Bromelain

Bromelain

A nyers ananász értékes vitamin és ásványi anyag forrás, melynek köszönhetően hatékonyan járul hozzá az immunrendszer erősítéséhez. A gyümölcs igen sok rostot, az A-vitamin előanyagát, a béta-karotint, C-, B1-, B6-, B12-vitamint, ásványi anyagokat  (kálium, kalcium), nyomelemeket (magnézium, szelén), gyümölcscukrot, aminosavakat, valamint növényi savakat tartalmaz. Különösen C-vitaminból és mangánból tartalmaz jelentősebb mennyiséget.

Bromelain ananászból

Az ananászban található bromelain enzim segíti a fehérjék tökéletes lebontását, így az ananászlé a magas vitamin és ásványi anyag tartalmának hála nemcsak roboráló hatású, hanem zsíroldó, emésztést segítő, méregtelenítő, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, duzzanatcsökkentő, és érelmeszesedést gátló is egyben. Az 1950-es évek óta igen széles körben alkalmazzák terápiás célokra, a sportsérülésektől a fogyókúrán át a szívbetegségig.

Az ananász hatóanyaga a bromelain nevű enzim, mely képes lebontani az általunk elfogyasztott táplálék többségét és az elhalt szöveteket. A bromelain néhány perc alatt saját tömegének többszörösét képes lebontani. Ennek köszönhető az emésztést elősegítő és gyomorvédő hatása, mely az emésztési problémában szenvedők számára kiváló.

A bromelain továbbá igen erős antioxidáns, és az általános egészség megőrzése mellett az ananász fogyasztása javasolt szénanáthában, köszvényben, lupusban vagy artritiszben (ízületi gyulladásban) szenvedők számára is.

A bromelain egy fehérjebontó enzim

A bromelain egy fehérjebontó enzim, melynek további jótékony hatása a gyulladások csökkentése, valamint elősegíti a szöveti regenerációt. Az enzim hatékonyságát azzal magyarázzák, hogy gátolja az egyes prosztaglandinok kialakulását. A bromelain ezért akadályozhatja meg az ezek okozta fájdalmat és gyulladást, miközben más, gyulladásgátló prosztaglanidok termelését segíti elő.

Érdekessége ennek a enzimnek, hogy olyan fehérjebontó, mely anélkül szívódik fel az emésztőrendszerben, hogy megváltozna közben a szerkezete. A papajában található papainhoz hasonlóan lebontja az állati és emberi fehérjéket. Ezeknek a proteolitikusnak nevezett enzimeknek gyulladáscsökkentő és sebgyógyulást serkentő hatásuk van, továbbá ödéma esetén is segítséget jelenthetnek.

A bromelain tehát gyulladásgátló hatású, s mivel gyorsítja a szövetek regenerálódását, ezért sportsérüléseknél is szerepe van. Igen hatékonyan segít a rándulással, húzódással, zúzódással, izomsérülésekkel járó fájdalom és duzzanat csökkentésében, valamint mérsékli a szövetigyulladást, az ödémát. A műtétek utáni lábadozást is hasonlóan segíti, lerövidítheti a gyógyulás edejét, csökkenti a műtét utáni fájdalmat, duzzanatot. Különösen az orr- és melléküregek műtétei után ajánlják.Gyorsítja az anyagcserét, ezenkívül azon sportolók számára is előnyös lehet, akiknek fontos a bevitt fehérje hasznosulásának mértéke.

A bromelain természetes gyulladásgátló hatású enzim, amely felemészti a vér egyik fehérjéjét, a fibrint, amit a szervezet sérülés esetén termel. A fibrin a véralvadásban játszik fontos szerepet, és sérüléskor megelőzi a vérveszteséget. A fibrin fibrinogénből keletkezik, melyet a máj szintetizál, majd bekerül a véráramba, s ott trombin hatására fibrinné alakul át. A fibrin olyan sejtközi állományt hoz létre, ami körbefalazza a gyulladt területet, és ödémát alakít ki.

A fibrin felel tehát a duzzanat, a vörösség és a fájdalomérzet kialakulásáért. Amennyiben a fibrinszintet bromelain kezeléssel csökkenteni lehet, a gyulladással járó kellemetlen tünetek enyhülnek, majd megszűnnek. A bromelain segíti a sérülés után képződött felesleges váladék eltávolítását is.