Coleus forskohlii

Az isteni Coleus forskohlii gyógynövény avagy a legújabb zsíregető csoda

A coleus forskohlii az ősi ayurvédikus gyógynövények egyike, mely Nepál, India és Thaiföld hegyvidéki lejtőin, vadon terem. Ez egy dekoratív, világszerte fellelhető dísznövény.

A legújabb kutatások alapján kiderült, hogy aktív hatóanyaga, a forskolin nagy szerepet játszik számos sejtfunkcióban, beleértve a hisztamin termelés megakadályozását, az izmok ellazítását, tiroid funkció növelését és a zsírégetés felgyorsítását. Éppen potenciális zsírégető hatásának köszönhetően válik manapság egyre ismertebbé, s a kutatások is egyre inkább azt támasztják alá, hogy a coleus nagy előrelépést jelenthet a mellékhatások nélküli, hatásos zsírégetők felé vezető úton.

A tudósok közel 15 éve tanulmányozzák erőteljesebben a coleus hatásait, és számos pozitív tulajdonságára derítettek már fényt, többek között a zsírégető és sovány izomtömeg növelő hatást. Azonban csak most kezdik megérteni, tulajdonképpen hogyan is működnek ezek a mechanizmusok...

A coleus forskohlii Zsírégető hatása

Zsírégető hatásának kifejtésének egyik alapja, hogy az aktív hatóanyag, a forskolin, kémiai reakciók olyan sorozatát indítja be, melynek eredményeképpen a zsírsejtek leadják energiájukat és szétolvadnak. Tulajdonképpen arról van szó, hogy a forskolin serkenti az adenilát cikláz enzim termelődését, ami egy másik enzim, a cAMP (ciklikus AMP) szintjét növeli meg, amely a zsírban található. A cAMP aztán stimulál egy újabb enzimet, a hormon érzékeny lipáz enzimet, mely szerepet játszik a zsírégetésben. Ráadásul egy hasonló reakción keresztül a tiroid hormon termelését is megnöveli, ezzel felgyorsítja az anyagcserét, és a test még több kalóriát tud elégetni.

A forskolin az efedrinhez hasonló reakciósorozatot indít el. A különbség „csupán“ az útvonalban van. Az efedrin ugyanis stimulálja az adrenergikus receptorokat (ez az efedrin elsődleges hatása, annak ellenére, hogy nem ez a mechanizmus felel a zsírégető hatásáért) mielőtt a cAMP-hez érne. Mikor ezek a receptorok stimulust kapnak, annak mellékhatásai lehetnek, mint például magas vérnyomás, szorongás, heves szívdobogás, idegesség, stb.

A forskolin nagy előnye az, hogy átugorja az adrenergikus receptorokat, és közvetlenül a cAMP ciklusba jut el, amely az efedrin zsírégető hatásának következő lépése. A forskolin tehát ezzel a bizonyos „átugrással“ kikerüli az efedrin okozta káros mellékhatásokat.

A coleus használata különösen jót tesz a 40 éven felüli korosztálynak, akiknél a többi fogyasztó-, illetve zsírégető hatású szerek kevésbé hatásosak.

Mire használják?

Ma már mind szélesebb körben használják a sportolók, mivel növeli az energiaszintet, teljesítményfokozó hatású, elősegíti az izomtömeg növekedését s úgy képes csökkenteni a test zsírtömegét, hogy közben növeli az izomtömeget. Nagyban megnöveli a regenerálódást, csillapítja az izomgörcsöket, értágító hatású.

Jótékony hatású az organikus szervekre, a csontokra és csontvelőre, a vízháztartásra, a kötőszövetekre. Ennek eredményeképpen pedig hozzájárul a test egészségesebbé válásához csökkenti a betegségre való fogékonyságot.

A Hoechst gyógyszergyár és az Indiai Központi Gyógyszerkutató Intézet 1974-ben kezdte el tanulmányozni ezt a gyógynövényt, és azt találták, hogy a növény gyökere csökkentette az asztma tüneteit, a cAMP (ciklikus AMP) növelésén keresztül, mely létfontosságú sok sejtfunkcióhoz. A cAMP miatt válik lehetővé az asztmagyógyszerek számára, hogy ellazítsák  a hörgők körüli izmokat.

A coleus hatóanyaga, a forskolin kontrollálja a hisztamin és egyéb gyulladást okozó anyagok termelődését is, például a vérlemezke-aktiváló faktorét, melynek köszönhetően  hatásosan lép fel az asztma, az ekcémák és egyéb allergiás reakciókkal szemben.

Ezen túlmenően a forskolin ellazítja a simaizmokat (szív és tüdő), ezzel is bizonyítva, hogy  hatásos az asztmával szemben, valamint a menstruációs görcsök, angina, irritált bél szindróma, húgyúti fertőzések és magas vérnyomás ellen.

Segítséget nyújthat továbbá a pikkelysömör ellen is, mivel ez a fájdalmas betegség összefügg a börsejtekben lévő cAMP-vel. Mivel a forskolin növeli a cAMP szintjét, kitágítja a vérereket és növeli a tiroid hormon kiválasztást is.

Bebizonyosodott az is, hogy a coleus használata előnyős lehet a szívproblémák esetében is, és ezáltal az ezekkel összefüggő tüneteket is enyhítheti, mint például a magas vérnyomás vagy az izomgörcsök. Mivel növeli a véredény átmérőjét, csökkenti a vérnyomást serkenti a vérkeringést, az érfalak izmiait lazítja, pozitivan hat a szív-és érrendszerre.

Hasnyálmirigyre való hatásának köszönhetően normalizálja az inzulinszintet, ezáltal csökkenti az étvágyat, ami súlyvesztéshez vezet. S nemcsak a cikk elején emlíett enzimre van hatással, mely szabályozza a zsírégetést, hanem segíti a tiroid hormon kivásztását és termelését is, így gyorsítja az anyagcserét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK