4 napos haladó női edzésterv

4 napos haladó női edzésterv

1.NAP

Ez egy erősítő jellegű edzésterv, kifejezetten haladó csajoknak. Ha ismersz már minden gyakorlatot, de megálltál a fejlődésben, vagy egyszerűen unod a régi edzéstervedet és kipróbálnál már valami mást is, akkor itt egy ötlet hozzá: a szuperszettes gyakorlatoknál mindig az adott és a következő gyakorlatot kapcsold össze.

láb

 • 4x14 Lábtoló

  Hogyan?

  Pakold fel a szükséges súlyokat a gépre, majd ülj a lábtoló gép ülőpárnájába és a háttámláján támaszd meg a hátadat. Az ún. "kocsinak", amit a lábaddal tolni fogsz, támaszd neki a talpadat. Itt variálhatod a szélességet, magasságot és a lábfejek állását is, így a láb izmait máshogy éri terhelés.

  Vegyünk egy alaphelyzetet, vállszéles terpesz, kifelé néző lábfejek: Akaszd ki a kocsit, hogy szabadon tudjon mozogni, majd a térded hajlításával engedd magad felé, amilyen mélyre csak tudod. Figyelj arra, hogy a hátad ágyéki szakasza illetve a medence ne emelkedjen fel a támláról és a talpad végig stabilan a kocsin maradjon. Innen nyomd vissza a kocsit addig, ahol a térd még enyhén hajlított helyzetben van.

  Melyik izomra?

  A combot és farizmokat komplexen megdolgoztató alapgyakorlat!

 • 4x12-14 Lábnyújtás

  Hogyan?

  Ülj a lábnyújtó gépbe, miután a háttámlát és a lábpárnát megfelelően beállítottad. Állítsd be a súlyt, dőlj a támlára és kapaszkodj meg a fogódzkodóban. Nyújtsd a térdedet, a felső ponton tartsd meg egy-két számolásig, majd engedd vissza!

  Melyik izomra?

  Izolációs gyakorlat a combizmokra.

 • 3x16 szuperszettben Padra lépés

  Hogyan?

  Állj egy stabil pad mögé. A magassága bármekkora lehet, ez erőnléttől és az ízületek állapotától függ. Kezdőknek térdmagas padot, haladóknak akár combközép magas padot is javaslok. Állj zárt állásban, kezedben lehet súlyzó, vagy a nyakadban rúd terhelés, ha szükséges. Lépj fel egyik lábaddal a padra, zárd mellé a másik lábadat, majd lépj vissza a talajra ugyanígy. Végezheted váltott lábbal is!

  Melyik izomra?

  Kiváló comb- és farizom formáló gyakorlat!

 • 3x16 Felhúzás 1.

  Hogyan?

  Állj vállszéles terpeszbe, kezedben a törzsed előtt tartsd a rudat. A gyakorlat lényege, hogy végig egyenesen tartsd a hátadat. Hogy minél mélyebbre tudj menni, ehhez enyhén hajlítsd a térdedet.

  Melyik izomcsoportra?

  Alapvetően a combhajlítóra és a farizmokra hatékony a felhúzás, de dolgozik a mély hátizom és a combfeszítő is!

 • álló combhajlító 3x14 lábanként, váltva folyamatosan
 • 3x20 lépés 1 perc pihenőkkel, sétáló Kitörés 1.

  Hogyan?

  Állj zárt állásban, majd az egyik lábaddal lépj egy jó nagyot előre. Figyelj arra, hogy a kilépő lábad alsó lábszára függőleges legyen, tehát a térded NE kerüljön a boka vonala elé. Zárd vissza a lábadat, majd jöhet a másik láb! A gyakorlatot nehezítheted kézisúlyzóval vagy akár rúddal is. Léphetsz folyamatosan is úgy, hogy közben haladsz előre, ezt hívják sétálós kitörésnek. Ilyenkor nem zárjuk vissza a lábakat hanem a hátul lévő lábbal lépünk egy hatalmasat előre.

