Klorofill

A zöldségek és gyümölcsök gyönyörű színekben pompáznak a boltok polcain, vagy a piaci kofák pultjain. Rendkívül gusztusos látványt tudnak nyújtani, de tudod–e, vajon mitől kapják ezek a növények a színüket és egyáltalán milyen szerepet töltenek be az emberi szervezetbe kerülve?

KLOROFILL, AZ ÁLDÁSOS ZÖLD

Klorofill, avagy az áldásos zöld, mely az emberek és az állatok szempontjából is a legfontosabb. A klorofill zöld színe a növények leveleiben található fotoszintetikus pigment. Ez a zöld festékanyag hatékony immunerősítő, amely segíti a szervezetben a sejtépítést, regenerálást fiatalító hatású.

A KLOROFILL JELENTŐSÉGE ÉS SZEREPE

A klorofill a növényi anygacsere legfontosabb jellemzője. A növények a klorofill, a víz és a széndioxid segítségével szénhidrátot termelnek. Minden növényi táplálékkal klorofill kerül a szervezetbe, s az emberi szervezetben is többféle hatást fejt ki. A tudományos közlések szerint segíti a sejtek regenerálódását, részt vesz a vörösvértestképzésben, erősíti a májat és támogatja annak méregtelenítő tevékenységét, továbbá erősíti a bélflórát és a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét és nem utolsó sorban gátolja a rákkeltő anyagok aktivitását.

Antioxidáns szerepét oly módon is betölti, hogy a klorofill telis–tele van oxigénnel, amely igen kedvező a „jó“ baktériumok számára. Ha viszont nincs elegendő mennyiségű oxigén a sejtekben, akkor a káros baktériumoknak kedvező környezet alakul ki. Az viszont bizonyított dolog, hogy a rákos sejtek oxigéndús környezetben elpusztulnak.

A klorofill molekuláris szerkezete és kémiai összetétele majdnem azonos az emberi vér hemoglobinjával. A különbség csak az, hogy míg a klorofillban a magnézium a középső atom, addig a vérben a vas. A szervezetünk rendkívüli tulajdonsága viszont, hogy ki tudja cserélni a klorofill középső atomját vasra, így vért alakít ki és épít fel.

A KLOROFILL JÓTÉKONY HATÁSAI

A klorofill ugyan nem vitamin, de igen fontos részét képezi az egészséges táplálkozásnak. A fent említett tulajdonságokon kívül segít eltávolítani a testben felgyülemlett szennyezőanyagokat is valamint enyhíti vagy meg is szünteti az emésztőszervi vagy húgyúti rendellenességek miatt keletkező kellemetlen testszagot, illetve a vizelet és széklet szagát.

Mivel a sejtek regenerálódását is segíti, ezzel támogatja, gyorsítja a sebek, sérülések és fekélyek gyógyulását is, valamint a sérült bőr regenerálódását. A klorofill csökkenti a vér koleszterinszintjét is. Ezenkívül segíti a vér oxigénmegkötő képességét, a vérképzést és segíti a kálcium-kövek lebontását.

A klorofill fogyasztásának nagyon nagy szerepe van az emberi szervezet méregtelenítésében és lúgosításában. A zöld növények a legjobban lúgosító ételek közé tartoznak. Ráadásul értékes tápanyaggal töltik fel a szervezetet: könnyen felszívódó vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rosttal, aminosavakkal, klorofillal, enzimekkel és ásványokkal, amelyek segítenek semlegesíteni a vérben és a szövetekben levő savakat.

A klorofill segíti a vér sejtjeit, hogy ellássák oxigénnel a test minden részét. Mivel oxigénnel dúsítja a vért, ezáltal javul a sejtek oxigénellátása, így a gyulladások megszüntetésében komoly szerepe van. Így például segít a középfül fertőzések és gyulladások esetén, de más gyulladásos vagy fertőző betegségek esetében is továbbá gyulladásos bőrbetegségek, hüvelygyulladás és a méhnyak fertőzései esetén is.

A klorofill kitágítja a véredényeket, ezáltal pozitív hatást fejt ki a vérnyomásra és a szívbetegségekre, mivel javul a vérkeringés, és a sejtek vérellátása.

KLOROFILL TARTALMÚ ÉTRENDKIEGÉSZTŐK ALKALMAZÁSA

Amennyiben nem fogyasztasz elegendő mennyiségű zöld színű zöldséget, úgy a klorofill tartalmú étrend–kiegészítők alkalmazása több szempontból is hasznos lehet.

Klorofill tartalmú készítmények szedésekor előfordulhat, hogy a vizelet vagy a széklet ideiglenesen zöld színűvé válik, ez azonban semmilyen aggodalomra nem ad okot.