Cisztein

A cisztein egy kéntartalmú, fehér, kristályos por. A nem esszenciális aminosavak egyike.

A cisztein útja a szervezetben

Az emberi szervezetben optimális esetben megfelelő mennyiségű metioninből szintetizálódik. A cisztein potenciálisan mérgező anyag, ezért ahogy a szervezetbe kerül, az emésztőrendszerben cisztinné alakul. A cisztin egy sokkal stabilabb vegyület, ami két cisztein molekula összekapcsolódásával jön létre. Az emésztőrendszeren és a vérkeringésben cisztin formájában halad át, és a sejtekbe való bejutás előtt alakul vissza ciszteinné.

A cisztein olyan alapvető elemek anyagcseréjének kulcseleme, mint a koenzim-A, heparin, biotin vagy épp az alfa-lipoikus-sav.

 • A koenzimek nem fehérje természetű anyagok, a legtöbb enzim katalitikus funkciójához szükségesek. Ezek gyakran olyan molekulák, amelyeket az emberi szervezet nem képes előállítani, tehát ezeket a vitaminokat táplálékkal kell felvennünk. Ezek a molekulák többnyire szállító feladatot látnak el.
 • A heparint véralvadásgátlóként széles körben alkalmazzák. A véralvadási folyamat egyik gátló anyagának hatását jelentősen felgyorsítja, de ezenkívül más egyéb hatásokkal is elősegíti a véralvadás lelassítását.
 • A biotin (H-vitamin) egy kéntartalmú vitamin, négy karboxiláló enzim koenzime. A zsírsavak előállításában, a szénhidrátfelhasználásban, aminosavanyagcserében tölt be lényeges szerepet. Szabad és kötött formában is jelen lehet ételeinkben.
 • Az alfa-lipoikus sav a sejtekben természetes formában előforduló molekula, amelynek alapvető szabályozó szerepe van a szénhidrát anyagcserében, illetve az ATP termelésben. A szervezetben az inzulinhoz hasonló hatást vált ki, így segít a kreatinnak bejutni az izomsejtekbe. Nemcsak a glükóz felvételét segíti a sejtek számára, hanem jelentős antioxidatív hatású is.

A cisztein funkciói

 • A cisztein a glutation építőeleme. A glutation pedig a legfontosabb antioxidánsok egyike, amely többek között védi az erek belső falait a szabad gyököktől és másfajta károsodásoktól. Ezért ennek az aminosavnak a pótlása igen jó hatással van a szív-és érrendszerre.
 • Védi az agyat és a májat az alkohol, a drogok és a cigaretta okozta károsodásoktól.
 • A cisztein aminosav származéka az N-acetil-cisztein (NAC). Ennek a felszívódása lényegesen jobb, mint a ciszteiné. Ez azért fontos, mert ezáltal fokozza a szervezet antioxidáns védelmét, megvédi a sejteket a szabadgyököktől. A NAC-ot köhögés elleni gyógyszerként is alkalmazzák, mert felszakítja a nyálkában található diszulfid-kötéseket, ezáltal az folyékonyabb, könnyen felköhöghetőbb lesz.
 • A cisztein maga is antioxidáns hatású, képes aktiválni a fehérvérsejteket, így erősíti az immunrendszert és segíti a károsodott sejtek regenerációját. Az égési–és műtéti sebek gyógyulását kedvezően befolyásolják.
 • Csökkenti az ízületi fájdalmakat, gyulladásokat. Segít a szervezet fehérjéinek struktúrájának fenntartásában.
 • Mint kéntartalmú aminosav részt vesz a bőr, a haj, szaruhártya és köröm felépítésében, de előfordul a a kreatinban, az inak fehérjéiben is. Sok fehérje és enzim fontos összetevője. Segíti a szervezetből kiüríteni a méreganyagokat.
 • A cisztein az emberi szervezetben kulcsszerepet tölt be, ugyanis szulfidot szolgáltat a lebontó folyamatok során. A vas–kén klaszterekben, valamint a nitrogenázban található szulfid a cisztinből származik, mely a folyamat végén egy újabb aminosavvá, alaninná alakul.
 • Nem esszenciális aminosav, de bizonyos esetekben nélkülözhetetlen a bevitele. Ìgy például újszülötteknél, időseknél vagy metabolikus (anyagcsere) rendellenességben szenvedő személyeknél.
 • A cisztein fontos szerepet játszik a sejtek anyagcseréjében. Ugyanis a felnőttek az aminosavat a táplálékban szintén megtalálható metioninból is elő tudják állítani, a csecsemőknek a táplálékkal kell felvenniük az aminosavat.
 • Ezenfelül agy-és idegsejteket érintő betegségekben védőhatást fejthet ki. Hozzájárul a testzsír lebontásához és az izomtömeg gyarapításához.
Miben található cisztein?

A cisztein a legtöbb, magas fehérjetartalmú élelmiszerben előfordul: tejtejtmékek (tojás, tej, sajt, joghurt), csirke, pulyka, kacsa és még a marha–és sertéshús, valamint növényi eredetű a pirospaprika, fokhagyma, vöröshagyma, zab, búzacsíra, brokkoli.

Mennyi a cisztein napi szükséges mennyisége?

Napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva, és nincs ismert mellékhatása.

Ajánlott napi adag 250 mg, 1 gramm C vitaminnal reggel és este.

A ciszteint érdemes C vitaminnal együtt szedni, hogy megvédjük a vesét a kőképzéstől. A vesekő ugyanis a cisztinből alakulhat ki.

Cisztein a másnaposság ellen

A ciszteinnel a másnaposság bizonyos tüneteit is szokták kezelni, mivel ellensúlyzza az acetaldehid mérgező hatásait. Az acetaldehid az alkohol lebomlásakor keletkezik, ő felelős a másnaposságért. A cisztin elősegíti, hogy az alkohol metabolizmusa során az acetaldehid minél előbb a lebomlás fázisába kerüljön, amikoris ecetsavvá alakul át. (amely aránylag ártalmatlan)

Cisztein élelmiszerben és gyógyszerekben

A ciszteint (főleg az L-ciszteint) az élelmiszer és a gyógyszeripar is alkalmazza. Pékáruk esetében azért, mert nagyon kis mennyiségben megpuhítja a tésztát, így csökken az elkészítési idő. De különféle ízek előállításához is alkalmazzák – amikor a cisztein valamilyen cukorral reagál -, mert ennek végeredményként húsízű anyag termelődik.

Cisztein adalékanyagként

Élelmiszerekben találkozhatunk vele fényesítőanyagként E910 néven, pékárukban alkalmazott adalékanyagként (állagjavítóként) pedig E920 néven.