Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Az eritritol, mint természetes édesítő

Az édesítésnek ma már számos alternatívája létezik, melyek ráadásul egészségügyi szempontból is sokkal előnyösebbek a hagyományos kristálycukorral szemben.

A természetes édesítőszerek táplálékaink élvezeti értékének növelésén túl fontos tápanyagnak és kiterjedten alkalmazott tartósítószereknek is tekinthetők!

Nézzük meg kicsit részletesebben az eritritol előnyeit!/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1531/o_products_98011_16cd115b7fb45fd4ca8fce31225b4d05_20130826142112.png

Az eritritol nem egy átlagos cukoralkohol, hiszen természetes édesítőszerként használva akár 60–80%-kal édesebb a szacharóznál, vagyis a finomított cukornál. Az eritritol a természetben is előforduló anyag, mivel kisebb mennyiségben megtalálható a különböző gyümölcsökben is, úgy mint a körtében, a szójában, különböző gombákban, a görögdinnyében és a szőlőben, de a borban és a szakéban is nagy mennyiségben fordul elő. Ezenkívül kimutatták, hogy az eritritol az emberi szövetekben és testnedvekben is megtalálható.

Az eritritol erjesztés során alakul ki, ami azt jelenti, hogy teljesen természetes módon jön létre, azaz nem szintetikus, mint a szacharóz. Továbbá teljesen hőstabil 160 Celsius-fokig, tehát  szerkezete nem roncsolódik a hő vagy hevítés hatására.

Emésztése rendkívül könnyen történik, mivel az eritritol több, mint 90%-a a vékonybélben szívódik fel, így nem vesz részt a zsíranyagcserében.

Eritritol mint antioxidáns

E természetes édesítő erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, vagyis hatékonyan lép fel a szabad gyökök elleni küzdelemben és – ennek köszönhetően – képes lelassítani az öregedési folyamatot. A tudósok véleménye szerint az etirtritol sokkal hatékonyabb, mint más cukoralkoholok, mert ez szívódik fel a legkönnyebben, ráadásul nem is metabolizálódik (azaz változatlan formában ürül ki a szervezetből.)

Manapság már a különböző bioboltokban is beszerezheted az eritritolt, amit a cukormelasz fermentálásával állítanak elő. A finomított cukorhoz képest – körülbelül 30%-kal – kevésbé édes, de grammonként mindössze csupán 0,2 kalória található benne, ami szinte teljes mértékben elhanyagolható.

Hogyan fedezték fel az eritritolt?

Az eritritol egy olyan édesítő, melyet már több országban engedélyeztek, mint természetes élelmiszer adalékanyag és édesítőszer. A molekulát egy brit kémikus, John Sten House fedezte fel 1948-ban. Az ő nevéhez fűződik a felfedezés, miszerint ez az anyag keletkezik, amikor bizonyos gyümölcsök cukortartalmát fermentálja. Ma már a glüközből állítják elő egy élesztő erjesztésével. 60–80%-ban olyan édes, mint a kristálycukor, mégis szinte egyáltalán nem tartalmaz: kalóriát, nem befolyásolja a vércukorszintet, nem okoz fogszuvasodást és csak részben szívódik fel a szervezetben, nagy része a vizelettel és a széklettel változatlan formában távozik. Éppen ennek köszönhető, hogy kevesebb valószínűséggel okoz a gyomorban és a bélrendszerben mellékhatásokat, melyek egyébként más cukoralkoholokra igen jellemzőek.

Miután számtalan toxikológiai és kilnikai vizsgálatot elvégeztek az eritritollal kapcsolatban, kiderült, hogy fogyasztása teljes mértékben biztonságos mint cukorhelyettesítő. Még akkor is, ha napi rendszerességgel használod és fogyasztod akár nagy mennyiségben.

A cukoralkoholok eleve kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a szacharóz és ráadásul ezek a természetben is előfordulnak, mivel a gyümölcsök és a zöldségek is tartamazzák. A cukoralkoholok szerkezetükben ugyan eléggé hasonlítanak a cukorhoz, de mellőzik annak mellékhatásait. Ezenkívül nincs is bennük etanol, ezért az alkoholos italokhoz sincs semmi közük.

A cukoralkoholokat, így az eritritolt is, gyakran használják édesítőszerként, mivel ugyan rendkívül édesek, mégsem emelik meg a vércukorszintet olyan mértékben, mint ahogy azt a szacharóz teszi. Ennek az az oka, hogy lassabban alakulnak át glükózzá, tehát nem igényelnek sok inzulint lebontásukhoz. Ezenkívül a cukoralkoholok nem okoznak fogszuvasodást, mely szintén egy nagy előny használatukat illetően.

Van mellékhatása az eritritolnak?

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1531/o_cake_2132464b_20130826163438.jpgA cukoralkoholok egyetlen mellékhatása az lehet, hogy amíg megszokja a szervezeted, addig érezhetsz enyhe gázosodást, puffadást vagy esetleg előfordulhat hasmenés. Ez természetesen egyénenként változó, s napokon belül elmúlik. Az eritritolnál pedig különlegesség egy enyhe mentolos mellékíz, ami bizonyos ételeknél még különösen jól is esik.

Az eritritol egy nagyon kicsi molekula, melynek nagy része gyorsan képes felszívódni a vékonybélben, így csak kis mennyiség jut át a vastagbél falán. A legtöbb eritriol a szervezetben tehát a véráramból a vékonybélbe kerülve szívódik fel, majd változatlan formában ürül a vizelettel, s mindössze 10%-a jut el a vastagbélbe. A felszívódodtt mennyiségnek több, mint 90%-a változatlan formában távozik a szervezetből a vizelettel együtt, 24 órán belül.

Mivel hamarabb felszívódik, mint ahogy a vastagbélbe kerülne, így nincs hashajtó hatása, mint más cukoralkoholoknak (mint például a nyírfacukornak és a maltitnak), bár túlságosan nagy dózisban azért okozhat hányingert és gyomorfájást, ezért ezt sem szabad mértéktelenül fogyasztani.

Napi rendszerességgel körülbelül 50 gramm fogyasztása már bizonyosan hányingert okoz, ritkább esetben még csalánkiütés is jelentkezhet. Ennek ellenére azt lehet mondani, hogy az eritritol mentes mindenféle mellékhatástól. Ezenfelül sokkal kisebb eséllyel okoz puffadást és gázosodást, mert a bélbaktériumok könnyen képesek megemészteni.

Az amerikai Food and Drug Administration (FDA) megállapította, hogy ez az édesítő grammonként 0,2 kalóriát tartalmat, ami 95%-kal kevesebb, mint más szénhidrátok esetében. Emiatt egyes országokban úgy címkézik, mint nullkalóriás, ám az európai jogszabályok szerint itt feltüntetik pontos kalóriaértékét, mely jóval kevesebb, mint más cukoralkoholok esetében, ahol átlagosan 2,4 kalóriával kell számolni grammonként.

Az eritritol először Japánban vált igen népszerűvé az 1990-es években, s nemcsak az élelmiszereknél, hanem az iparban is alkalmazták, hiszen nemcsak édesítőszerként jelent meg, hanem a különböző cukorkákban, csokoládékban, töltelékekben, gyümölcszselékben, lekvárokban és üdítőkben is. 1997-től már az USA-ban is használják, az Unióban pedig 2003 óta van jelen a forgalomban. Az eritritol kinézetre és ízre nagyon hasonlít a cukorra, de a cukorra jellemző mellékhatások nélkül.

Diétázóknak és cukorbetegeknek is tökéletes választás

Az eritriol tökéletes édesítőszer a diétazók számára, mivel teljesen kalóriamentes. Egyáltalán nem befolyásolja a vércukorszintet, mivel glikémiás indexe 0. Nincs hatással az inzulintermelésre, így cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják. Édesítőereje 60–80%-a a közönséges cukorénak. Íze hűs és édes, utóíze nincsen.

Candida esetén is ajánlott

Erős a gombaszaporodást gátló hatása, így candida diétások is fogyaszthatják. Növeli az élelmiszerek eltarthatóságát, s nem utolsó sorban még a fogaknak is jót tesz.

Szabó Noémi

személyi edző

testépítő versenyző