Inozin

Az inozin a szívben és a májban található anyag, amely segíti a test oxigénszállítását mind a szív, mind pedig a vázizomsejtekbe, mellyel igen jó hatással van a keringésre, valamint a sejtek és szervek jobb működésére is továbbá csökkenti a fáradtságérzetet. Leginkább atléták, illetve erőnlétet „javító“ sportágak kedvelői használják. Nemcsak az izom gyarapodását segíti az erőnléti edzéseken, hanem támogatja az izmok regenerálódását is.

Az inozin nukleotid metabolit, az adenozin bomlásterméke, melynek magának is fontos szabályozó funkciója van az energia-anyagcserében játszik fontos szerepet. Az inozin a ribózzal (a természetben előforduló őt szénamotos cukormolekulával) együtt az ATP, DNA és RNA  építőköveit alkotja.

Miért fontos az inozin?

A maximális fokozás szintjén az inozin olyan tápanyagokká alakul, melyeket a test fel tud használni. Az inozin növeli a szívizom kontrakciójának erejét és ezzel növeli az izmokba jutó vérmennyiséget, tehát a szükséges oxigént. Ezért az inozin nem csak a sportolóknál, de az orvostudományban is érvényesül, például a szívbetegségek kezelésénél vagy transzplantációknál.

Sportolók számára igen nagy jelentőséggel bír, mivel támogatja az oxigéntranszportot mind a szív-, mind pedig a vázizomsejtekbe, tehát növeli a szervezet energia-ellátottságát, ezáltal javítja az állóképességet. Az inozin emeli a sejtek ATP–szintjét, mely a rövid ideig tartó erőkifejtések fő energiaforrása, melynek következtében később következik be a vér savasodása.

Az inozin növeli a vér oxigénkötő képességét, javítja a keringést, valamint csökkenti a tejsav felszaporodását az izmokban. Az elfogyasztott inozin nagy része a vérkeringésben a vörös vérsejtekbe jut, ezért tud több oxigént felvenni. Ez a hatás 1-2 óráig tart. Az inozin tehát javítja a légzést és az erőnlétet.

Az ATP, vagyis az adenozin–trifoszfát a rövid ideig tartó maximális erőkifejtéshez is szolgáltat energiát. Az inozin növeli ennek szintjét. Mivel növeli a szervezet energiaellátását, javítja az állóképességet is.

Elősegítheti  az oxigén-anyagcserét, ami fontos az edzések közbeni energia ellátottsághoz, vagyis ahhoz, hogy az izmok erősebben dolgozzanak, ami tulajdonképpen az izomtömeg növekedéséhez vezet.

Közremüködhet az inzulin felszabadításában továbbá jól ismert a kardioprotektív (azaz szivet óvó) szerepe.

az inozin az alábbi területeken fejti ki pozitív hatását:

  • részt vesz az energia-anyagcserében
  • támogatja az oxigéntranszportot mind a szív-, mind pedig a vázizomsejtekbe
  • hozzájárul a szervezet energia-ellátottságának biztosításához
  • részt vesz az ATP–szintézisban
  • növeli az állóképességet
  • javítja a keringést, segíti az oxigén-anyagcserét
  • serkenti és védi a szivet
Fontos! Az el nem használt vagy felesleges inozin urinsavvá alakul, tehát az inozin szedése kerülendő a köszvényben vagy vesekőben szenvedők számára!