Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Karácsonyi minden jó: dió, alma, mogyoró

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1075/o_christmas_tree_nut_decorations_20120810125709.jpg

A karácsonyi időszakra gondolva mindannyian dióra, mogyoróra, mandulára, almára asszociálunk, ha idénygyümölcsről van szó. Ennek oka az óvodában belénk nevelt gyermekdalokban keresendő, mindenki által jól ismert rigmus: „Van zsákodban minden jó, piros alma, mogyoró, Jöjj el hozzánk, várunk rád, kedves öreg Télapó!”.

Valóban, a Télapó zsákjába rejtett finomságok nagyon jó hatással vannak a szervezetünkre. Cikkünkben sorra veszünk minden jót, diót, almát, mogyorót.

Dió

A dió vitamin- és energiabomba, magas a rosttartalma, meggátolja a rákos daganatok kialakulását, véd a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, és elűzi a depressziót. A-vitamint, B1-vitamint, B2- és C-vitamint, kalciumot, foszfort, nátriumot és káliumot is tartalmaz.  A dió olajtartalma 45-72% között mozog, és ettől függ a fehérjetartalma is. Sok egyszeresen telítetlen zsírsav található benne. Mivel omega-3 zsírsavban gazdag, ezért csökken a szívinfarktus, az agyvérzés, a vérrögképződés, valamint a rákos betegségek kialakulásának veszélye, hatására alacsony szinten marad a koleszterinszint. Az omega-3 zsírsavak az agyműködésre is jótékony hatással vannak.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1075/o_omega3_3d_20140110155559.jpg
Sajnos a dió allergén anyag, így nem mindenki fogyaszthatja. Nem ritka a búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag és földimogyoró keresztallergia. Ha nem akarsz lemondani a dió hatóanyagairól, válaszd a BioTechUSA Vita Complex vitaminját és Omega-3 készítményét!

Alma

Az alma az egyik legközkedveltebb gyümölcs Magyarországon, mivel sokféle fajtája létezik, így ízben is széles repertoárból választhatunk és ára is megfizethető. Kevesen tudják, hogy az almának nem csak lédús gyümölcse hasznos, gyökerének kérge is gyógyhatású, olyan keserű glykozidát tartalmaz, amely a malária parazitáit elpusztítja, ezért egyes helyeken a kinin pótszereként is ismert. Az alma héjában lévő cellulóz, valamint a benne lévő pektin segíti az emésztést, megszünteti a hányingert és a tengeribetegséget, maga a gyümölcs nyersen fogyasztva jótékony hatással van az agyműködésre és szabályozza a vese, valamint a máj működését.

C-vitamin tartalma alacsonyabb, mint a narancsé vagy a citromé, a benne lévő ásványoknak köszönhetően mégis nagyon jó hatásai vannak az /sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1075/o_MultiMineralComplex_100tabs_3D_20140110155546.jpg
emésztőrendszerre. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, kalciumot, nyomelemeket, A-vitamint, B- komplex vitaminokat, kevés C-vitamint. Alacsony vércukor esetén is hatékony, fogyasztása pótolja az ilyenkor szükséges glükózt.

Mogyoró

A mogyoró termése közel 60% zsírt, 14% fehérjét, 5 mg/100 g C-vitamint tartalmaz.100 grammonként nagyjából 560 kalóriát tartalmaz, mely alapvetően telítetlen zsírsavakból áll. Hatása e tekintetben azonos a dióéval, csökkenti a koleszterinszintet, a szívinfarktus, az agyvérzés, a vérrögképződés, valamint a rákos betegségek kialakulásának veszélyét. Növényi rost tartalma magas, mely jótékony hatással van az emésztésre és az anyagcserére. Sok B1-vitamin, B2-vitamin, H-vitamin és E-vitamin és réz van benne; ez utóbbi a növekedéshez, a szív és az izmok összehúzásához, a vasszállításhoz, a csontok szilárdságához és az agy fejlődéséhez szükséges. Ásványi anyagok közül káliumot és kalciumot tartalmaz.Heti rendszerességgel javasoljuk olajos magvak – így dió, mogyoró, mandula – fogyasztását, mivel a szervezet számára elengedhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak.

A dióhoz hasonlóan a mogyoró is allergén anyag. Ha nem szereted a csonthéjas gyümölcsöket, vagy nem tudod ezeket a hasznos tápanyagokat étkezéseid során bevinni, figyelmedbe ajánljuk a BioTechUSA vitaminjait, Omega 3 zsírsavakat tartalmazó készítményét és ásványi anyagokat tartalmazó Multi Mineral Complex tablettáját.