Ugrás a tartalomhoz
Encyclopedia categories: BioTech USA Encyclopedia categories: BioTech USA
Encyclopedia

Arginin

Az arginin nevű aminosavat 1886-ban izolálták egy ún .sárga csillagfürt nevű növény palántájából. Görög eredetű nevének jelentése “ezüst”. A két kutató, Ernst Schulze és Ernst Winterstein meghatározták a szerkezetét is, majd később szintetizálták ornitinből és cianamidból.

Mi az arginin?

Az arginin egy aminosav. Az aminosavak a fehérjék alapkövei. A szervezet a tápanyag útján bejutó fehérjét aminosavakra bontja, mint amilyen például az arginin is.

Az aminosavak közt találunk esszenciális és nem esszenciális aminosavakat. Esszenciális az, amelyiket táplálkozás útján tudjuk csak biztosítani, mert a szervezet nem tudja előállítani – szemben a nem esszenciálissal. Illetve vannak kondicionálisan esszenciális aminosavak, ilyen az arginin is. Ezeket bizonyos életkorban vagy életvitel esetén szükséges a pluszban bejuttatni, mert nem elég az, amit a szervezetünk termelni tud. Pl. Túlzottan stresszes életvitel, speciális táplálkozás, túlzottan gyors növekedés. stb.

Arginint tartalmazó tápanyagok:

  • Pulyka: magas arginin tartalma mellett B-vitamint és omega 3 zsírsavat is tartalmaz
  • Sertéskaraj: az egyik legsoványabb sertés rész, így zsírban is szegény, valamint argininben gazdag rész
  • Csirke
  • Tökmag: ha az állati forrásokat kerülöd, akkor a legmagasabb arginin forrás a tökmag. Tartalmaz még vasat és cinket.
  • Szójabab: Szintén argininben gazdag növényi forrás, amiben találsz még káliumot és magnéziumot
  • Mogyoró: az arginin mellett tartalmaz B3 vitamint, E-viamint, folátot és niacint
  • Spirulina
  • Tejtermékek: tej, sajt, joghurt
  • Csicseriborsó
  • Lencse

Forrás: I. Arginine – PubMed (nih.gov) (letöltés: 2022.12.14)