Inozitol

Az inozitolt korábban a B-vitaminok csoportjába sorolták (B9-vitamin néven találkozhatsz vele), bár a kolin és az inozitol a szó klasszikus értelmében nem vitaminok. A kolin és az inozitol a sejtmembránok felépítésében együttesen vesznek részt. A kolin főleg a táplálékokban található meg lecitin formájában, az inozitol pedig leginkább gyümölcsökben és gabonafélékben. Rendszeresen találkozhatsz velük különböző vitaminkombinációk során.

Az inozitol Élettani szerepe

Az inzitol élettani szerepe részben hasonlít a kolinéhoz, mivel foszforsavval kapcsolódva a sejthártya alkotórészét képezi. Innen felszabadulva az inozitol-trifoszfát fontos szerepet játszik az ingerület átadásában, amennyiben a sejten belüli raktárakból a kalciumot szabaddá teszi és így kiváltja a sejtműködést. Még abban is hasonlít a kolinra, hogy ő is szerepet játszik a zsírok transzportjában. Az inozitol tehát a sejtek jeltovábbító mechanizmusainak fontos alkotóeleme.

Az inozitol a szöveteinkben, például a szívben, májban, a vesében, glükózból vagy szénhidrátból keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az agy és az agyfolyadék, innen erős leterheltség mellett kerül felhasználásra.

Az inozitol a vérkeringésnek köszönhetően minden egyes sejtbe eljut, különösen nagy töménységet ér el az agysejtekben, ahol az agyhártyában-eme vékony védőrétegben-raktározódik el. Szabad inozitolt, az úgynevezett inozitidot a vér is tartalmaz, mintegy 4,5 milliomod grammot milliliterenként. Azok a sejtek, melyek nem képesek az inozitol előállítására, ebből a tartalékból szerzik be a számukra szükséges inozitolt.

Érdekes, hogy a szemlencse, a szemfenék és a könny igen sok inozitolt tárol, és hogy ezen anyag hiánya különböző szembetegségek okozója lehet. Azt valószínűsítik, hogy itt is szorosan együttműködik az inozitol és a cink. A szemlencse, a recehártya és a szemfenék szabályosan fel van töltve cinkkel a vadállatok szeme éjszaka ezért izzik zöld és arany színárnyalatokban, ha ráesik a fényszóró fénye.

Az inozitol a glükóz izomerjének tekinthető. Összegképlete teljesen megfelel a cukorénak, csak nem tartalmaz aldehidcsoport. Az inozitol aktív formája a foszfatidil-inozitol, mely a sejtmembránok működését szabályozza és hozzájárul azok épségéhez, továbbá szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában is.

A kolin és az inozitol lipotróp anyagok, mivel segítik megakadályozni a zsírsavak kóros lerakódását a májban. Ezáltal védik a szervezetet, hiszen számos betegség kiindulópontja a máj elzsírosodása.

Kinek és miért ajánlott az inozitol?

Testépítőknek, diétázóknak és fogyókúrázóknak kiváltképp ajánlott a szedése, mivel szerepet játszik a zsírok szállításában, oda ahol azokra szükség van, így segíti a zsírégetést.

Az inozitol és a kolin más B-vitaminokkal és a hisztidinnel együtt elősegítik a bőr dehidratációjának megakadályozását.

Foszforral reakcióba lépve a kolinból lecitin képződik, mely a sejtmembránok és a vérben lévő lipoproteinek egyik speciális foszfolipidje. A kolin ezen kívül az acetilkolin (egy igen fontos ingerületátvivő anyag) vegyület szintézisének alapanyaga. Az inozitol az idegek burkát alkotó mielin szerves részét képezi. Ezenkívül fontos szerepet játszik az agysejtek táplálásában.

Az inozitol továbbá hangulatjavító, és nyugtató hatású. Sokak szerint kiváló altatószer, megszabadít a szorongástól és a feszültségtől, esetleg a magas vérnyomást is csökkenti.

Mennyi Inozitolt fogyasszunk naponta?

Nagyobb mennyiségben (napi kb 12 grammos adag esetén) depressziósok és pánikbetegségben szenvedők számára is hatásos, ugyanis ily mértékben képes helyettesíteni a betgség kezelésére alkalmazott gyógyszereket.