Aszparaginsav

Nem esszenciális aminosav. Kristályos szerkezetű, mely hideg vízben rosszul oldódik.

Az aszparaginsav szerepe

Alapvető szerepet tölt be a központi idegrendszer optimális működésében. Fontos neurotranszmitter (ingerületátvivő) az agyban, mely segít megelőzni a hangulatingadozások elkerülését az extrém idegességtől az extrém nyugalomig. Gyenge immunrendszer erősítő hatású, mivel az antitestek és immunoglobinok termelődését növeli és az agyalapi mirigyet is stimulálja.

Mind az urea, mind a Krebs-ciklus közti eleme (Krebs ciklus másnéven citromsavciklus, amely alapvető fontosságú anyagcsere-folyamat minden olyan élő sejtben, amely oxigént használ a sejtlégzés folyamatában). Az urea cikluson keresztül méregtelenítő hatású aminosav.

Az ammónia káros anyag, és minél többet edzünk, annál több keletkezik belőle. Amennyiben viszont sikerül egy jó adagtól megmenteni az izmainkat ès a májat, akkor azáltal elősegitjük és javítjuk az optimális teljesítőképességet és regenerálódást. Az aszparginsav csökkenti a vér ammóniaszintjét edzések után, így segítve a regenerációt.

Tehát pozitívan befolyásolja a máj és a belső szervek tisztulását, segíti a sejtek regenerálódását. A táplálék energiaátalakítása révén növeli a sejtek energiaszintjét, segíti a sejtek regenerálódását.

Az aszparginsav ingerület-átvivő anyagként van jelen az agyban.

A növényekben szabadon, és fehérjékben egyaránt sűrűn, nagy mennyiségben előforduló aminosav. Részt vesz a transzaminálás folyamatában, vagyis az aminosavak lebontásában: ez  egy aminosav és egy alfa-ketosav között lezajló reakció, melynek során az aminocsoport az előzőről az utóbbira vándorol át.

Az állati szervezet nélkülözheti.

Az aszparagin az aszparaginsav félamidja, számos növényben nagy mennyiségben fordul elő. Példák: spárgahajtás, hüvelyesek, csírázó magvak, burgonya, cukorrépa

Aszpartam

Az aszpartam, melyet édesítőszerként alkalmaznak, háromféle anyagra bomlik le. Ezek a következök: aszparginsav, fenil-alanin és metil-alkohol. Az előbbi kettő egyszerű aminosav, az aszparginsav ráadásul alapvető fontosságú, azaz élni sem tudunk nélküle.

A metil-alkohol a legegyszerűbb alkohol és ugyan igaz, hogy mérgező, de borzasztó kis mennyiségben keletkezik, és növényekben is megtalálható–nem újdonság tehát, hogy könnyedén bekerül a szervezetünkbe. Az anyag halálos adagja testsúlykilogrammonként 5-6 gramm, azaz egy 60 kilós emberre számolva 300 gramm–hogy erre aszpartámból tegyél szert, zsákszámra kellene enni az édesítőszert, ami ugye lehetetlen.

Napi ajánlott mennyiség aszparaginsavból

Optimális esetben a napi ajánlott mennyiség 500 mg, naponta háromszor vízzel vagy gyümölcslével lehet beszedni.