Flavonoidok

FLAVONOID, AZ EZERSZÍNŰ ELLENANYAG

A falvonoidok rendkívül sok színben pompáznak. Mindenki ismeri őket, hiszen ezek festik színesre ősszel a fák leveleit.  A kék antocián, a vörös rutin, a sárga kvercetin akkor válnak láthatóvá, amikor a zöld klorofill elbomlik, s a növényekben nem marad zöld festékanyag.

A növények saját maguk védelmében termelt anyagokkal védekeznek a káros hatások ellen, úgymint a káros UV sugárzás, és egyéb növényi kórokozókkal szemben. A flavonoidok tehát elsősorban nem festékanyagok, hanem ellenanyagok, amelyek az emberi szervezetben is képesek ellátni feladatukat.

A FLAVONOIDOK GYÓGYHATÁSAI

A flavonoidok mind az egészség megőrzésében, mind a betegségek megelőzésében nagy szerepet játszanak: antioxidáns, rákmegelőző, gyulladáscsökkentő, vírus–és baktériumellenes, illetve májvédő hatásúak.

A májenzimek működésének megváltoztatásával az asztma és az allergia elleni szerek hatását fokozzák.

Erősítik az immunrendszert, például oly módon, hogy megkötik a gyökökben a szabad fémionokat. Vannak flavonoidok, amelyeknek kifejezetten antibakteriális hatása van, ezek leginkább citrusfélékben találhatók meg. Más flavonoidok–például a kvercetin és kámforolaj, amelyek nagyon sok növényi élelmiszerben jelen vannak–blokkolják azokat az enzimeket, amelyek az emberi szervezetben rákkeltő anyagokat aktiválnak, vagyis így gátolják a daganatok képződését.

A flavonoidok számos kedvező hatásai közül a legjelentősebb az antioxidáns hatás, melynek segítségével elsősorban a fokozott káros és szabad gyök reakciókkal szembeni védelmet biztosíthatják a szervezetnek. A flavonoidok fokozhatják egyéb étrendi antioxidánsok, így az E-és C-vitamin élettani hatását, mivel azokkal szinergizálnak, és segítik regenerálódásukat.

A flavonoidok gyógyító hatását az is bizonyítja, hogy körülbelül 20%-kal ritkább a szív-és érrendszeri halálozás a növényi flavonoidokat friss zöldség és gyümölcs formájában rendszeresen fogyasztók körében. A fényes színü zöldségek és gyümölcsök tartalmazzák a legtöbb antioxidánst, amelyek védelmezik a szervezetet a szabadgyökökkel szemben.

Flavonoidokat valamennyi növény termel, de szerkezetük, megjelenési formájuk rendkívül változatos. Vannak vegyületek, melyek csak bizonyos növénycsaládokra jellemzőek, míg mások többnyire megtalálhatók a növényvilágban. Ma már több, mint 6000 flavonoid szerkezetét ismerik, viszont csak néhány vegyület mennyiségét és előfordulását tudják pontosan. Szerkezetük alapján csoportosítják őket.

FLAVONOID FORRÁSOK

A legjelentősebb flavonoidforrások a bogyós gyümölcsök, valamint a leveles zöldségek és hagymafélék.

Élelmiszerekkel történő fogyasztásuk segíti a szervezetben fenntartani azt az egyensúlyt, amely a károsító hatások és a belső védelmi rendszer között fennáll az egészséges szervezetben.