  Melyik izomra?

  Nagyszerűen edzi a lábizmokat és hatékony farizom erősítő gyakorlat!

 • 5x20 Álló vádli gépen

  Hogyan?

  Állítsd be a vádligép nyakpárna magasságát megfelelően, úgy, hogy a sarok leengedésekor se ütközzenek a lapsúlyok. Állítsd be a megfelelő súlyterhelést, majd állj be a gépbe. A lábujjak legyenek csak támaszon és engedd a sarkakat mélyre. Innen a vádli segítségével emelkedj lábujjhegyre, majd engedd vissza a súly és engedd le a sarkadat!

  Melyik izomra?

  A lábfej tartásától függ, hogy a háromfejű lábikra izom közül melyikre dolgozol inkább. A kifelé néző lábujjakkal a belső oldalra, a párhuzamos lábfejekkel mindhárom fejre, míg a befelé néző lábujjakkal inkább a külső oldalra tudsz dolgozni.

 

2.NAP
hát-has

 

 • 3x12 Nyakhoz húzás széles fogással

  Hogyan?

  Fogd meg a fogantyút vállszélesnél szélesebben, majd húzd le a tarkódig. A könyököd végig hátul maradjon és figyelj arra, hogy ne alkarból húzd! Ezt úgy tudod legkönnyebben kiiktatni, ha a lapockákat előtte összezárod (olyan mozdulattal, mintha lefelé húznád a válladat). Ebből az előfeszített állapotból indítva a gyakorlatot sokkal jobban tudsz koncentráltan a hátizomra dolgozni, kiiktatva a kar izmait.

  A mellhez húzás kíméli a vállakat a nyakhoz húzáshoz képest!

  Melyik izomra?

  Alapgyakorlat a széles hátizom fejlesztésére, ha nem tudsz húzódzkodni széles fogással! Vállproblémákkal alkalmazd inkább a mellhez húzást.

 • 3x12-10-8-8 Mellhez húzás széles fogással

  Hogyan?

  Fogd meg a fogantyút vállszélesnél szélesebben, majd húzd le úgy, hogy közben kicsit hátra döntöd a törzsedet és érinted vele a mellkasodat. A könyököd végig hátul maradjon és figyelj arra, hogy ne alkarból húzd! Ezt úgy tudod legkönnyebben kiiktatni, ha a lapockák előtte összezárod (olyan mozdulattal, mintha lefelé húznád a válladat). Ebből az előfeszített állapotból indítva a gyakorlatot sokkal jobban tudsz koncentráltan a hátizomra dolgozni, kiiktatva a kar izmait.

  A mellhez húzás kíméli a vállakat a nyakhoz húzáshoz képest!

  Melyik izomra?

  Alapgyakorlat a széles hátizom fejlesztésére, ha nem tudsz húzódzkodni széles fogással!

 • 4x12-10-8-8 Csigás evezés ülve

  Hogyan?

  Állítsd be a súlyt majd fogd meg a fogantyút és ülj a padra enyhén hajlított térdekkel, enyhén döntött egyenes háttal és előre engedett vállakkal. Húzd a fogantyút a köldöködhöz úgy, hogy közben zárd a lapockát és enyhén döntsd hátra a törzsedet.

  Melyik izomra?

  Alapvetően a széles hátizom és a csuklyás izom dolgozok, de számos kisebb hátizom is besegít.

 • 3x12 Mellhez húzás szűk fogással, háromszöggel

  Hogyan?

  Fogd meg a fogantyút és húzd a karodat a könyök hajlításával lefelé a mellkasodik úgy, hogy a mellkast kiemeld, a hátadat egyenesen tartod. Figyelj arra, hogy ne görnyedj és púposíts! A levegőt fújd ki a mozdulat során, majd engedd vissza a karokat kiinduló helyzetbe.

  Melyik izomra?

  Dolgozik a széles hátizom, de besegít a nagy görgeteg izom, valamint a bicepsz és számos más izom is.

