Kálium

Mi a kálium?

Az alkálifémek közé tartozó kémiai elem, vegyjele K.

A természetben elemi állapotban nem található meg, mivel reakcióképessége igen nagy. A vízzel rendkívül heves reakcióba lép, a levegő oxigénjével érintkezve gyorsan oxidálódik. A természetben ezért csak a sói fordulnak elő, sói elektrolízisével lehet előállítani. Reakcióképessége miatt zárt körülmények között kell tárolni.

A kálium az ásványi anyagok makroelemek csoportjába tartozik, napi szinten igényli a szervezet. Mivel nagyon sok élelmiszerben megtalálható, ezért csak igen ritkán fordul elő (és inkább csak idösebbek esetében), hogy valaki ne jusson a megfelelő mennyiséghez. Napi szükségletünk 200 milligramm, amelyet normál táplálkozással mindenki bejuttat szervezetébe. Testünkben kb. 150 gramm kálium található, ezek 95 %-a a sejtjeinkben lelhető fel.

Mik a káliumhiány tünetei?

Amennyiben–például hosszan tartó hányás vagy hasmenés következtében-hiány keletkezne, azt az alábbi tünetek jelzik: izomgyengeség, zavarodottság, csökkent tájékozódási képesség, lehangoltság.

Mi a kálium szerepe?

A kálium, mint minden ásványi anyag, nagyon fontos szerepet játszik a szervezet egészséges működésében.

Fontos alkotóeleme a sejteknek, segíti a sejtek energiaellátását; több enzim–és hormonfolyamatot befolyásoló tényező. Nátriummal együtt elengedhetetlen szerepet játszik az ingerületátvitelben, valamit elősegíti a sejtek tápanyagfelvételét. Szükséges az izommunkához (izomösszehúzódás), ezáltal a szív munkájához is.

Részt vesz a fehérjékből és zsírokból történő energiafelszabadítás folyamatában a szervezet folyadékháztartásának szabályozásában, így a sav–bázis egyensúly fenntartásában.

A foszforral együtt támogatja az agy oxigénellátását, ezzel is segítve a tiszta gondolkodást.

Megakadályozza a kalcium gyors kiürülését; segít az allergia kezelésében, enyhíti az izomgörcsöket. Csökkenti a szívroham kockázatát, a vérnyomást és a koleszterin szintet.

Hasznos lehet az agyvérzés bekövetkeztének esélyének csökkentésére is.

A kálium felszívódásáról néhány gondolat

A kálium felszívódását elősegítjük, ha sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk. A legjobban hasznosuló formája a kálium-klorid, a sörélesztő és a kálium-glükonát.

Felszívódását gátolja a szükségesnél nagyobb mértékű nátrium bevitele (só használata), a mértéktelen alkoholfogyasztás, vízhajtó gyógyszerek használata, illetve a gyulladáscsökkentő kortikoszteroidok alkalmazása (ezek a legerősebb elérhető gyulladáscsökkentő gyógyszerek).

A hosszan tartó hányás, hasmenés is gátló tényező, ilyenkor káliumhiány is kialakulhat.

Milyen élelmiszerekben található meg a kálium?

A kálium természetes előfordulása: szója, szárazbab, sárgaborsó, lencse, burgonya, banán, narancs, paradicsom, paszternák, retek, spenót, gránátalma, papaja. Ezenkívül szinte minden zöldség és gyümölcs fogyasztása ajánlott!

Készíts például káliumban gazdag zöld turmixot.

Fontos!

Kálium kiegészítő csak orvosi javaslatra szedhető. A kálium bevitelének növelése fokozza a magnézium kiürülését a szervezetből.

Veseelégtelenségben szenvedők kizárólag orvosi felügyelet mellett szedhetik. Különböző vízhajtók szedése mellett szintén csak orvosi javaslatra lehet alkalmazni.