Guargumi

A guargumi néhány éve sokak szemében a rossz adalékok egyike hírében áll. De mi okozta vajon ezt a hatalmas pánikot a guargumi körül, amikor ez az anyag már hosszú ideje használatos az élelmiszeriparban? Mit is kell tudnod erről az anyagról?

A guargumi pánik eredete

2007-ben történt az eset, amely kirobbantotta a guargumival kapcsolatos pánikot, ami tulajdonképpen nem is ezzel az adalékanyaggal, hanem egy bizonyos indiai cégtől származó, dioxinnal szennyeződött szállítmánnyal volt összefüggésben. A guargumi abszolút „vétlen“ volt, azt viszont sürgősen ki kellett deríteni, hogy a szennyezett adalékanyagot melyik ország melyik élelmiszerében használta fel közvetve vagy közvetlenül. Ha ugyanis egy adalék bejut az Európai Unió egyik országába, onnan már szabad az útja a többi uniós országba is.

Nos, a pánikot tehát a szennyeződés keltette. A guargumi azonban az egyik legegzotikusabb konyhai adalékanyag, amelynek forrása egy trópusi növény.

A guargumi származása

A pillangósvirágúak családjába tartozó, indiai kultúrnövény adja a guargumi, más néven guarenyv, guargyanta vagy guarmézga nyersanyagát. A rózsaszínű virágokból 5-10 cm-es, borsó nagyságú, magokkal teli hüvelyek fejlődnek ki. A mérgező kísérőanyagok elsősorban a magvak héjában találhatók, ezért ezeket a csírákkal együtt leválasztják. A maradékot leőrlik, így készül a guarenyv.

A guargumi jele az E 412, ami sűrítőanyag, stabilizátor, emulgeálószer, tömegnövelőszer, ízfokozó gélképzőnek, viszkozitásnövelőnek, szuszpenziók stabilitásának növelésére, vízmegtartónak és kötőanyagnak használják az élelmiszeriparban. A guargumi tulajdonságait jól magyarázza legfontosabb összetevője az összetett cukor, poliszacharid, amely vagy tízezer egységből áll.

A guargumi tehát egy „általános“, de igen sokoldalúan alkalmazható adalékanyag, amelynek semmilyen káros hatása nincs. Aggodalomra tehát nincs okod.

Milyen ételfélékhez használják adaléknak a guargumit?

  • öntetek (majonéz, ketchup, szószok), amelyeknél növeli a víz-olaj emulzió stabilitását
  • tejtermékek (kakaós italok és ízesített tejitalok, lágy sajtok és sajtkrémek), ahol javítja a termék állagát, illetve fenntartja a színt
  • üdítőitalok (alkoholmentes italok és szörpök): kialakítja az ideális viszkozitást
  • húskészítmények (különböző felvágottak, sonka félék), ahol mint síkosító és kötőanyag van szerepe
  • gyümölcsgélek (lekvárok, gyümölcszselék, puding, gumicukor): gélképző, növeli a viszkozitást, bevonatképző, fényesítő és vízmegtartó
  • sütöipari termékek (kenyér, péksütemények, kekszek), amelyeknél a tészta nedvességtartalmának megőrzését segíti elő
  • jégkrémek esetében gátolja a jégkristály képződését, ellenállóbbá teszi az élelmiszert a fagyasztásnak és a felolvasztásnak, meghosszabbítja az eltarthatóság idejét
  • konzerves állateledeleknél szintén a gélképző hatása játszik szerepet, valamint növeli a szuszpenziók stabilitását, nedvességmegtartó
  • zacskós levesek: meggátolja a hús-és zöldségdarabok gyors lesüllyedését.

A guarguminak tehát számos előnyös tulajdonsága van, amelyet az élelmiszeripar teljes mértékben ki is használ.

Ezeken túl persze alkalamazzák a gyógyszeriparban is, a tabletták szétesésének elösegítése és kontrollált hatóanyag-leadás biztosításának céljából továbbá használják hashajtók és étvágycsökkentő készítményekhez is–ugyanis a gusrgumi hatásai hasonlóak a többi emészthetetlen poliszacharidéhoz.

A guargumi további pozitív hatása az is, hogy a belekben is működik: kolloid állapotban megköti és összegyűjti a vizet, amely így egy idő után nagy energiával és nyomással, mindent kipucolva tör elő belőlünk, így székrekedésnek, s az abból fakadó súlyos kóroknak vége.

A guargumi tehát széles körben és a föld minden országában jelen van. S nemcsak most, hanem korábban is–jelentőséget csupán akkor kapott, amikor egy vele összefüggésbe hozható veszélyes dolog történt.

Így vagy úgy, a guargumi is egy adalékanyag, amelynek számos pozitív hatása van, a teljes mértékben veszélytelen! Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne figyelj oda az étkezésekre, és ha lehet, akkor minél inkább Te készítsd el friss alapanyagokból, amit csak lehet. Ha már elkerülni nem tudod, legalább csökkentesd a bevitt adalékok mennyiségét.