 • 4x20 szuperszettben Hipernyújtás

  Hogyan?

  Állítsd be a támasztó párnát megfelelő magasságba úgy, hogy a csípőd hajlítását ne zavarja. Állj a gépbe, a kezedet teheted tarkóra, vagy akár kulcsolhatod a hátad mögött is. Döntsd előre a törzsedet a vállak előre húzásával, majd egyenesítsd és emeld fel törzsedet a váll hátrafeszítésével amíg a hátad a lábad meghosszabbítása lesz.

  Melyik izomra?

  A gerincmerevítő izomra hatékony gyakorlat.

 • 4x25 oldalanként Hasprés oldalra talajon

  Hogyan?

  A gyakorlathoz feküdj hanyatt, emeld meg a lábakat, egyik bokádat támaszd meg a másik lábad combján. Tedd a kezed a tarkódra. Emeld meg a lapockákat úgy, hogy a keresztbe tett lábad térdének irányába közelítsd az ellentétes könyöködet. Figyelj arra, hogy az állad és a mellkasod között folyamatosan elférjen egy nagy alma. Nézz végig felfelé, könyökök hátrafeszítve! A préselő mozdulatnál fújd ki a levegőt, a visszaengedésnél szívd be. Ne engedd vissza teljesen a törzsedet. Ha megfelelő a technikád, akkor 20-30 ismétlés tökéletesen le tud fárasztani. Ne rángasd a törzsed, lassan, koncentráltan végezd a gyakorlatot! Végezd el a gyakorlatot a másik oldalra is!

  Melyik izomra?

  A hasizom minden részére dolgozol, de főleg a ferde hasizmokat erősíted az oldal haspréssel!

 • 4x20 szuperszett Felülés hasizom Római padon

  Hogyan?

  Feküdj a Római padra, akaszd be a lábaidat a párnákba. A karodat teheted tarkóra is, ahogy tetszik. Emeld a törzsedet úgy, hogy görbítsd a hátadat és a mellkasod közeledjen a térdedhez, majd gördülj vissza a kiinduló helyzetig. Figyelj arra, hogy a hátad ne legyen merev és a hasizmod dolgozzon, ne a csípőhorpasz izmod!

  Melyik izomra?

  Komplex hasizom gyakorlat, amely a hasizom minden részére hatékony, de főleg az egyenes hasizmot tudod megdolgoztatni vele.

 • törzsfordításokkal bottal 4x1 perc

 

3.NAP
váll-tricepsz

 

 • 5x10Vállból nyomás gépen

  Hogyan?

  Ülj a vállból nyomó gépbe, miután beállítottad a megfelelő ülésmagasságot. Állítsd be a terhelést és fogd meg a célzott izomnak megfelelő fogantyút. Innen nyújtsd ki a karokat és emeld a súlyt magas tartásig, majd engedd vissza, de ne teljesen. A kiinduló helyzet felett pár centivel állítsd meg! Jöhet a következő ismétlés.

  Melyik izomra?

  Ha az oldalsó deltára szeretnél inkább dolgozni, akkor normál fogásban fogd meg, ha elülső deltára dolgoznál, akkor az elülső fogantyút fogd meg.

 • 5x12 szuperszettben Oldalemelés állva

  Hogyan?

  Állj egyenes háttal, húzd ki magad, vállakat told előre. Karok a törzs mellett, súlyzók a kézben. Emeld a karokat úgy, hogy az enyhe könyökhajlítás végig megmaradjon. Úgy emeld, mintha a két kezedben egy-egy kancsó lenne és abból öntenéd a vizet. Így a könyököd végig magasabban kell, hogy legyen, mint a kézfejed. Emeld oldalsó középtartásnál kicsit feljebb, majd engedd vissza kiinduló helyzetbe. Figyelj arra, hogy a csuklyád ne dolgozzon.

  Melyik izomra?

  A vállizom minden részét megdolgoztatja az oldalemelés, de nehéz jól kivitelezni!

 • 4x12 Előre emelés kézisúlyzóval

  Hogyan?

  Állj egyenesen, akár neki is támaszthatod a hátadat a falnak vagy egy oszlopnak. A karokat tartsd nyújtva a törzsed előtt, majd innen emeld a súlyzót a vállizmok segítségével vízszintig, vagy kicsit afölé. Innen engedd vissza a súlyzót a kiinduló helyzetbe!

  Tarthatod a súlyzót vízszintesen és függőlegesen is, de a mozdulat során is változtathatod a kéztartást! Figyelj arra, hogy a könyöködet közel nyújtva tartsd. Minél jobban behajlítod, annál jobban csökken az erőkar, így a terhelés is. Ebben az esetben túl nagy súlyt választottál, keress egy kisebbet!

  Melyik izomra?

  A kéztartástól függően alapvetően a delta elülső és oldalsó részére dolgozol! Vízszintes felett beszáll a mozdulatba a csuklya és a lapockaemelő izom is, de dolgozik a nagymellizom kulcscsonti része is.

 • 5x12 Döntött törzsű oldalemelés ülve

  Hogyan?

  Ülj egy vízszintes padra, egészen a szélére, hogy a combod alatt legyen hely a súlyzóknak ahhoz, hogy a karodat megfelelő kiindulóhelyzetbe tudd tenni. Döntsd előre a törzsedet, szinte rá is fekhetsz a combodra. A karokat tartsd úgy, mintha egy fatörzset átölelnél. Ebből a kiinduló helyzetből emeld a karokat oldalra úgy, hogy a könyököd végig abba a vonalba nézzen, amerre emeled a kart. Ezután engedd vissza a karokat a kiinduló helyzetbe.

  Melyik izomra?

  Alapvetően a delta hátsó részének edzésére szolgáló gyakorlat!

 • 5x10-12 Csigás letolás egyenes rúddal

  Hogyan?

  Fogd meg a beakasztott egyenes rudat. A hátad egyenes, enyhén döntsd előre a törzsedet. A felkarod legyen függőleges és innen ne is mozduljon el! Nyújtsd ki a karodat teljesen, a végpontnál feszítsd rá a tricepszedre, majd engedd vissza az alkart a kiinduló helyzetbe.

  Melyik izomra?

  Alapvetően a tricepsz külső és a belső fejére hatékony.

 • 3x14 Karnyújtás kötéllel fej felett 1.

  Hogyan?

  A gyakorlathoz rakd fel a kötelet, állítsd be a súlyt. Állj a kötélnek háttal, támadóállásban és fogd meg a kötelet úgy, hogy a felkar szorosan a fej mellett menjen, az alkar nagyjából derékszögben legyen. Nyújtsd ki a karokat a kötéllel úgy, hogy a felkar ne mozduljon, feszítsd rá a mozdulat végén. Innen engedd vissza a kötelet kiinduló helyzetbe!

  Melyik izom?

  A tricepsz izom dolgozik

 • 2x20 Tolódzkodás két pad közt

  Hogyan?

  Állíts egymástól megfelelő távolságra két padot. Egyikre tedd fel a lábadat, másik szélén pedig támaszkodj meg úgy, hogy a kézfejek előre nézzenek! Engedd lefelé a testsúlyodat a könyök hajlításával, amelyek hátrafelé menjenek, majd emeld vissza a testsúlyodat. Ha nehéznek érzed, akkor lábadat tedd lejjebb, akár a talajra is, ha könnyűnek érzed, akkor emeld feljebb a lábadat vagy tegyél magadra súlyt!

  Melyik izomra?

  A tricepszre kiváló gyakorlat!

 

4.NAP
mell-bicepsz-láb

 

 • 5x10-12 szuperszettben Bicepsz állva rúddal

  Hogyan?

