Fenilalanin

A fenilalanin

A fenilalanin az esszenciális aminosavak közé tartozik, amelyeket szervezetünk nem képes előállítani, mivel ehhez nem állnak rendelkezésre megfelelő enzimek. Így tehát táplálék útján kerül a szervezetbe.

 • Antidepresszáns és fájdalomcsillapító hatása miatt táplálékkiegészítőként is forgalmazzák, bármilyen gyógyszerrel kombinálható.
 • A fenilalanin egyebek között az idegrendszer működésében játszik fontos szerepet: olyan vegyület, amely jelzéseket szállít az idegsejtek és az agy között. A noradrenalin, adrenalin, dopamin szintézisében játszott szerepén keresztül stimuláló hatású, segíti az idegrendszer optimális működését.
 • Fájdalomcsillapító hatású, nagyon jó ellenszere a migrénnek és a depressziónak.
 • A fenilalanin L-fenilalanin formájában stresszoldó hatású, ezáltal javítja a kedélyállapotot. Depresszió csökkentésére és memóriajavításra egyaránt alkalmazzák.
 • Javítja a koncentrációképességet, fokozza az éberséget. Hangulatjavító hatása is van, mivel közrejátszik az adrenalin és dopamin termelésében, ami fokozza aktivitásunkat és energiával tölt fel. A fenilalanin tehát hangulatjavító, mivel az adrenalin szintézis kiindulási anyaga.
 • A fenilalanin aszkorbinsav segítségével (amit C vitaminnal juttatunk a szervezetbe) adrenalinná alakul. Az adrenalin termelése pedig izgalom vagy valamilyen megterhelés esetén növekszik. Az adrenalin növeli a vérnyomást, emeli a vércukorszintet, fokozza a szívműködést, stb. Ezen folyamatok pedig elősegítik az éberséget, energiával töltenek fel, javítják a szellemi teljesitőképességet.
 • A tirozin termelődésében is fontos szerepe van, mivel a fenilalanin alakul át tirozinná. A tirozin pedig olyan aminosav, mely pszichésen fejti ki hatását az emberre, ezáltal fokozza a pajzsmirigy hormonok funkcionalitását.
 • Étvágycsökkentő hatása is ismert, amely tirozin és triptofán jelenlétében fokozódik. Gyakran használják olyan étrendkiegészítők összetevőjeként, ahol a cél az éhségérzet csökkentése. A fenilalanin ugyanis serkenti az éhségérzetért felelős hormon működését és a jóllakottság állapotát idézi elő. Étvágycsökkentő hatása miatt sportolók és a fogyni kívánók is szívesen használják.
 • A szervezet minden anyagcserefolyamatában részt vesz, hatékony az arthritisszel szemben.
 • A fenilalanin más jótékony hatását is megemlítve, fontos szerepet játszik a haj és a bőr pigmentációjában. Ha ez az aminosav hiányzik a szervezetből, gyorsabban kezd őszülni a haj már fiatal korban is, a bőr pedig hamar veszít üdeségéből, természetes szinéből és fiatalságából.

A fenilalanin szerepe a sportolók életében

A sportolók körében nagyon elterjedt a használata. Edzés közben a lehető legjobb koncentráció elérésére, az edzés utáni fájdalmak enyhítésére és szükség esetén étvágycsökkentésre használják a fenilalanint. A memória javítására és a depresszió csökkentésére ugyancsak alkalmazzák.

A fenilalanin természetes forrásai

Számos élelmiszert és diétás ételt is gazdagítanak ezzel az aminosavval, a fent említett okok miatt. A fenilalinin természetes forrásai a következők: tojás, tejtermékek, banán, mandula, hering.

Érdekesség a fenilalaninról

 • Érdekes kísérletet is folytattak, amelynek eredményeképp megállapították: a fenilalanin egy olyan kémiai hírvivő anyag koncentrációját is képes növelni az agyban, amely növeli a libidót és kiváltja a romantikus érzéseket.  A fenil-etil-alaninról van szó. A kutatások szerint azoknak az agyában, akik elveszítették érdeklődésüket a szex iránt, többnyire alacsony volt a fenil-etil-alanin mennyisége.
 • A fenilalanin az endorfin nevű hormonok képzésével és aktivizálásával erősíti és időben meghosszabbítja a szervezet saját fájdalomcsillapító reakcióját sérülés, baleset és betegség során. Vannak olyan enzimrendszerek, amelyek a szervezetben állandóan elbontják az endorfinokat. A fenilalanin viszont gátolja ezeket az enzimeket. Ìgy lehetövé teszi, hogy az endorfinok el tudják végezni saját feladatukat.
 • Aki nagyobb mennyiségben fogyaszt koffeint, annak megnő a fenilalanin igénye, mert a koffein lemeríti a központi idegrendszer készleteit egyes neurotranszmitterek vonatkozásában. Emiatt érezzük magunkat mentálisan tompultnak túlzott koffein fogyasztás után.
 • Azoknak az embereknek a vérében és likvorában, akik krónikus fájdalomban szenvednek, alacsonyabb az endorfin aktivitás szintje. A fenilalanin segít helyreállítani a normális endorfin szinteket, így segít szervezetünknek és a fájdalmat természetes módon képes csökkenteni. Hatékonyan enyhiti a krónikus, hosszú időn át tartó panaszokat, ugyanakkor érintetlenül hagyja a szervezet természetes védekező mechanizmusait a rövid idei tartó akut fájdalmakkal szemben.
 • A fenilalanin abban különbözik az orvosi receptre felirt, vagy az anélkül megvásárolható gyógyszerektől, hogy nem okoz hozzászokást.
 • Túladagolása szédüléssel, magas vérnyomással, fejfájással és idegrendszeri zavarokkal jár.

D-L-fenil-alanin

Az L-fenil-alanin a fehérjéket alkotó 20 aminosav egyike és keserű ízű. A D-fenil-alanin mesterségesen állítható elő, íze pedig édes. Közismert tény, hogy a fenilalaninből készül az aszpartam, amelyet a cukor helyettesítésére használnak.