Ugrás a tartalomhoz
Életmód

A falási rohamról

A betegséget azonban nem szabad azzal keverni, ha egyszeri alkalommal “túleszed” magad, hiszen ez egy egy másik történet. Amennyiben viszont rendszeresen azt érzed, hogy evés közben elveszíted a kontrollt a mennyiség felett, nagyon gyorsan tömöd magadba az ételt, és akkor is a hűtőszekrénybe nyúlsz, amikor egyáltalán nem vagy éhes, nos, akkor valószínűleg ezzel a gonddal küzdesz…

A falási roham

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1446/o_iStock_000001051832Small_20130620085104.jpg

A falási rohamok érintettjeinek többsége társadalmilag izolált helyzetben van, s tipikus tünet, hogy az evés nyújt számukra támaszt problémáik esetén.

Ez a betegség egy súlyos étkezési rendellenesség, melynek legfőbb jellemzője, hogy ezek a falási rohamok időről időre visszatérnek, ilyenkor pedig az érintett – önkontrollját vesztve – képtelen abbahagyni az evést, és azt sem tudja felmérni, mit és mennyit lakmározik.

Ugyanakkor nem társulnak hozzá kompenzáló módszerek – túlzott testedzés, hashajtó, önhánytatás – a súlygyarapodás megakadályozása érdekében. Ennek következtében a falászavarban szenvedők általában túlsúlyosak.

A legtöbb férfi, akiket e betegség érint, túlsúlyos, s mindemellett mozgásszegény életmódot folytat alacsony önértékeléssel rendelkezik és kevéssé önérvényesítő. Az életük felett az étel veszi át az uralmat, tulajdonképpen az étellel próbálják kompenzálni az életük egyéb területein adódó hiányosságokat például a munka, család, párkapcsolat. Nem képesek meghatározni a személyes szükségleteiket, ezért az étellel próbálják meg azokat kielégíteni. Az étel tehát azért fontos számukra, mert ezzel nyomják el a bennük lévő büntudatot és szégyenérzetet. Ahogy a többi evészavar esetében, így a falászavarban szenvedők is inkább egyedül esznek, titkolják az evéssel kapcsolatos problémájukat. Ez pedig csak tovább növeli az elszigetelődést a családtól és barátoktól, valamint a magányosság érzését, ami végül is fenntartja az ördögi kört.

A szülők hibája? Te is étellel nyugtatnád meg a gyerekedet?

Aki ebben az evészavarban szenved, a lélekben érzett ürességet próbálja étellel megtölteni. Ez a reakció akár a gyermekkorba is visszanyúlhat, hiszen a szülők sokszor esnek abba a hibába, hogy az ételt használják gyermekük megnyugtatására. Ez pedig felnőtt korban ahhoz vezethet, hogy az illető a túlzásba vitt evéssel igyekszik oldani a feszültséget.

A szakértők szerint komolyabb betegségről van szó, mint amilyennek az első hallásra tűnik. A falási rohamokkal küzdők akár több, mint 4500 kalóriát visznek be szervezetükbe egy-két óra leforgása alatt, s ezt legalább hetente két alkalommal megteszik.Ha ezt számokban nézzük, akkor igen elgondolkodtató az illető kalóriabevitele, hiszen egy ember átlagos napi fogyasztása 2000 és 3000 kalória között mozog. A falási zavarban szenvedő esetén egy ilyen falással teli napon a fogyasztás elérheti a 10000 kalóriát, vagy még többet is!

A falórohamokkal járó falánkság mindmáig nehezen kezelhető, és a tünetegyüttes diagnózisa sem olyan egyszerű. Az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy a túlzott mennyiségű ételt magukhoz vevő betegek többsége nem ismeri fel, hogy a probléma esetükben nem táplálkozási eredetre vezethető vissza, hanem pszichés gyökerei vannak. Mivel nem ismerik fel a probléma valódi okát, ezért fogyókúrákkal, diétákkal próbálják azt kezelni, ami viszont ebben az esetben – természetesen – sikertelen.

A megoldás természetesen életmódváltás lesz, s valószínűleg egy naplót is kell vezetni egy ideig a gyógyulás érdekében. Szélsőséges esetben gyógyszeres vagy alternatív terápiás lehetőségek is léteznek, amellyel idegrendszeri szinten lehet mérsékelni az éhségérzet. A falási roham esetében krónikus betegségről van szó, mely magától nem múlik el. Megfelelő orvosi segítséggel azonban megelőzhető az elhízás és a vele együtt járó betegségek.

A túlevéses zavar/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1446/o_fatman_1_20130620085032.jpg

Ám a kényszeres túlevésnek számos viselkedéses, illetve az érzelmi életben megnyilvánuló tünete létezik. Ilyen tünet lehet például a már említett hihetetlen mennyiségű étel elfogyasztása, a jóllakottság utáni további evés, a nagyon gyors evés, az evés kontrollálásának képtelensége, gyakran depresszió, szorongás, gyakori fogyókúra melyek rendszerint sikertelenek, egyedül vagy titokban evés, ételek felhalmozása, üres ételes dobozok rejtegetése, és mindezek mellett gyakran undor, szomorúság a falásokkal és a kontrollálhatatlansággal szemben. Egy-egy ilyen falási roham után általában erős az érintett vágya és szándéka a fogyókúrára, illetve a normál mennyiségű evésre. Ez azonban csak újabb korlátozást jelent számára, ami egy újabb rohamhoz vezet, s máris kezdődik előlről az ördögi kör.

A jelenség egyre több embert érint világszerte, például az Amerikai Egyesült Államokban a becslések szerint 8 millió ember szenved a falási rohamoktól.

MI VÁLTJA KI A FALÁSI KÉNYSZERT?

E betegség kialakulásához több tényező is hozzájárul. Így például a mai, nyugati kultúra által sugallt vékony nőideál (vagy férfiak esetében az atléta alkatot leváltó vékony modellek a kifutókon), amely igen káros hatással van a mai kor emberére. Abban a világban, ahol a karcsúság egyet jelent a sikerrel, túlsúlyosnak lenni egyet jelent a kudarccal, sikertelenséggel, egyfajta csőddel. A legtöbb falási kényszertől szenvedő tisztában van külső megjelenésével, éppen ezért tele van gátlással és komplexussal. A falások után jelentkező lelkifurdalás és szomorúság azonban nem elég az ördögi kör megszakítására.

Egy másik befolyásoló tényező a fogyókúra. Az érintetteknek többnyire vegyes fogyókúrás múltjuk van. Itt arról van szó, hogy vannak köztük olyanok, akik túlzásokba esnek és már gyermekkoruktól fogva próbálkoznak a fogyással. Többféle módszert is kipróbálnak, ám valójában ezek a fogyókúrak rendszerint sikeretelenül végződnek. S vannak olyanok, akik soha nem is próbáltak tenni a túlsúlyuk ellen. A fogyókúra mindenesetre fokozhatja a vágyat a falásra.

Az evészavarok egyik kiváltó oka lehet a stresszes életmód is, amikor a feszültség oldására használják az ételt, azaz evéssel akarják oldani a mindennapi problémák okozta feszültséget. Kimutatható az is, hogy a túlevésben szenvedők nagy százalékban szorongásos betegségekkel vagy depresszióval küzdenek.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1447/o_Fotolia_700433_M_20130620100747.jpg

A falási rohamokkal együtt élők mintegy 70 százaléka túlsúlyos, ám ezt a mai társadalmi normáknak köszönhetően a férfiak esetében könnyebben elfogadják, ami szintén hozzájárul ahhoz, hogy a férfiak e betegségről „ne“ vegyenek tudomást.

VAN AZONBAN NÉHÁNY FIGYELEMREMÉLTÓ KÜLÖNBSÉG A NEMEK KÖZÖTT:

  • a férfiak magasabb fokú pszichés szenvedésről számolnak be, mint a nők, a túlevések kontrollálhatatlanságára vonatkozóan. Ennek oka lehet az, hogy a kontrollérzés a férfiaknak nemi szerepükből adódóan fontosabb
  • a férfiaknál a túlevéses zavara mellett gyakrabban fordul elő túlzott mértékű alkoholfogyasztás, illetve alkoholfüggőség
  • a férfiak esetében a falási késztetés leginkább esténként vagy az éjjeli órákban tör rá az érintettekre, ezzel szemben a nőknél gyakoribbak a napközbeni túlevések vagy az egész napos eszegetések
  • a krónikus fogyókúrák egyik nemre sincsenek jó hatással. A kutatások során kimutatták, hogy a diétás periódusok számának növekedésével nőknél és férfiaknál egyaránt nő az alkoholfogyasztás, a dohányzás, az öngyilkossági hajlam, a negatív szexuális élmények,  egyéni vagy családi feszültségek gyakorisága
  • érdekes különbség, hogyan reagálnak az evési problémákkal küzdő nők és férfiak a fogyókúra megszegését jelentő stresszhelyzetekben: a nőknél az étkezésre vonatkozó, a saját maguk által felállított szabályok megszegése gyakrabban vezetett túlevéshez.
  • A nőkkel ellentétben a férfiak csak abban az esetben számoltak be falásrohamról, amikor az elfogyasztott ételmennyiség objektíven óriási volt
  • a férfiak között nagyobb a kevésbé komoly evészavar kialakulásának esélye, és kisebb a súlyos evészavaroké. Ez részben annak tudható be, hogy a túlsúlyos férfiakat jobban elfogadja a társadalom, illetve ők maguk is nagyobb súlytöbbletet tolerálnak magukon, mint a nők. Ez viszont nagyban csökkenti az önhánytatáshoz és a drasztikus diétázáshoz hasonló magatartásformák felvételének kockázatát.

A falási kényszer egy krónikus betegség, amely orvosi kezelés nélkül nem múlik el.

Mind a fizikai, mind pedig a pszichológiai vonatkozások tekintetében fontos lenne, hogy a falászavarban szenvedő nők és férfiak minél hamarabb szakember segítségét kérjék. Minél több idő telik el a betegségben, annál nagyobb lesz a valószínűsége annak, hogy a tünetek krónikussá válnak, és súlyosabb egészségre ártalmas következményei lehetnek.

Korai felismeréssel, segítséggel azonban kezelhető, visszanyerhető a kontroll, s legyőzhető a titok és a szégyen!