Hisztidin

Ez az aminosav egy fehér, kristályos, vízben oldódó anyag. Másik elnevezése: 2-amino-3-(3H-imidazol-4-il)-propánsav.

A fehérjéket felépítő esszenciális aminosav egyike, amely táplálkozási szempontból nélkülözhetetlen az ember számára, különösen a gyermekek esetében, hiszen a felnőttek szervezete szintetizálni képes, a gyerekeknek viszont a bevitt táplálékokból kell fedezniük hisztidin szükségletüket. A növekedésben és a szöveti regenerációban játszik alapvető szerepet.

Nagy mennyiségben fordul elő a hemoglobulinban.

Más aminosavakkal kondenzációs reakcióban peptideket képez.

A HISZTIDIN, A hisztamin előanyaga

A hisztidin a hisztamin előanyaga. A hisztamin egy természetes anyag, mely a szervezet valamennyi szövetében előfordul, a biogén aminokhoz tartozó szöveti hormonról van szó.

A biogén aminok némelyike neurotranszmitterként funkcionál, mint példál hisztamin, vagy a szerotonin. Az élelmiszerek fő alkotóelemei, hiszen ők adják meg ételeink ízvilágát. Bizonyos biogén aminok túlzott bevitele allergiához hasonló tüneteket okozhat.

A hisztidin mindezek felett segíti az artériák és a hajszálerek kitágulását, ezáltal csökkenti a vérnyomást. Fokozza a gyomor savtermelését is.

A hisztidin számos más funkciója mellett részt vesz a hisztamin és a karnozin bioszintézisében.

  • A karnozin-más néven béta-alanin-L-hisztidin-egy dipeptid, amely a béta-alaninból és a hisztidin aminosavból áll. Magas a természetes koncentráció a váz-és szívizomban, agyban és szemlencsében. Ezen felül segítheti a májsejtek regenerálását. A karnozin igen erős savmegkötőként funkcionál a vázizomzatban, amely így igen jelentős teljesítmény-növelő hatással bír. Antioxidatív hatású, tehát szabadgyök megkötő és sav-puffer hatással bír, ezáltal védve a sejtek membránjait a károsodástól; de szabályozza az immunrendszerben a makrofág funkciókat is. A karnozinnak az egyik fontos és teljesítménynövelő hatása abban rejlik, hogy az erős izommunka során nagy ütemben keletkező hidrogén ionokat meg tudja kötni és így késlelteti az elsavasodás nyomán kialakuló izomfáradást (ez a puffer hatás). Ezáltal tehát jelentős teljesítmény-növelő hatása van. A karnozin szintjét béta-alaninnal és hisztidin bevételével jobban lehet emelni, mint magával a karnozin fogyasztásával.

A HISZTIDIN SZEREPE Az Ízületi gyulladás kezelésÉBEN

Részt vesz a fehér-és vörösvérsejtek képzésében, segít az ízületi-gyulladás kezelésében. Tehát gyulladáscsökkentő és antioxidatív hatású aminosav.

A hisztidin elősegíti a központi idegrendszer működését, védi az idegsejteket. Csökkenti a nyugtalanságot, mivel stimulálja a nyugtató agyhullámokat, így csökkentve a stresszt és az agresszivitást.

Meghűlés ellenes hatással is bír védelmet nyúj a szervezet számára a káros sugárzásokkal szemben.

A HISZTIDIN Növekedési hormon fokozó hatása

A hisztidin a hipofízisre (agyalapi mirigyre) is hatással van, így fokozza a növekedési hormon kibocsátást, ezért is fontos a fogyasztása azon sportolók számára, akik izomnövekedést szeretnének elérni. Regeneráló hatása miatt fogyasztása ajánlott azok számára is, akik felépülőben vannak, vagy valamilyen sérülést szenvedtek el.

Támogatja a máj és vese működését, mivel segíti az ammónia kiürülését. Ezáltal részt vesz a szervezet méregtelenítésében, illetve a kötőszövet–képzés fokozása miatt a sebek gyógyulási folyamatában.

Mely ételekben fordul elő hisztidin?

A hisztidin a következő ételekben fordul elő: tejtermékek, hús, baromfi és a halak, valamint a rizs, dió, gabona, zabliszt, napraforgómag és a rozs.

Mennyi a szükséges mennyiség hisztidinből?

Kiegészítőként alkalmazható, de nem szükséges. Általában 1,5 gramm szükséges naponta, amit a fehérjedús étkezéssel vagy a sportolók már más aminok kiegészítésével fedezni tudnak.