Kóladió

A Cola vera és Cola acuminata fa Nyugat- és Közép-Afrikában honos. Európában már az 1500-as évek végén ismerték, de csak a XIX. század végén vált közismertté.

Ez az örökzöld fa 6-10 méter magasra is megnő, levelei nagyméretűek és hosszúkás tojásdad alakúak. A növény különlegessége, hogy nem más–más időben hajt, hanem az egész fa egyszerre, a fa többi része pedig ilyenkor nyugalmi állapotban van. A virágzás július-augusztusban zajlik, és több hónapig is eltart. A virágok kisméretűek, sárga színűek, piros erezettel, és kis csoportokban láthatók az ágakon. A termések november–december hónapban érnek be.

A kólafa kizárólag a trópusokon terem, máshol maximum üvegházakban fordul elő.

A bennszülöttek a friss magvakat lomblevelekbe göngyölik, kosarakba csomagolják és időnként lemossák egy kis friss vízzel, majd újból átkötik. A magvak ezáltal hosszú hónapokig is frissek maradnak. Ezeket a magvakat rágni szokták, de ez csak frissek esetén lehetséges.

A kólamagban a kólavörös festék a szárítás során bomlik, így a szárított magok barna színűek lesznek, kemények, szagtalanok és kesernyés ízűek. Ez a keserű íz viszont a sok rágás hatására édessé lesz, mert a benne levő keményítő cukorrá válik.

A kóladió 0,6-3,0% koffeint, 0,1% teobromint, 2,4% katechin típusú cserzőanyagot, 20% keményítőt, festékanyagot, zsírt stb tartalmaz. A friss magvakban a koffein cserzőanyaghoz kötött, szárítás alatt ezek a vegyületek elbomlanak, a koffein szabaddá válik.

A kóladió felfrissíti az embert, magas koffeintartalma miatt élénkítő hatású. Jó hatással van az idegrendszer működésére, segíti az éberséget és szellemileg is frissít; továbbá fokozza az izmok működését. Ugyanakkor álmatlanságot okozhat.

A kóla vera elviselhetőbbé teszi az éhséget. A kávéhoz és a teához hasonló a hatása; a gyógyászatban a galenusi készítmények egyik alapanyaga. Enyhe vérnyomásnövelő, koszorúér-tágító hatású, növeli a szívfrekvenciát és a légzésszámot. Gyenge vízhajtó, és segíti a zsírok lebontását.

Könnyen hozzá lehet szokni, ezért fokozatosan emelni kell az adagot, ha továbbra is azonos hatást akarunk elérni.

A kóladió magjának élettani hatása ugyanakkor nem egyszerűsíthetö le a koffeinre, amelynek hatását a tanninok, vagyis a csersavak nagyban befolyásolják.

A kóla üdítő

Az igen népszerű kóla italok készítéséhez is felhasználják, ez az egyik alapanyaga. A kóla készítésének receptje természetesen “titkos”. 1886–ban egy amerikai gyógyszerész készített kóladió-és kokalevél-kivonatból, cukor és szénsavas víz elegyéből egy üdítöitalt, amely azóta-kokainmentes formában–közismert lett az egész világon.

A kólarágás

Nyugat- és Közép-Afrikában igen elterjedt szokás a kólarágás. Többnyire étkezés elött szokták rágcsálni a friss magvakat, ahol viszont nem terem, ott a száraz magvakat megtörik, és mézzel vagy tejjel italt készítenek belőle, azt fogyasztják. A száraz magvakat nevezik kólának, a frisset pedig gurunak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK