Mangán

Nevét a latin „magnes“ szóból kapta, 1774-ben fedezte fel Johann Gahn. A növények és az állatok fejlődése szempontjából fontos a talaj mangántartalma, s az emberi szervezetben számára is nélkülözhetetlen elem.

A szervezetben kb 15-20 mg mennyiségben van jelen és az epével választódik ki.

A mangán feladatai

  • A mangán anyagcserefolyamatokra gyakorolt hatása komplex: számos, biológiailag fontos enzim működésének beindításához nélkülözhetetlen (amely enzimek javarészt az anyagcserében játszanak kiemelkedő szerepet), más enzimeknek pedig a létrehozásához szükséges. Mangán szükséges a szénhidrátanyagcsere normális lezajlásához, illetve a nukleinsavak (DNS, RNS) képződéséhez. Emellett szükséges a fehérjében gazdag táplálék hasznosításához, mivel ezen tápanyag biohasznosulása mangán hiányában nagymértékben akadályozott lenne.
  • Szerepe van a sejtek oxidációs-redukciós folyamataiban, a citromsav-ciklus szabályozásában.
  • Mangánra van szükség a nemi hormonok termeléséhez, az egészséges csontozat kifejlődéséhez, az idegek zavartalan működésének fenntartásában, illetve az ízületek kenésében is szerepet játszik.
  • Továbbá szerepe van az anyagcsere sebességét szabályozó pajzsmirigyhormonok előállításában is.
  • Segít a vércukorszint szabályozásában. Ritkítja az epilepsziás rohamokat; fokozza a sebek gyógyulását és csökkenti az ízületi fájdalmakat. Képes a szabad gyökök semlegesítésére, ezáltal fontos antioxidáns funkciót tölt be.
  • Többek között a szuperoxid-dizmutáz (SOD) enzim működésének köszönhető, hogy a káros és agresszív szabad gyökök romboló hatásai ellen a szervezet eredményesen képes felvenni a harcot. A SOD működéséhez mangán és réz szükséges.

A mangán előfordulása

Szójabab, makadámdió, mogyoró, mandula, szárított kókuszreszelék, kesudió, főtt barna rizs, teljes kiörlésű barna kenyér, ananász, datolyaszilva, spenót, cékla, fejes saláta, petrezselyemgyökér, alma, szamóca, tojás.

Mi gátolja és fokozza a mangán felszívódását?

A mangán felszívódását támogatja a B1, az E-, K-, és C vitamin. Az antibiotikumok, az alkohol; valamint a nagy mennyiségű kalcium és foszfor viszont akadályozza a mangán felszívódását.

Mennyi a szervezet mangán igénye?

A szervezet optimális mangánigénye kb. 3 mg naponta. Akik változatosan és kiegyensúlyozottan étkeznek, azok körében igen ritkán fordul elő mangánhiány. Éppen ezért kiegészítőként sem szükséges szedni. A három legkönnyebben hasznosuló mangánforma az aminosav kelátkomplex, a mangán-glukonát és a mangán-citrát.

Plusz mangán bevitele dohányosok esetében, alkoholt rendszeresen fogyasztóknál és nehéz fizikai munkát végzőknél ajánlott.

Jó, ha tudjuk: egészséges szervezet esetében nem érdemes felesleges mennyiségű mangánt bevinni a szervezetbe, mert azt a szervezet nem tudja felvenni.

A mangánhiány tünetei

Általános tünetek mangán hiánya esetén: térdfájdalom, szédülés, hallászavar, rossz egyensúlyérzék. Mangánhiány okozhat ezenkívül terméketlenséget, ataxia tüneteket (az izommozgás összerendezetlensége) válthat ki, vagy a csontrendszer fejlődésében idézhet elő zavarokat.

Èrdekesség a növényvilágból:

A mangán szerepe meghatározó a növények nitrogén – anyagcseréjében. Így például a mangánhiányos növény a nitrátot nem tudja hasznosítani. A növényen belül csak minimális mértékben képes áthelyeződni, vagyis az öregebb részek nem adják át mangántartalmukat a fiatalabbaknak. Ezért a mangánhiány először a fiatalabb levelekben alakul ki. A krónikus mangánhiányban szenvedő növények gyökérzete a szokásosnál gyérebb.