Fekete bors

A fekete bors egy mindenki számára ismert és az egyik legnépszerűbb füszerek egyike. A konyha világán túl viszont az élet más területén is találkozhatsz vele, amelyet többek között a piperin nevű hatóanyagának lehet köszönni, mely átfogóan erősíti az egészséget, hatásos a bélrák és a gyulladások ellen , valamint segítségére lehet a fogynivágyóknak is.

A fekete bors már régen ismert a keleti orvoslásban, emésztési zavarok, fájdalmak, gyulladások kapcsán, de más problémák esetén is esetén előszeretettel alkalmazták.

Ez a fűszer összetevőinek köszönhetően segíti az emésztőrendszer működését. Hasonlóan a többi csípős fűszerhez, a fekete bors élénkítőszer is. Mindemellett vizelet-és szélhajtó hatású. Ízületi gyulladás gyógyítására is használják.

A fekete bors serkenti a nyirokrendszer működését, emeli a szervezet hőmérsékletét, ugyanakkor lázcsillapító hatással bír.

E fűszernövénynek bőrre kifejtett jótékony hatása is van. Brit kutatók végeztek kísérletet annak bizonyítására, miszerint a fekete bors segíthet a bőr fehér foltokkal járó, pigmenthiányos állapotán. Konkrétan a feketeborsból kivonható piperinnek és szintetikus származékainak hatását vizsgálták. A kísérletekben vagy csak piperint alkalmaztak, vagy kombinálták az ultraibolya besugárzással.

Önmagában használva a piperin és két származéka hat hét alatt világos barna árnyalatig növelte az eredetileg fehér foltok pigmentáltságát. A kombinált kezelés során még jobb eredményt értek el, sötétebb lett a bőr és hosszabb ideig tartott a szín. A kutatók úgy vélik, hogy a piperin stimulálja a bőrben a pigment sejtek, a melanociták termelődését. Kimutatták, hogy a piperines helyi kezelés növeli a bőr pigmentációját.

A bors egyik hatóanyaga, a piperin gyógyító hatásával már korábban is tisztában voltak, de sokáig nem ismerték a piperin molekuláris szintű működését. Korábbi tanulmányok szerint a piperin képes csökkenteni a vér koleszterinszintjét és más, egészségre gyakorolt pozitív hatásai is lehetnek.

Koreai kutatók tanulmánya szerint a piperin és a feketebors kivonat erősen gátolja a zsírsejtek képződését a szervezetben bármilyen káros mellékhatás nélkül.

Végeztek kutatásokat, melyben egy olyan sejtfajtát vizsgáltak, amely zsírrá alakul. A borsnak a piperin nevű alkotóelemét tették hozzá, majd a keveréket 72 órára elzárták. Az eredmény pedig az volt, hogy a  piperin hatással volt az új zsírsejtek kialakulására továbbá a bors csípős ízét adó piperin redukálta a sejtek lipidtároló kapacitását.

A legfrissebb vizsgálatok során kiderült, hogy a piperin a zsírlerakódást szabályozó gének aktivitását gátolja a szervezetben, s ezzel megakadályozza új zsírsejtek kialakulását. A szakértők szerint a piperin olyan metabolikus láncreakciót indíthat el, ami megakadályozhatja a zsír beépülését, ezért rendkívül jó alapanyagként szolgálhat a jövőben az elhízás elleni gyógyszerek kifejlesztésénél, tehát segíthet felvenni a harcot az elhízás elleni küzdelemben.

A fekete bors összefoglalva az alábbi gyógyhatásokkal rendelkezik:

 • pezsdítően hat a vérkeringésre, ezáltal növeli a szervek és szövetek oxigénellátását
 • elősegíti a vörösvértestek működését, így a vérszegénység esetében is segítséget nyújt
 • fokozza az izmok vérellátását
 • segíti az emésztőrendszer müködését, normalizálja a renyhe bélmozgást szabályozza a bélgáz képződését
 • csökkenti a belek görcsös állapotát, a gyomorégést és a hányingert
 • enyhíti vagy meg is szünteti az idegi eredetű hasmanenést
 • pozitívan hat a pangó veseműködésre
 • a bors jelenléte az emésztőrendszerben elősegíti és fokozza a tápanyagok hatékonyabb felszívódását
 • étvágygerjesztő hatású

Külsőleg alkalmazva–olajának hatásai:

 • csökkenti az izomfájdalmat és az izmok merevségét (például az elfeküdt nyakat–vállat)
 • segíti a rándulások és sportsérülések gyorsabb regenerációját
 • csökkenti az ízületi gyulladás okozta és a reumatikus fájdalmakat
 • antiszeptikus, vagyis fertőzésgátló hatásal bír

Természetesen a feketebors nem csodaszer és csak egészséges táplálkozás mellett (sok zöldség, gyümölcs, rostos anyag) képes kifejteni a megfelelő hatást.