Ugrás a tartalomhoz
Életmód

A fehérje szerepe a fogyásban és egészséges étkezésben

Tojás és receptkönyv habverővel

 

Tegyük a fehérjét a megfelelő helyre az étrendünkben!

Kezdjük az alapoktól: a fehérje egy makro tápanyag; egy a három közül (fehérje-szénhidrát-zsír). Egy normális, egészséges étrendben mind a háromnak (fontos!) szerepe és helye van, természetesen a mérték és a forrás nagyon nem mindegy! Egyik sem válthatja ki a másikat teljesen, bár bizonyos diéták nagyobb hangsúlyt fektetnek a zsír vagy a fehérje fogyasztására – de ha csak egy átlagember étkezését nézzük, bizony a következő kalóriaarányok a helyesek: 50-60% szénhidrát, a maradék pedig nagyjából fele-fele. Persze a zsír grammja kétszer annyi energiát tartalmaz, mint a másik két tápanyagé, ezért jó, ha csínyán bánunk vele.

Tehát a napi energiaszükségletet kb. 20-30%-a kell csak, hogy fehérjéből származzon, egy másik alapelv szerint pedig attól függően, mi a célod; 1-2 g/ttkg az ideális protein mennyiség – például egy 70 kilós, izmosodni vágyónál ez 140 gramm.

Most, hogy megvan a mennyiség, már csak azt kell kitalálnunk, miből fedezzük, és mit ehetünk mellé. A legjobb, ha sovány fehérjeforrásokat választunk: szárnyas húsok, tengeri herkentyűk, tojásfehérje, túró, cottage cheese, zsírszegény sajtok, szója, fehérje turmix. Köretnek pedig egy maréknyi barna, vörös, basmati rizst, bulgurt, hajdinát, kölest, vagy egy közepes édesburgonyát fogyasszunk. Kiváló választás még a brokkoli, gomba, spárga, spenót, és az összes nyers zöldség, saláta. A zsírmennyiséget pedig az olajokon, zsírosabb húsokon kívül pár szem magból is fedezheted. Egyszerű, nem?!

 

Mi a helyzet a túl sok fehérjével – hízni fogok tőle?

A dolgok azért nem mindig fekete-fehérek: nem teljesen igaz például az sem, hogy ha a túl sok fehérje nem fogyaszt, akkor egyenesen hízlal, illetve, hogy egy bizonyos mennyiség felett az is átlakul zsírrá vagy szénhidráttá (?!) – bizony ilyeneket is lehet olvasni manapság.

Először is, ne úgy képzeld el, hogy ha Te grammra pontosan kiszámoltad a napi fehérjeszükségleted, akkor azt átlépve, azonnal vizes és kövér leszel! De az tény, hogy ha sokkal-sokkal többet fogyasztasz (mondjuk kétszer annyit), mint amennyi az ideális lenne, akkor iszonyúan megterheled a szervezeted; kínlódni fog szegény emésztőrendszered (nagyjából 30-50 g fehérje feldolgozására képes/ étkezés), hogy lebontsa azt. Fáradt, puffadt, ingerlékeny leszel, székrekedést és savasodást tapasztalhatsz, majd a többlet egy része kiürül, a helyett, hogy beépülne. Nem beszélve a fölös kiadásokról!

Táplálék-kiegészítőként mivel kombináljam a proteint a fogyáshoz?

Ha megvan a megfelelő étrend, jöhetnek a kiegészítők (nem helyette; mellette!). Edzés előtt zsírégető, vitalizáló készítmények (mik kitolják a fáradtság-küszöböt, fizikai és mentális erőt adnak), edzés közben és után aminosavak, glutamin, BCAA, a testmunka után pedig gyors vagy kevert fehérje – attól függ, mikor és mit eszel még aznap. Ha bizonytalan vagy benne, hogy mit válassz, térj be egyik üzletünkbe, ahol szakképzett tanácsadónk készséggel áll rendelkezésedre!

Ha valahol valami drasztikus, egyoldalú megoldást olvasol a fogyásra vonatkozóan, mindig ébredjen fel Benned a józan kételkedő! A balansz elérése ugyan baromi nehéz, de nem lehet megúszni, sem túl sok fehérje, sem ész nélküli „bogyófogyasztással”.

 

 

 

 

Plézer Panna