Máriatövis

A gyógynövény egyre inkább kezd ismertté válni az emberek számára, többnyire méregtelenítő és májvédő funcióját ismerik. Mivel a máj- és epebetegségek legfontosabb gyógynövénye, ezért a májvédő gyógyszerek legfontosabb alapanyagát jelenti. A növény fő hatóanyaga a szilimarin, ami tulajdonképpen egy gyűjtőnév, több hasonló szerkezetű anyag elegye.

Máriatövis hatóanyaga

Gyógyászati célra a növény érett magját hasznosítják, de a föld feletti leveles hajtásrésze-szárított formában-szintén alkalmazható. A növény hatóanyagai: szilimarin, szilandrin, szilibin, s emellett flavonoidokat, szteroidokat is tartalmaz.

Az izolált szilimarin májvédő hatással bír. Sztenderdizált preparátumokban alkalmazzák toxikus, például gyógyszerek, ipari mérgek, vagy galócamérgezés okozta májkárosodás kezelésére, illetve megelőzésére; valamint krónikus májgyulladás és májzsugorodás esetén.

Régóta ismerik görcsoldó és epeműködést serkentő hatását is.

A szilimarin és vegyületei antioxidánsként is szerepet játszanak, mivel szabadgyök-fogóként védi a májat. A növény fokozza a májsejtekben a ribonukleinsav, illetve a fehérjeszintézist.

Heveny májgyulladás esetén és májzsugorodással járó betegségeknél alkalmazzák, továbbá gyógyszerek miatt kialakult májkárosodás kezelésére és megelőzésére is kiváló szer.

A máriatövis májvédő funkciója tehát igen hatékony, s többféle módját is megtalálja erre a gyógynövény.

Máriatövis jótékony hatásai

Egyrészt stabilizálja és erősíti a májsejtmembránokat, ezzel megelőzi, hogy a méreganyagok bejuthassanak a sejtbe. Másrészt hatékony antioxidáns, amely semlegesíti a veszélyes szabadgyököket, melyek igen reakcióképes molekulák, s nemcsak más molekulákban, de akár még a sejteken belül is képesek kárt okozni. Antioxidáns hatása többszöröse az E-vitaminénak. Harmadrészt pedig elősegítve a fehérjeszintézist, serkenti a májsejtek termelődését, és felgyorsítja a károsodott májszövetek regenerációját, illetve az elhalt sejtek lecserélését.

Daganatos, kemoterápiával kezelt betegeknél gyorsítja a szervezetben felszaporodó méreganyagok kiürülését. Gyulladáscsökkentő, és lassítja a pikkelysömörre jellemző sejtburjánzást is. A májban elősegíti az ösztrogén hormon lebontását, így a női meddőségek kezelésében is hasznos lehet. A máriatövis nagy biztonsággal alkalmazható, még terhesség és szoptatás alatt is.

A máriatövis hatékony ellenszere az enyhébb emésztési problémáknak, és ugyanilyen hatékony segítséget jelent funkcionális epehólyagpanaszok gyógyításában is.

A leveles hajtást a népi gyógyászat már jó ideje alkalmazza máj-és epepanaszok enyhítésére, ez azonban nem tartalmaz szilimarint. A termésből készült homeopátiás szerek a máj-és epebetegségeken kívül aranyér-, visszérbántalmak és reumatikus panaszok kezelésére is alkalmasak.

A máriatövist tehát az alábbi területeken alkalmazzák:

 • heveny májgyulladás
 • idült májgyulladás
 • májzsugorodással járó betegségek kezelésére
 • renszeres vagy túlzott alkoholfogyasztás esetén
 • vegyszerek és gyógyszerek okozta májkárosodás esetén
 • zsírmáj kezelésére
 • stimulálja az epe és epesavak (zsír- és koleszterinbontók) termelését a májban
 • fokozza a májsejtekben a ribonukleinsav-, illetve fehérjeszintézist
 • szabadgyökfogó antioxidáns
 • a különböző böjtkúráknál megkönnyíti a méregtelenítést
 • segíti a tartós gyógyszerfogyasztásnál a gyógyszermaradványok kiürítését a szervezetből
 • általános májtisztítás vagy méregtelenítés alkalmával.

A szilibin hatóanyaga megszünteti vagy csökkenti azoknak az anyagoknak a hatását, amelyek a májszövetek elhalását vagy a máj zsugorodását idézik elő; továbbá „méregteleníti” a májat, és elősegíti a regenerálódását.

A tinktúra amely egy alkoholban kiáztatott igen erős hatású növényi kivonat, amit cseppekben adagolnak fokozza az epekiválasztást, és csillapítja a görcsöket.

A máriatövist gyakran társítják más gyógynövényekkel, így például gyermekláncfűvel, fecskefűvel, articsókával vagy boldófával.