Cayenne-i bors

A chilibors, cayenne-i bors szinonim nevei lehetnek a következők: amerikai paprika, angol paprika, aranybors, guineai bors, ördögbors. Tulajdonképpen nem is borsféle, hanem egy hegyes, rendkívül csípős, maró ízű, téglavörös színű paprikafajta, mely a trópusokon terem és a hazánkban is termesztett cseresznyepaprikának egy közeli rokona. Méret, alak és csípőssége szerint több fajtája is létezik. A termése maga a chili, s a szárított, finomra őrölt chilipor maga  az úgynevezett cayenne-i bors. Cayenne-i bors az alapanyaga a híres „Chili“ keveréknek, és el kell mondani vele kapcsolatban, hogy színező és ízesítő képessége meg sem közelíti a jó minőségű magyar fűszerpaprikáét.

Magas kapszaicin-tartalma miatt a háztartásokban jól elzárva, fénytől védve, sötét üvegben vagy fémdobozban kell tartani.

Cayenne-i bors hatóanyaga

A cayenne-i bors hatóanyaga a kapszaicin, ennek köszönhető a paprika csípőssége. A kapszaicin stimulálja a váladéktermelő sejteket a tüdőben és az orrüregben, illetve segíti a váladék eltávolítását, gyulladásgátló hatással bír.

Sokoldalúsága lenyűgöző: serkenti az emésztést és az anyagcserét, fokozza a zsírégetést, valamint étvágycsökkentő hatású. Erősíti a szívet, az érfalakat, javítja a vérkeringést. Óvatosan kell vele bánni, mert igazán erős, de bátran kísérlethetsz vele a húsételek elkészítésénél.

A cayenne-i bors nagyon tápláló is egyben, több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs sok benne a vas, a kalcium, a foszfor és a B-vitamin komplex, továbbá a chili paprika enyhén serkentő és tonizáló hatással van az egész szervezetre.

A cayenne-i bors már a szájban elkezdi kifejteni hatását. Amint a nyelvhez hozzáér, másodpercek alatt felszívódik és az idegvégződések azonnal jeleket küldenek az egész testbe és a friss vér elindul a „beteg“ testrészbe. A gyógyulás pillanatokon belül beindul, de
természetesen ez csak akkor igaz, hogy nem kapszula formában veszed be.

A cayenne-i bors igazán remek anyagcsere fokozó, tágítja a vérereket és élénkíti a vérkeringést, így nagyban serkenti a méregtelenítést is. Ha növelni lehet a cayenne-i bors mennyiségét a limonádéban, gyorsíthatod vele a tisztulási folyamatot!

A cayenne-i bors tulajdonságai és beltartalmi anyagai hasonlóak a fűszerpaprikához, de jóval magasabb a kapszaicintartalma. A kapszaicin egy alkaloid, amely a paprika csípősségét  okozza zsírokban és olajokban oldódik, míg a víz csupán ,,szétteríti".

A cayenne-i bors, tehát az őrölt chilipor az alábbi területeken fejti ki hatását:

  • rendszeres fogyasztása serkenti az emésztést és megóvja a gyomor nyálkahártyáját az alkohol, illetve az acetil-szalicilsav egyes fájdalomcsillapítók hatóanyaga okozta károsodásoktól
  • a kapszaicin tartalmú kenőcsök, illetve tapaszok áldásos hatást fejtenek ki hátfájás esetén, csillapítják a reumatoid artritiszes (reumás ízületi gyulladásos) és a szenzoros neuropátiás panaszokat vagyis az érzékelő idegek betegségét és a diabetesz mellitus gyakori kísérőjelenségét
  • enyhíti az övsömör, műtétek utáni felépülés vagy cukorbaj okozta idegkárosodás okozta fájdalmakat
  • a kapszaicin tartalmú folyadékkészítmények enyhítik a megfázás és az influenza tüneteit, leginkább a hörgőkben és az arcüregben lévő dugulást enyhíti
  • a kapszaicin tartalmú orrspray használata elmúlasztja a fejfájást, illetve a migrént
  • a kapszaicin megvédi az örökítő anyagot, vagyis a DNS–t sok karcinogén vegyület károsító hatásával szemben
  • serkenti a vérkeringést, lázcsillapító hatású
  • a kapszaicin védelmet biztosíthat a gyomorfekély, illetve a patkóbélfekély kialakulása ellen is.

Nem fogyasztható gyomorsav - túltengés, gyomorfekély, illetve magas vérnyomás esetén.