Nem akarsz lemaradni cikkeinkről? Iratkozz fel hírlevelünkre
FELIRATKOZOM
A feliratkozom gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot

Gluténérzékenység

2016-09-09 09:46:00

A glutén érzékenység vagy lisztérzékenység esetén a szervezet a gluténra rendellenesen reagál. A búzában, árpában, rozsban és sok esetben a zabban előforduló gliadin okozza a problémát, amely a glutén fehérje egyik összetevője. Gyakran már csecsemőkorban jelentkeznek a tünetei, mint amilyenek a krónikus hasmenés, testsúlycsökkenés, fáradtság, puffadás.

A gluténra érzékenyeknél a glutén tartalmú élelmiszer fogyasztásakor a vékonybélben gyulladás keletkezik. Ennek hatására a tápanyagok nem tudnak megfelelően felszívódni és így haladnak tovább az emésztőrendszerben. Ezáltal sok folyadék és félig megemésztett étel jut tovább a vastagbélbe, ahol már nem nagyon van felszívódás és így a széklet híg marad, a szervezet pedig tápanyag hiányos. Sajnos a glutén érzékenységre és intoleranciára nincs gyógymód, egyetlen kezelési módja, ha nem fogyasztunk glutén tartalmú ételeket.

A szigorú gluténmentes diéta hatására az emésztőrendszeri gyulladások megszűnnek, ezzel együtt pedig a tápanyag hiány is elmúik. A glutén intoleranciában szenvedőknek pontosan tudniuk kell, hogy mely ételek tartalmaznak glutént.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1971/o_gluten_20160909100921.jpg

Kerülendő ételek, italok

Kerülendő ételek a búza, rozs, korpa, dúsított liszt , bulgur és árpa, valamint ezeket tartalmazó sütemények, tészták, kekszek és más készételek. Kerülni kell a sört és más gabona alapú alkoholokat. Sajnos a zab sem lesz az étlapon. Figyelni kell a feldolgozott ételekre, mint a konzervek, salátaöntetek, fagylaltok, csokoládék, instant kávék, ketchup, mustár, felvágottak stb.

A kezeletlen glutén érzékenység esetén gyakran fordul elő laktóz érzékenység is egyúttal, így érdemes odafigyelni a tejtermékekre is.

Fogyasztható szénhidrátforrások

A kukorica, cirok, rizs, vadrizs fogyaszthatók, ugyanígy az amaránt, quinoa, hajdina is. De szénhidrátban gazdagok még a bugonya, banán, tápióka, ezek is fogyaszthatók.

Glutén érzékenységnél érdemes vitamin- és ásványi anyag készítménnyel kiegészíteni a napi étkezéseket.

BioTechUSA


Mit javítanál ezen a cikken?




A tartalom lehetett volna...





Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KULCSSZAVAK

» glutén » érzékenység »

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

100% L-Glutamine - 240 g

100% L-Glutamine - 240 g

100%-OS TISZTASÁGÚ ÍZESÍTETLEN, GLUTÉNMENTES L-GLUTAMIN POR.
Megveszem
Fat-X - 60 tabletta

Fat-X - 60 tabletta

Növényi kivonatokat, kitozán rostot és HCA-t tartalmazó stimuláns-mentes készítmény, L-tirozinnal és a zsírsavak anyagcseréjét segítő cinkkel és más ásványi anyagokkal.
Megveszem
Black Blood 330 g

Black Blood 330 g

A SÖTÉT OLDAL EREJE!
Megveszem
Athens fekete-narancs kesztyű

Athens fekete-narancs kesztyű

ATHENS FEKETE-NARANCS SZÍNŰ KESZTYŰ.
Megveszem
BCAA Flash ZERO - 360 g

BCAA Flash ZERO - 360 g

SZÉNHIDRÁTMENTES, ÍZESÍTETT,  2:1:1 ARÁNYÚ BCAA POR, ADAGONKÉNT 6 000 MG BCAA-VAL ÉS B6 VITAMINNAL.
Megveszem

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

BioTech USA FIBO 2013 - 3. nap