Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Az izomnövelő edzésprogramozás 5 alapszabálya

A kérdéseire válaszolva igyekeztem elmagyarázni neki, hogy most éppen milyen edzésciklusban járok, mik a jelenlegi céljaim és milyen eszközöket alkalmazok ezek eléréséhez (a könnyebb érthetőség kedvéért: épp mennyibe mennyit nyomok fekve és heti hányszor azért, hogy jobban ki legyek pattintva a hónap végére :)). Azért csak igyekeztem, mert süket fülekre találtam, ugyanis mint kiderült: meggyőződése, hogy csak baromira keményen kell edzeni és jól kajálni, a többi részleten pedig nem kell agyalni… az majd jön magától.

Azonban akármennyire is menők és ‘hárdkórak’ ezek a kijelentések, a valóságtól távolabb nem is állhatnának, hiszen ha izmot szeretnénk növelni, akkor testünket módszeresen, a terhelés okos szabályozásával kell kényszerítenünk arra, hogy ne legyen más választása, mint húst felpakolni a satnya csontvázunkra. És ehhez nem elég az, ha agyatlanul belevetjük magunkat a vasak világába – lennie kell a fejünkben egy tervnek arra vonatkozóan, hogy a céljainkat hogyan fogjuk elérni. Ezt pedig nem fogod tudni megfogalmazni, ha nem vagy tisztában az alapvető szabályokkal.

Ezeket a szabályokat szeretném a következőkben megosztani Veled, a hatékonyabb izomnövelés jegyében!

1. Ne menj gyakran bukásig

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1760/o_iStock_000028442214_Large_20150408104436.jpg

Alapvetően a súlyzós edzéssel két, ellentétes előjelű hatást váltasz ki: egyrészt fáradtságot generálsz az idegrendszered számára (-), másrészt növekedési ingert adsz az izmaid számára (+). Ha a növekedés nagyobb, mint a fáradtság, akkor nyert ügyed van: az erőszinted folyamatosan nőni fog, a nagyobb súlyoknak köszönhetően pedig az izomtömeged is gyarapodásnak indul. Ha viszont egy edzéssel nagyobb idegrendszeri fáradtságot váltasz ki, mint amekkora növekedést, akkor az erőszinted jobb esetben stagnálni, rosszabb esetben csökkeni fog… ekkor pedig természetesen az izomnövelés sem lesz megvalósítható, ugyanis nem leszel képes időről időre egyre nagyobb ingert adni az izmaid számára.

Hogyan jön ide a bukásig edzés? Egyszerű a dolog: az idegrendszer terheléséért elsősorban az lesz a felelős, hogy egy-egy szériát milyen közel viszel a bukáshoz. Edzésenként néhány széria mellett nem lesz gond, azonban ha Te is egyike vagy azoknak, akik számára csak akkor ér véget minden sorozat, amikor a havernak kell lerángatnia a súlyt, akkor gondold át a dolgot – a bukás sokkal többet árt, mint használ.

Hagyj tehát minden sorozatban legalább 1-3 ismétlést és az edzések, esetleg gyakorlatok utolsó sorozatában menj közelébe a bukásnak!

2. Eddz magas volumennel

Az elmúlt évszázad során tapasztalati úton, az elmúlt évtized során pedig elméleti úton is egyérteműen bizonyított ténnyé vált az, hogy a növekedés elsőszámú kiváltója az elvégzett munka mennyisége, volumene.

Ez gyakorlati szempontból a következőt jelenti: van két gyúrósunk, Andris és Béla, mindkettőjüknek 100 kilós fekvenyomás maxuk van. Ha Andris 5×6 ismétlést végzett 80 kilóval, Béla pedig 1×8-at 80 kilóval, 1×6-ot 85 kilóval és 1×4-et 90 kilóval, akkor Béla hiába dolgozott ‘keményebben’ (értsd: nehezebben teljesíthető szériákkal), mégis Andris edzése fogja a több növekedést eredményezni, ugyanis ő 2400 kiló összterheléssel dolgozott, Béla pedig csak 1530 kilóval.

Tehát ha eddig inkább Bélához hasonlóan edzettél, akkor jövő héttől kicsit variáld át az edzésedet úgy, hogy az nagyobb összterhelést biztosítson az izmaid számára – az eredmények hosszú távon magukért fognak beszélni.

