Nem akarsz lemaradni cikkeinkről? Iratkozz fel hírlevelünkre
FELIRATKOZOM
A feliratkozom gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot

Laktózérzékenység

2016-11-26 10:31:00

A laktózérzékenység a szervezet laktóz, más néven tejcukor bontási képességének zavarát jelenti. A tejtermékekben található tejcukor bontása a vékonybélben történik a laktáz enzim által.

Tejcukorérzékenység esetén a laktáz enzim lehet csökkent mennyiségű, de az is előfordulhat, hogy teljesen hiányzik. A laktózérzékenység tünetei a hasmenés, puffadás, hasi fájdalom, illetve hányinger.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1998/o_milk_20161126103541.jpg

Elsődleges típusát genetikai okok alakítják ki, míg a másodlagos laktózérzékenység oka, hogy a vékonybél nyálkahártyájának felszínén elhelyezkedő laktázt termelő hámsejtek rendkívül érzékenyek a legkisebb károsító hatásra is, így akár az antibiotikumok, illetve a fertőzéses eredetű megbetegedések is roncsolhatják őket.

Tejcukor elsősorban a tejtermékekben található, de tartalmazhatják adalékanyagként az édesipari, húsipari, kész- és félkész termékek, valamint az étrend-kiegészítők, homeopátiás készítmények és a gyógyszerek is. A tejtermékek teljes mellőzése egyáltalán nem ajánlott, hiszen nagyrészt ezekből fedezzük szervezetünk kalciumszükségletét, melynek hiányában akár csontritkulás is kialakulhat.

A laktózérzékenység tüneteinek kivédése történhet laktózmentes élelmiszerek fogyasztásával, ám ezekben a Tejcukor előre lebontott formában, glükózként és galaktózként található meg, melyek ugrásszerűen emelik meg a vércukorszintet. A másik lehetséges mód a laktáz enzim pótlása étkezés előtt. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy fogyaszthassunk Tejcukor tartalmú ételeket, ami jelentős előnyt jelent akár úton vagyunk, akár vendégségben.

 

Tóth Lídia

(dietetikus hallgató, Semmelweis Egyetem)


Mit javítanál ezen a cikken?




A tartalom lehetett volna...





Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KULCSSZAVAK

Laktózérzékenység »

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

Multivitamin for Women - 60 tabletta

Multivitamin for Women - 60 tabletta

MULTIVITAMIN, ÁSVÁNYI ANYAG ÉS ANTIOXIDÁNS KOMPLEX HÖLGYEK SZÁMÁRA.
Megveszem
Multivitamin for Men - 60 tabletta

Multivitamin for Men - 60 tabletta

MULTIVITAMIN, ÁSVÁNYI ANYAG ÉS ANTIOXIDÁNS KOMPLEX, HOZZÁADOTT AMINOSAVAKKAL FÉRFIAK SZÁMÁRA.
Megveszem
Hydro Whey Zero - 1816 g

Hydro Whey Zero - 1816 g

TISZTA HIDROLIZÁLT TEJSAVÓ-FEHÉRJE IZOLÁTUM, KIEMELKEDŐEN MAGAS FEHÉRJE TARTALOMMAL, HOZZÁADOTT L-ARGININE-HIDROKLORIDDAL, LAKTÓZ- ÉS GLUTÉNMENTESEN.
Megveszem
Iso Whey Zero - 2270 g

Iso Whey Zero - 2270 g

KIEMELKEDŐ MINŐSÉGŰ TEJSAVÓ-FEHÉRJE IZOLÁTUM, LAKTÓZ- ÉS GLUTÉNMENTESEN, EXTRA AMINOSAVAKKAL.
Megveszem

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

BioTechUSA Coca Cola testébresztő 2015