Guarana

Ez a gyógynövény Dél–Amerikában honos, energizáló hatását a benne rejlő koffeinnek köszönheti.

A guarana–Paullinia cupana–toktermése piros színű, amiben 1–3 mag található. A mag nagyrészét a sziklevél alkotja. A termés feldolgozása során a szikleveket pörkölik, finomra aprítják, vízzel összepréselik és szárítják. A mag porából keményítő hozzáadásával 100-500 grammos rudakat készítenek. Az így készített guaranát–guarana pasztát-galenusi készítmények formájában alkalmazzák. (A galenusi készítmények olyan szerek, melyek növényi részekböl egyszerű kémiai eljárások  által nyerhetők, ellentétben a bonyolultabb módok szerint előállított szerekkel.)

Nemrég fedezték fel, hogy a magokban tesztoszterongátló 5-alfa-reduktáz is található (az 5-alfa reduktáz az az enzim, mely a tesztoszteront dihidrotesztoszteronná, DHT-vá alakítja.).

A GUARANA, MINT TELJESÍTMÉNYFOKOZÓ

A guarana tehát növeli az energiaszinted, hiszen magas a koffeintartalma, ez a 2,5-8%-ot is elérheti. Ennek köszönhetően javítja a testi és szellemi teljesítőképességet, tehát fogyasztása sportolóknak és szellemi munkát végzőknek egyaránt ajánlható.

A guaranát élénkítő ereje miatt általános testi gyengeség vagy fáradtság ellen is használják továbbá alkalmazzák fogyókúrák esetén és enyhe hasmenés kiegészítő kezelésében is.

Egy brazil professzor a ´70–es években kutatásokat folytatott e gyógynövény jótékony hatásaival kapcsolatban és kísérletekkel támasztotta alá, hogy a  guarana igen széles körben alkalmazható. Így például élénkítésre, fogyasztásra, szellemi teljesítőképesség növelésére, állóképesség nevelésére és emésztőrendszeri problémárára egyaránt. De nézzük meg ezeket a hatásokat egyesével.

Szabályozza a vérnyomást és a szívműködést, ugyanis megszűnteti a vérnyomás-ingadozást, a túl magas, illetve a túl alacsony vérnyomást, és egyenletesebbé teszi a szívműködést. Frissítő hatása nem okoz szívdobogást.

Mivel gyorsabbá teszi a zsír és a cukor lebontását, nagy segítséget nyújt a fogyókúrákban. Zsírégető hatása mellett megszűnteti, illetve csökkenti az éhségérzetet gyorsabbá teszi a vizeletkiválasztást is. Javítja a gyomor-és bélműködést, elősegíti a gyomornedv kiválasztását, méregteleníti a szervezetet. Fogyasztása számos nyomelemmel, vitaminnal, ásványi sóval és aminosavval gazdagítja a szervezetet.

Sportolók, atléták, testépítők igencsak kedvelik és használják, mivel a guarana segítségével növelhetik eredményeiket (állóképesség, súlyzós edzés egyaránt).

A guarana általános közérzetjavító, mind fizikai, mind szellemi fáradtság esetén élénkít stimulálja a szervezet egészét pszichikai és fizikai értelemben egyaránt. Segít leküzdeni a stresszt és a betegségeket, növeli az aktivitást és az életkedvet, tehát vitalizáló hatást fejt ki.

A GUARANA TOVÁBBI JÓTÉKONYHATÁSAI

Másnaposság ellen is kiváló természetes gyógyszer.

Hatásosan serkenti a központi és a vegetatív idegrendszer működését álmosság, fáradtság vagy akár hosszabb vezetés során jó hatású. Megkönnyíti nemcsak a hosszú utazást, hanem az időeltolódást és a trópusi éghajlati viszonyok okozta megterhelés elviselését is.

Hatása elnyújtott, tehát élénkítő hatását 5–6 órán keresztül fejti ki. Így a kávéval ellentétben folyamatos frissességet és éberséget biztosít egész napra, illetve a szervezet terhelés alatti teljesítmenyének javítására.

Élénkítő hatása pozitívan hat az agyműködésre, és a koncentrálóképességre is, ezzel is megkönnyetítve a tanulást és a memorizálást.

Görcsoldó hatását is ki lehet használni, mivel jól alkalmazható fejfájás, migrén és menstruációs panaszok csökkentésére, illetve megszűntetésére.

Potencianövelő hatása is van, melyet mindkét nem esetében kiválthat, tehát erősítheti a szexuális aktivitást.

A növény alkalmazása veszélytelen, de nagy adagban, tehát 100 milligrammot meghaladó mennyiségben, mellékhatások léphetnek fel. Ezek egyénenként változók, de a magas koffeinnek köszönhetően például előfordulhat szapora szívverés, gyomorfájás, hányinger, fejfájás, remegés, idegesség, álmatlanság.

Túladagolása fokozza a spontán vetélés és a koraszülés veszélyét. Megemlítendő, hogy a koffein a doppingszerek listáján is szerepel, ezért élsportolók versenyidőszakban nem vagy csak kisebb mennyiségben fogyaszthatják.