó formában van jelen, és az oxalátok is gátolják a felszívódását.

A spenót és más, cinktartalmú gyógynövények segíthetnek a férfi terméketlenségeken is: több vizsgálat is kimutatta, hogy a cinkhiány összefügghet a férfi terméketlenséggel és a spermiumok rossz minőségével. A spenót cinktartalma segít a nőknek is, hiszen a cinkhiányos nőknek szülési nehézségeik lehetnek, és lassabban gyógyulhatnak a sebeik.

A spenótnak magas a folát tartalma, ez pedig segíthet a nyitott gerinc és egyéb születési rendellenességek megelőzésében.

A paraj igen gazdag B-vitaminokban, melyek fokozzák a zsírok és a Szénhidrátok megemésztését. A spenótban megtalálható természetes só csökkenti a vér cukortartalmát, így kifejezetten hasznos táplálék cukorbetegségben szenvedők számára.

Krómtartalma hatékonyabbá teszi a hasnyálmirigyet, mely az inzulintermelést szabályozza.

A spenótban megtalálható a folsav is, melyre azért van szüksége a szervezetnek, mert az segít lebontani az olyan vegyi anyagokat, melyek szívpanaszokat okoznak.

A K-vitamin mindamellett, hogy a véralvadás egyik fontos szabályozója, támogatja a máj méregtelenítő funkcióját, valamint a csontok felépítéséhez is szüksége van rá szervezetednek.

Érdekességek

A spenótban és más leveles növényekben jelenlevő Folsav - a béta-karotin mellett - növeli a vastagbél sejtjeinek ellenállóképességét a mutációval és DNS-károsodással szemben. Azoknál, akik béta-karotinban gazdag zöldségeket fogyasztanak, kisebb a vastagbélrák esélye, mint azoknál, akik nem esznek ilyen élelmiszert.

A kutatók legalább tizenhárom féle flavonoid vegyületet azonosítottak a spenótban, melyek  jól kiegészítik az antioxidánsok és más daganatellenes hatóanyagok egészségmegőrző szerepét azáltal, hogy csökkentik a sejtek oxidatív károsodását. Több kísérletben alkalmaztak spenótkivonatokat különböző daganatos sejtek kezelésére és bebizonyosodott, hogy a spenót kivonatai lassítják a gyomorrák sejtek sejtosztódását.

Serkenti a gyomorműködést, s mivel a bélrendszert fokozott emésztésre készteti, ennek köszönhetően felgyorsítja a tapanyag felszívódását, így nem pang az elfogyasztott táplálék feleslegesen a bélcsatornában.

A spenót fogyasztását a várandós és szoptató anyukáknak mindig is ajánlják, továbbá segít erős menstruáció esetén, a növésben levő gyerekeknek, és mindazoknak, akik vérszegények. Ma már köztudott, hogy a spenót vastartalma sokkal jobban megfelel az emberi szervezet szükségleteinek, mint a vörös húsok-ráadásul mindez lényegesen kevesebb kalóriával, és zsír nélkül.

A vas ellátja egészséges hemoglobinnal a szervezetet, élesíti a memóriát, felélénkíti az agyműködést.

Szabó Noémi

WBPF Testépítő világbajnok

személyi edző


Mit javítanál ezen a cikken?




A tartalom lehetett volna...





Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KULCSSZAVAK

kortizol » stresszoldás » stressz » spenót »

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

BioTech USA FIBO 2014 - 1. nap