Ginkgo biloba

Maga a növény egy valóságos élő fosszília, mivel már több, mint 250 millió éve változatlan formában fellelhető. Alkalmazkodott a mai légszennyeződéshez, így volt képes oly sokáig fennmaradni. Levele rendkívül aktív flavonoidokat tartalmaz, melyek antioxidáns hatásúak, és segítenek megkötni a szabad gyököket a retinában (recehártyában) és az agyban.

A ginkgo biloba már több, mint 5000 éve ismert gyógynövény a hagyományos kínai gyógyászat területén. Egészségvédő szerepe széles körű, gyógyító hatása a benne lévő flavonoidok antioxidáns hatásának köszönhető.

Mire használják a ginkgot?

Javítja a memóriát, serkenti az agy működését, fokozza aznnak vérellátását, valamint a perifériák vér–és oxigénellátását. A ginkgo javítja a koncentráló készséget és a szellemi teljesítőképességet.

Szédüléscsökkentő, továbbá jó hatással van a depresszió, a szorongás és migrén ellen.

Gátolja a vérrögképződést. A magas vérnyomást csökkenti, az alacsony vérnyomást viszont növeli, tehát harmonizálja azt. Védi az idegsejteket, csökkenti a hajszálerek kóros áteresztőképességét.

A ginkgonak-mint páfrányfenyőnek-levelei flavonoidokat (kvercetint, kempferolt) és terpenoidokat tartalmaznak. A flavonoidok a növények által saját maguk védelmére termelt anyagok, melyek elsősorban a káros UV sugárzás és egyéb növényi kórokozókkal szembeni védelmet biztosítják a sejtek számára sőt, ezek az anyagok hasznosak lehetnek az emberi szervezetnek is, hiszen hasonló védelmi funkciót tölthetnek be az emberi szervezetben, és fogyasztásuk védelmet nyújthat több–a szervezetet ért-káros hatással szemben.

A flavonoidok több számos kedvező tulajdonsággal rendelkeznek, ezek közül a legjelentősebb antioxidáns hatásuk valamint a flavonoidok az egyéb antioxidánsok–mint például az E-és C-vitamin-élettani hatását fokozhatják, mivel azokkal szinergizálnak, és segítik regenerálásukat.

A páfrányfenyőben található flavonoidoknak hála a ginkgonak értágító hatása is van, ezzel biztosítja a bőr és az izmok jó vérellátását, és fokozza az anyagcserét.

A ginko biloba két aktív részből áll. Az egyik a flavonos glikozidok, amelyek a bioflavonoidokhoz tartoznak és antioxidáns hatásúak. Ezek lassítják az öregedéssel járó változásokat. A másik összetevő a terpenoidok, melyek a vérkapillárisok kibővítésével javítják az agy vérellátását, és szerepük van az idegsejtek védelmében. Lehetővé teszik az agy számára a cukor jobb metabolizmusát, mely az energia fő alkotóeleme, ezzel segíti az idegsejtek szignáljainak átvitelét.

A ginkgo gyógyító hatásai

A ginkgo enyhíti a retina öregedési tüneteit, illetve a korosodási tüneteket javítja a hajszálerek áteresztő képességét.

Értágító hatású, és segít csökkenteni a vér viszkozitását. Értágító hatása miatt ajánlható fogamzásgátló tablettát szedő nőknek a keringési problémáik leküzdésére.

Klinikai vizsgálatok sora támasztja alá a ginkgo hatékonyságát a vérkeringés élénkítésében, ezáltal igen hatásos szer az agyi öregedés ellen.

Javítja az éberséget és a kedélyállapotot, éppen ezért hasznos a perifériás és agyi keringés élénkítésében.

A ginkgo biloba növeli a véráramlást a genitáliák felé, ezáltal javítja a szexuális funkciókat. A növény teljesítőképességnövelő a férfiak számára, s termékenységfokozó a nők számára.

Használatával fokozódik a nemi szervek vérbősége. Azon férfiak esetében, ahol nem orvosi eredetű impotencia lépett fel, 78%-ban értek el kiváló eredményeket a ginkgo alkalmazása révén.