3. heti kétszer eddz minden izmot, de legalább 4-5 naponta

Ha izomnövelés a célunk, akkor annál jobb munkát végzünk, minél többször tudhatjuk a növekedés állapotában az izmainkat. A kutatások tanulsága szerint egy átlagos edzés után 24-48 óráig lesznek anabolikus állapotban az edzés során terhelt izmaink, de a legeslegkeményebb edzések után sem mértek még többet, mint 3 napot. Ez tehát azt jelenti, hogy ha brutál keményen, rengeteg gyakorlattal és intenzitásfokozó technikával terheled mondjuk (a példánál maradva) a mellizmaid, akkor is csak a hét három napján fognak növekedni, a többin jó esetben nem történik velük semmi, rossz esetben ‘csoffadásnak’ indulnak.

Ez nem tűnik jó stratégiának, igaz? Jobban jársz tehát, ha a klasszikus 1 izom/hét bontás helyett például egy alsótest/felsőtest bontásban, vagy húzó-nyomó-láb bontásban edzed a tested úgy, hogy egyes izmaid 4-5 naponta újra terhelést kapjanak.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1760/o_iStock_000039383670_XXXLarge_20150408104450.jpg

4. Építs progressziót a programodba

Biztosan észrevetted már, hogy mindig egy új edzésprogram kezdésekor, egy új technika alkalmazásakor a leglátványosabbak az eredmények és aztán szép lassan egyre lassabb a változás. Ez azért történik, mert testünk rendkívül hatékonyan és gyorsan tud alkalmazkodni egy számára új stimulushoz, azonban ennek köszönhetően gyorsan hozzá is szokik ezekhez.

Erre jó megoldás lenne az is, ha csak simán 4-8 hetente váltogatnád a netről letöltött edzésprogramokat, azonban ennek megvan az a veszélye, hogy azok jó eséllyel nem fognak megfelelően egymásra épülni, így céljaid felé sem fognak közelebb vinni.

A helyes megoldás az lesz, ha progresszíven növekedő terhelést biztosító edzésprogramozást alkalmazol, azaz ha a gyakorlataid során használt súlyt, ismétlésszámot és szériaszámot úgy változtatod, hogy az folyamatos növekedést eredményezzen.

Mutatok egy egyszerű módszert: Választasz egy olyan súlyt, amellyel 3×8 ismétlést viszonylag könnyen bele tudsz nyomni. Ezután edzésről edzésre növeled a súlyt, és amikor már nem tudod teljesíteni az előírt ismétlésszámot, akkor váltasz 4×6-ra és folytatod tovább a súly növelését. Ha ebben is megakadsz akkor 6×4 ismétléssel még feljebb mész, és ha itt is eléred a határaidat akkor megnézed, mennyi az 5 ismétléses maximumod, majd egy hét pihenés után újrakezded a fenti ‘ciklust’ 3×8 ismétlésekkel, már nagyobb súllyal. Egyszerű, de nagyszerű!

5. Fókuszálj az alapgyakorlatokra

Ha az előző pontokban részletezett tanácsokat elfogadjuk, akkor már csak azt kell átgondolnunk, hogy milyen gyakorlatok segítségével valósíthatóak meg azok a leghatékonyabban és legjobban? Erre a válasz pedig az összetett, több ízület mozgását igénylő gyakorlatok lesznek.

Erre egy csomó tudományos okot felsorolhatnék (izomrostok aktivációjának szintje, hormonális hatások, stb.), de ezek nem is fontosak, hiszek elég csak belegondolnunk abba, hogy az emberi test, az emberi agy a térben való hatékony mozgásra fejlődött ki.

Bármilyen aktivitásról legyen is szó, az agyunk sosem izmokban gondolkozik, hanem mozgásokban, így azon gyakorlatok segítségével tudjuk leginkább stimulálni az izmainkat, amelyek az alapvető mozgásainkat utánozzák: nyomás, húzás, guggolás, emelés, séta/futás. Ha ezekre építed az edzésprogramodat, akkor biztos lehetsz benne, hogy a lehető legtöbb izomrost számára stimulációt, növekedési ingert biztosítasz, és az idegrendszered hatékonyabbá tételével elért erőnövekedés az izomnövekedést is magával fogja hozni.

Csak tudatosan!

Egy hatékony izomnövelő program összeállításához nem kell agysebésznek lenned, de mindenképp szükséged van egy alapvető tudásra, amely segítsével tudatosságot vihetsz az edzéseidbe és biztos lehetsz abban, hogy folyamatosan előrefelé haladsz. Ha a fent leírt, örökérvényű szabályokat betartod, akkor biztosan a jó úton leszel és erőfeszítéseidet siker fogja koronázni!

Sok sikert!

Wittmann Zsolt

PowerBuilder Training System