  Állj kis terpeszbe. A karok nyújtva, kezedben magad előtt tartsd a rudat. Enyhén előre döntheted a törzsedet is. Hajlítsd a könyöködet és emeld a rudat addig, amíg a könyököd engedi. Figyelj arra, hogy a felkar ne mozduljon.

  Melyik izomra?

  A bicepsz mindkét fejére dolgozol!

 • 5x12 Tárogatás ülve gépen

  Hogyan?

  Ülj a tárogató gépbe, állítsd be a terhelést. Fodg meg a gép fogantyúit vállmagasságban a vállad vonalában. Innen zárt a karokat mellső középtartásban úgy, hogy a könyököd végig maradjon fent, a váll vonalában. Ezután engedd vissza a kiinduló helyzetbe a karokat!

  Melyik izomra?

  A mellizmokat edző és nyújtó gyakorlat is egyúttal!

 • 4x8 karonként szuperszettben Bicepsz beforgatással

  Hogyan?

  Végezheted külön karral, vagy mindkét karral egyszerre. A lényeg az, hogy normál kiinduló helyzetben kezdd a gyakorlatot, a súlyzót kalapácsfogásban fogd, vagyis állj kis terpeszben, karok leengedve magad mellett, a tenyér a combod felé nézzen. Kalapácsfogásban emeld a súlyzód, vagyis a kézfej nem mozdul a mozdulat első felén, majd csavard az alkart kifelé és normál fogásban ér a felső ponthoz a súlyzó. Vagyis a kisujjadat közelítsd a válladhoz. Felkar mindvégig maradjon mozdulatlanul a törzs mellett szorosan! Kicsit döntheted a törzsedet, hogy ne tudd a kart megtámasztani. A felső pontból ugyanúgy visszafelé csavarva hozd vissza a kart a kiinduló helyzetbe!

  Melyik izom?

  A bicepsz mindkét fejét és a karizmot is megdolgoztatod ezzel a gyakorlattal!

 • fekvőtámasszal 3x15
 • 3 perc bicikli
 • 5x14-16 fekvő combhajlító
 • álló combhajlító 2x14
 • 3x30 szuperszettben Combtávolító

  Hogyan?

  Miután beállítottad az ülésmagasságot és a támlatávolságot, állítsd be a terhelést és ülj a gépbe. Célszerű egyenes háttal előredönteni a törzset a jobb előfeszítés érdekében. Távolítad a lábakat és a végpontnál tartsd meg 1-2 számolásig, majd engedd vissza kiinduló helyzetbe.

  Melyik izomra?

  Nagyrészt a kis- és középső farizmokra dolgozol

 • 3x30 Combközelítő

  Hogyan?

  Ülj a combközelítő gépbe az ülés- és támla távolság megfelelő beállítása után. Állítsd be a súlyterhelést is. A gyakorlat végzéséhez egyenes háttal dőlj előre, majd a gép mozgásának megfelelően közelítsd a lábaidat egymáshoz, vagyis zárd a lábakat. Figyelj arra, hogy a hátad végig egyenes legyen. A mozdulat legyen koncentrált, célszerű a zárt pozícióban 1-2 számolás erejéig megtartani!

  Melyik izomra?

  Elsősorban a belső combra hatékony gyakorlat.

 • 5x20 Vádli lábtolón

  Hogyan?

  Feküdj a lábtoló gépre és az ún. "kocsi" alsó peremén támaszd meg a lábujjaidat. Akaszd ki a kocsit, hogy szabadon mozoghasson és a vádlid segítségével nyújtsd ki a bokádat, majd engedd vissza a súlyt kiinduló helyzetbe, vagy akár annál lejjebb is a lábfej visszafeszítésével. Figyelj arra, hogy a térd végig nyújtott, vagy enyhén hajlított legyen, ne mozogjon! Egyrészt így kerülheted el a sérüléseket, másrészt így tudod célirányosan a vádlit edzeni a gyakorlattal.

  Melyik izom?

  A vádli edzésére kiváló gyakorlat!

Jó edzést!