Alga

A Föld első élőlényei az algák voltak, különböző mutációknak köszönhetően az összes élőlény az algákból jött létre. Ők jelentették az "élet forrását", ezért az algák mindazon építőnyagokat tartalmazzák, melyekből a bonyolultabb életformák állnak, beleértve a növényeket, állatvilágot és az embereket. Az algák hasznosítják a leghatékonyabban a napenergiát, átalakítva ezt az energiát szerves anyagokat hoznak létre és táplálják szinte az egész óceánt. A Chlorella ezen algák egyike, mely a friss vízben tenyészik.

AZ ALGA, A LEGSZUPEREBB Superfood

A chlorellát a superfood élelmiszerek közé sorolják, azaz  teljes értékű táplálékként tartják számon. Gazdag fehérjében (minden aminosavat tartalmaz, beleértve az esszenciális aminosavakat is), karotinoidokban (astaxanthin, canthaxanthin, flavoxanthin, loraxanthin, neoxanthin és violaxanthin), enzimekben, vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, antioxidánsokban, rostban és klorofillban továbbá tartalmaz antioxidáns hatású vegyületeket, mint például polifenolt, és telítetlen zsírsavakat (alfa-linolén–és linolsavat). Ez az alga tartalmazza az összes növény közül a legtöbb klorofillt, ezért a chlorella 10–szer több oxigént képes termelni, mint bármely más növény. Elsősorban Japánban és Thaiföldön termesztik.

A chlorella

A klorofill antioxidáns, fertőtlenítő, károsanyag-megkötő, szagtalanító, sebgyógyító, vastagbéldaganat-megelőző hatású. A chlorella jótékony hatásai javarészt magas klorofilltartalmának köszönhető, ezáltal nemcsak általános immunrendszererősítő hatással bír, hanem segít kigyógyulni a fekélyekből, különféle sérülésekből is.

A chlorella, mint szuperélelmiszer, igen sok vitamint tartalmaz. Magas arányban tartalmazza a B csoporthoz tartozó vitaminokat, továbbá tartalmaz C-, E-és K-vitaminokat, biológiailag kötött ásványi anyagokat: foszfort, káliumot, magnéziumot, kalciumot (ezek koncentrációja nagyobb, mint a többi szárazföldi növénynél) és nyomelemeket: vasat, mangánt, cinket, rezet és kobaltot. Ezentúl az alga az egyik legkiválóbb jódforrás.

Rendkívül nagy jelentőségű, hogy ez a kis alga komoly B-vitamin tartalommal rendelkezik, mely többek között elösegíti az aminosavak bélrendszerben történő felszívódását és azoknak a szervezet egészében történő szállítását.

A chlorella kiváló méregtelenítő hatású, mindenféle káros anyag eltávolítására képes. Gyakorlatilag „begyűjti“ a nehézfémeket és kivezeti azokat a szervezetből. Ráadásul erre nemcsak a bélrendszerből képes, hanem a vérkeringésből is, sőt, olyan raktározó területeken is, mint például a zsírszövetek. Ezt a különleges képességét rendkívül koncentrált klorofill és pigmenttartalmának, illetve a cellulóztartalmú, erőteljes sejtfalának köszönheti.

Javítja a bélműködést, védi a sejteket a szabad gyökök káros hatásaival szemben, s igen hatékony segítséget jelent a rák megelőzésében, mivel segít távol tartani a rákot okozó anyagokat a vérböl, mielőtt azok megtámadhatnák a különféle szerveket és sejteket.

A mikroalgák, mint ami a chlorella is, hatékony megoldást jelenthetnek a táplálkozásból származó pH problémára. Lúgosít, vagyis ellensúlyozza a savasító ételek hatását, ezzel  segítve a szervezet pH értékét lúgos irányba emelni. Ennek eredménye az erősödő csontozat és általában véve az egészségesebb anyagcsere folyamatok.

