Metionin

A metionin, AZ ESSZENCIÁLIS AMINOSAV

Az esszenciális aminosavak egyike. A cisztein aminosav képződését segíti a szervezetben B6-vitaminnal együtt. A B6-vitamin a zsírok, szénhidrátok és fehérjék anyagcseréjében is szerepet játszik,  ezenkívül az idegrendszer, immunrendszer és az emésztőrendszer megfelelő működését segíti. Rendkívül sokrétű a funkciója, megnő a B6-vitamin szükségletünk, ha nagy fehérjetartalmú étrendet tartunk. Nélkülözhetetlen az ellenanyagok és a vörös vértestek képzéséhez.

A METINOIN Funkciója a szervezetben

  • A cisztein mellett a metionin a másik aminosav, amely kéntartalnú. Mindkettőnek fontos a szerepe a fehérjék felépítésében, a metionin mindig a lánckezdő aminosav.
  • Számos alapvető biokémiai folyamat nélkülözhetetlen eleme. Segíti az anyagcsere végtermékek eltávolítását a májból, valamint a végtermékek felhalmozódását a májban, illetve az artériák falán.
  • Aki túlsúlyos, annak a vérében nincs elegendő metionin. Ennek tünetei lehetnek a fáradékonyság, kedvetlenség, a folyamatosan energiaszegény állapot; összességében tehát a motivációhiányban mutatkozik meg. A metioninnek alapvető szerepe van a fehérjeszintézisben. Amennyiben nem jut megfelelő mennyiségű metionin a szervezetbe, úgy gyengül az immunrendszer, nő a rák kockázata, és elhízáshoz vezet.
  • A metionin a zsírbontásban is közreműködik. Ez az aminosav a fehérjék építőköve, a fehérjék pedig az izmoké. Izom nélkül pedig nincs zsírbontás. A metionin a karnitin alkotóeleme és segít a zsírok bontáshoz történő szállításában. (A karnitin rendkívül fontos anyag, amely nélkül nincs zsírsavbontás, mivel a karnitin a zsírsav szállítórendszer alkotója. A zsír tehát csak az ő segítségével alakítható energiává).
  • A szervezetben való átalakulása során a kénből aktív szulfát jön létre. A szervezet szulfát tartalmú anyagainak ez a legfontosabb kiindulási anyaga.
  • Mint kéntartalmú aminosav a haj, a köröm, a bőr, és a szaruhártya felépítésében vesz részt.
  • Képes aktiválni a fehérjevérsejteket, ezáltal segíti az immunrendszer müködését. Az égési és műtéti sebek gyógyulását kedvezően befolyásolják.
  • Megakadályozzák testünkben a mérgező fémek felhalmozódását, védik a szervezetet a szabadgyökökkel szemben. A szabadgyökök kémiailag igen aktív vegyületek, amelyek megtámadják a sejtmembránt, s így elpusztítják a sejtet. Szabadgyökök nagyon könnyen keletkeznek a testben: például a dohányzás, elektromágneses sugárzás, túlzott alkoholfogyasztás hatására. A cisztein és metionon kiváló antioxidáns tulajdonságú aminosavak, át tudják alakítani a szabadgyököket kémiailag inaktivvá. Ezt a hatásukat szelénnel és E-vitaminnal kombinálva még fokozhatjuk. A szabadgyökök elleni küzdelem rendkívül fontos, hiszen pusztítják a szervezetünket, megtámadják az ép sejteket, elrontják a DNS láncot, ők felelősek a sejtek öregedéséért. Az antioxidánsok ezeket a káros folyamatokat megállítják, semlegesítik.
  • Metionin hiányában a hasnyálmirigy enzimtermelése csökken, és nő a vér koleszterin szintje.
  • A metionin segíthet az ópiátok és az alkoholelvonási tünetek mérséklésében. A modern detoxikációs klinikákon ebből a célból táplálékkiegészitőként adják a kezelésben résztvevők számára. Ebben az esetben is nagyobb az ajánlott napi mennyiség az optimálishoz képest.

Miben található metionin?

A metionin zöldségekben és gyümölcsökben csak kis mennyiségben fordul elő, kivéve a spenótban, főtt kukoricában és a burgonyában. Nagy mennyiségben tartalmazzák viszont húsok, halak, szezámmag és egyes növényi magok.

Mennyi metioninra van szükségünk?

Szervezetünk számára normális esetben napi 2-3 grammnyi metionin a szükséges mennyiség. Természetesen bizonyos túlterhelések hatására, mint például a testépítés; ez az igény jelentősen megnő, akár kétszerese is lehet.