Karnozin

A karnozin, vagyis β-alanil-hisztidin, egy dipeptid, az izmokban fordul elő.

A legújabb tudományos kutatásoknak köszönhetően már ismeretes, hogy az emberi szervezet ereje, munkabíró képessége és a fáradékonysággal szembeni ellenállása elsősorban a dipeptideknek köszönhető. Dipeptidek csak az állati eredetű fehérjékben találhatók, legnagyobb mennyiségben pedig a szárnyasok tartalmazzák.

A dipeptidek két aminosav peptidkötéséből jönnek létre kondenzáció során, az emberi szervezetre kifejtett hatásuk pedig attól függ, hogy mely aminosavak vesznek részt ebben a reakcióban.
A béta-alanin a hisztidinnel együtt alkotják a karnozin dipeptidet, amely igen erős savmegkötő puffer az izomban és így jelentős teljesítményt növelő hatása van. A karnozin szintje jobban emelhető béta-alanin és hisztidin bevitelével, mint magával a karnozin fogyasztásával.

A karnozin szerepe a sportolók életében tehát igen jelentős.

A karnozin egyfajta pufferelő anyagként működik, ami azt jelenti, hogy semlegesíti a hidrogén ionokat és megvédi az izomzatot a savasodástól. Ezzel a folyamattal jelentősen kitolódhat a fáradtságküszöb, növelhető az izmok teljesítőképessége. Ily módon megelőzi az izmok savasodását, tehát hosszabb és intenzívebb edzésre leszel képes. A kutatások szerint a karnozin képes az anaerob küszöböt is kitolni, így javítja az állóképességet, és a hosszabb, magasabb intenzitású munkavégzést.

A karnozin segít továbbá az izomsérülések megelőzésében, és segíti a regenerációt.

Mivel javítja a kötőszövet állapotát, ezáltal gyorsítja a sebek gyógyulását.

Szerepet játszik az antioxidációs és neurotranszmissziós folyamatokban és természetes alapot nyújt a nitrogénoxid termeléshez.

A karnozin igen jó antioxidáns, számos hatása van tulajdonképpen a bőr feszesítésétől az agy védelméig.

A karnozin leginkább a csirkehúsban található, de előfordul bizonyos sovány vörös húsokban is. Táplálékkiegészítők formájában is hozzá lehet jutni, ami nagyon jó hír a vegetáriánus étrendet követők számára.

Az emberek már igen hosszú ideje kutatják az örök ifjúság forrását. Számos kutatást, vizsgálatot folyattak és végeznek ma is, hogy felderítsék, mi is okozza az emberi szervezet öregedését. A sok–sok vizsgálati anyag egyike a karnozin, amely testünk egyik természetes tápanyaga, s melynek termelődése sajnos csökken, ahogy öregszünk.

A kutatások során jelentős eredményekre jutottak, ugyanis kiderült, hogy a karnozin kulcsfontosságú szerepet tölt be a test öregedésének gátlásában.

Számos karnozin-kiegészítőt fogyasztó számolt be arról, hogy közérzetük és fizikai teljeseítöképességük már a kiegészítő néhány napos használatát követően jelentősen javult.

A test karnozinszintje tehát csökken, ahogy öregszünk, pótlására tehát idővel szükség van. Mivel szervezetünk egyik antioxidánsa, ezért hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez.

Kutatásokkal támasztották alá, hogy a karnozin jobban védi a DNS–t, mint bármelyik más tápanyag. Sőt, sajátos képességgel is rendelkezik, ugyanis az öreg sejteket fiatal és egészséges sejtekké alakítja!

Kutatások rámutattak arra is, hogy a karnozin szerepet játszik az Alzheimer-kórt okozó agyi rétegképződés megakadályozásában is.

Szabadalmakat jegyeztek be a karnozin sportteljesítmény-növelő hatásának kihasználására. Ez azért lehetséges, mert a karnozin megelőzi a tejsavképződést az izmokban.