Klorofill tartalma révén fertőtleníti a beleket, pozitívan befolyáslolja a növekedést, az anyagcserét és a sejtlégzést.

Mivel a klorofillnak magas az oxigéntartalma, így segíti az agy működését, illetve javítja a szövetek, izmok működését. Az agy és az összes szövet optimális működéséhez ugyanis magas oxigéntartalmú környezetre van szükség.

A sporopolenin UV-gátló, ránctalanító és antioxidáns hatása is bizonyított, és javasolják széleskörű kozmetikai alkalmazását is.

A chlorella, stimulálja a vörösvérsejt termelődését, valamint az artériák tágulását, ezáltal fokozza az izomtömeg növekedését, javítja a szövetek oxigénellátottságát és az anyagcserét.

Testépítőknek miért fontos ALGÁT fogyasztani?

Igen gazdag rostforrás is, így javítja a belek mikroflóra produkcióját, ezáltal megszűnhet az ételek iránti sóvárgást (ami a tápanyagok nem megfelelő felszívódása miatt jön létre), erősödik a jóllakottság érzete, valamint javul a tápanyagok felszívódása is. A chlorella ezen tulajdonságai révén gyakran szerepel a különféle izomtömeg növelő és testsúlycsökkentő termékek hatóanyagai között.

AZ ALGA ÉS A Sebgyógyulás

Ez a szuper élelmiszer pozitívan hat a sejtregenerálódásra és a sebek gyógyulási folyamatira segíti a szövetek regenerálódását, osztódását és növekedését. Stimulálhatja a limfociták létrejöttét, melyek az ellenanyagok szintéziséért felelnek, és biztosítják a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben. Segíti a vörös vérsejtek kialakulását, és alkalmas a probiotikumok szedése melletti táplálék kiegészítésre is. Természetes antibiotikum, így komoly gyulladáscsökkentő hatással bír. Hatékony bizonyos nőgyógyászati problémák kezelésében is.

Kiválóan alkalmazható műtéti beavatkozás, illetve bármilyen sugárkezelés után. Mivel segít a szervezet méregtelenítésében, így abszolút ideális azok számára, akik hosszú ideig szennyezett környezetnek vannak kitéve. Megakadályozza a legkülönbözőbb mikrobák és gombák szaporodását, és képes preventíve hatni a rákos sejtek burjánzásával szemben.

Sugárfertőzött betegeket az orvosok már régóta kezeltek eredményesen zöldalga és kékalga készítményekkel, ám legtöbb pozitív tapasztalatot a csernobili atomreaktor felrobbanása után szereztek, ugyanis számos beteg az algáknak köszönhette gyors felépülését.

Chlorella és glutation

A chlorella alga fogyasztása során jelentősen megnő a vérben a glutation szintje. A glutation egy tripeptid, amely elsősorban antioxidánsként funkcionál, szabadgyökökkel reagál, védi a sejteket a radioaktív-és az UV-sugárzástól, vírusos fertőzésektől, a különböző méreganyagoktól és az oxidatív stressz okozta károsodásoktól. A glutation tehát fontos szerepet tölt be a méregtelenítési folyamatokban azáltal, hogy képes a toxinokhoz kötődni, majd azokat átalakítani olyan formába, hogy azok a vizelettel ki tudjanak ürülni.

CGT

A chlorella „legértékesebb” összetevőjénk a Chlorella Growth Factort  (CGT) tartják a szakértők. Az alga nagy mennyiségben tartalmazza ezt a CGF nevű anyagot, amelyet magyarul chlorella növekedési faktornak hívnak.

Kutatók, számos tanulmány és kísérlet alapján állítják, hogy a CGF fejleszti az RNS/DNS funkciót, ami felelős a fehérjék, enzimek és energia termeléséért a sejtek szintjén, miközben stimulálja a szövetregenerálódást és védi a sejteket néhány toxikus anyaggal szemben. Az emberi RNS/DNS-termelés a kor előrehaladtával jelentős mértékben lelassul, emiatt foyamatosan csökken az életerő, és különböző kóros folyamatok jelentkezhetnek. A sejtek  növekedése lelassul, a sejtek fala - ami szabályozza a folyadékokat, a tápanyagok felvételét és a hulladékok kiürítését - egyre kevésbé funkcionál. A tápanyag felvétel kevésbé hatékony és a mérgező hulladékok is nagyobb mennyiségben maradnak a sejtekben. Ez növekvő savasodást eredményez a testben, ami több krónikus betegség kialakulásához hozzájárul. Ha viszont az általunk fogyasztott ételek megfelelően gazdagok DNS-ben és RNS-ben, akkor a sejtfal tovább működik és működésben tartja a sejt tisztítási és tápanyagfelvételi folyamatait is.

Ha tehát RNS-ünk és DNS-ünk megfelelően megújul és el tudja látni funkcióit, annak eredményeképpen szervezetünk hatékonyan használja fel a tápanyagokat, meg tud szabadulni a toxinoktól és a betegségektől is meg tudja védeni magát. Bizonyított, hogy a sejtek képesek az öngyógyításra és ezáltal az egész szervezet egészségi állapota is helyreáll. Ehhez a folyamathoz csak megfelelő tápanyagra van szükségünk, amit a CGF szinte mindenki számára biztosít.

A rendszeresen fogyasztott chlorella alga segíthet az emberi sejtekben a sérült genetikai anyag javításában, miközben védi az egészséget és lelassítja az öregedési folyamatot.

A chlorella az anyagcserezavarok szinte minden területén hasznosítható, hiszen rengeteg bioaktív összetevőt tartalmaz, hatásmechanizmusa rendkívül sokoldalú.

A chlorella hatásai:

 • minden fontos tápanyag megtalálható benne, melyre az emberi szervezetnek szüksége van
 • tisztítja az emésztőrendszert, elsősorban a vastagbelet, támogatja a hasznos bélmikroflóra  kialakulását, javítja a bélműködést, és támogatja a normális perisztaltikát
 • csökkenti a toxikus anyagok belekben lévő tartózkodási idejét, ezzel együtt csökken azok felszívódása is
 • támogatja a szervezet természetes ellenállóképességét
 • igen erős méregtelenítő hatással bír, megtisztítja a testet a káros anyagoktól, nehézfémektől és kemikáliáktól
 • pozitívan befolyásolja a vérképzést, és támogatja a fehérvérsejtek tevékenységét
 • rendkívüli hatással van a szövetek regenerálódására, valamint a sejtosztódásra és növekedésre
 • csökkenti a belső környezet pH-ját
 • csökkenti a máj és a vér koleszterinszintjét
 • vértisztító hatású, ezért kiválóan védi a májat és a vesét
 • semlegesíti a szabad gyököket, lassítja a szervezet öregedésének folyamatát
 • magas RNA (10%) és DNA (3%) tartalmának köszönhetően fiatalító hatású
 • elősegíti a szervezet teljes regenerálódását
 • javítja a bőr minőségét és egészségi állapotát
 • nagy mennyiségben tartalmaz CGF-t, ami a chlorella leghatékonyabb összetevője, és amely mennyiség az ismert táplálékok között a legmagasabb.

A chlorella az értékes és tápláló hatású anyagoknak köszönhetően kiváló táplálékkiegészítő készítmény. Használata egészségmegőrzés, mindenféle diéta, esetleg vegetáriánus életmód esetében is ideális. A gyerekeknél pozitívan hat a megfelelő táplálkozási szokások kialakításakor.

Napi mennyiség

Napi ajánlott mennyiség 1-3 gramm, természetesen lehet növelni az adagot, amennyiben nem csupán egészségmegőrzésről van szó, hanem valamilyen betegség kezeléséről.

3 év alatti gyermekeknek fél adag adható.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK