Narancs

A citrusfélék közül a narancs az egyik olyan déli gyümölcs, amely ma már az év minden szakaszában elérhető. Ez az édes és lédús gyümölcs magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, ugyanakkor további értékes anyagok is találhatók benne, úgy mint kalium, kalcium és foszfor nyomelemek közül pedig a szelén. A C-vitamin mellett A-, B1-, B2-, B6-és E-vitamint, niacint és bioflavont is tartalmaz.

A narancs tipikus ízét a gyümölcscukor és a magas citromsavtartalom, valamint az aromás olaj adja. Bár az íze savas, mégis lúgosító hatású a szervezetre.

A NARANCS jótákony hatásai

A gyümölcs fogyasztása nyugtatja az idegrendszert, csökkenti a keringési betegségek kockázatát. Vírus és baktériumölő hatása enyhíti az influenza tüneteit, savtartalma pedig segíti az emésztést.

A gyümölcsnek kb 85% - a víz, kb 10% - a szénhidrát, ezenkívül fehérje, nyomokban zsír és sok ballasztanyag van, pektin formájában. A narancs számos antioxidáns vegyületet tartalmaz, melyek közül a legfontosabbak az A- és C-vitamin, valamint a lutein. Antioxidáns lévén pedig  segít hatástalanítani az agresszív oxigénmolekulákat a szervezetben, melyet a stressz, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a környezetszennyezés, stb okoznak.

A narancs vörös húsú fajtájában amit vérnarancsként ismerünk antociánok is találhatóak, melyek szintén jó antioxidáns hatással bírnak. Kimutatták, hogy a vérnarancs - különösen cukorbetegek esetében - igen jelentősen növeli az antioxidánsok mennyiségét a vérben, és ezzel együtt jelentős csökkenést eredményez a káros anyagok szintjében. Ezek az antociánok gyulladásgátló és vérnyomáscsökkentő hatással bírnak, valamint rákellenesek. A narancs nobelitin tartalma váralvadásgátló, s trombózis - megelőző hatású.

A NARANCS ÉS A C-VITAMIN

A narancslénél hatásosabb a teljes gyümölcs fogyasztása. Ha nem távolítjuk el a belső héját, hanem a gyümölcshússal együtt elfogyasztjuk a gerezdeket elválasztó hártyát is, a C-vitamin és a flavonoidok hatása megtöbbszöröződik. Ezért van az, hogy a tabletta formában elfogyasztott C-vitamin soha nem olyan hatásos, mint a természetes forrásként elfogyasztott gyümölcs.

Ez az összhatás pozitívan hat a koleszterinszintre, vérnyomásra is, továbbá segít a rák kialakulásának megelőzésében. A narancsban található szelén immunrendszer erősítő hatású.

Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően csökkenti a fáradtságérzetet és a rossz közérzetet. Ezenfelül segíti a csont és porc sejtjeinek fejlődését.

A frissen facsart narancslé számos tápanyag felszívódását segíti a bélrendszerből. Segíti a vas felszívódását és hasznosulását, melyet valószínűleg a gyümölcs C-vitamin tartalmának lehet köszönni. Kimutatták azt is, hogy az egyébként vasban gazdag szójatermék, a tofu fogyasztása sok esetben még nem elegendő a normális vérképzéshez. Azonban ha a tofu mellett rendszeresen narancsot is fogyasztunk, akkor már 30 nap alatt lényegesen magasabb a vér hemoglobin koncentrációja. Ebben az esetben is a narancs C-vitaminja segíti a tofuban lévő vas felszívódását, és ezáltal javítja a vérképet.

A narancs ezenkívül jó folsav pótló szer, ami szintén elengedhetetlen a vérképzéshez. A rozsból készült kenyér és narancslé kombinációjával olyan folsavszint emelkedést lehet elérni mind a vérplazmában, mind pedig a vörösvértestekben, mintha mesterségesen folsavval dúsított élelmiszert fogyasztottunk volna. Tehát a narancs kitűnő forrása a folsavnak, valamint kiváló serkentője a folsav felszívódásának.

Vizsgálatokkal igazolták azt is, hogy az A-vitamin és annak előanyaga, a béta-karotin hasznosulása a narancsból lényegesen jobb, mint például a zöld leveles zöldségekből. A gyümölcs leve közel négyszeres mértékben képes emelni a béta-karotin mennyiségét a vérben a zöldfélékhez viszonyítva. A-vitamin hiány esetén tehát érdemes jó sok narancsot fogyasztani.

A narancs lassan és kíméletesen emeli a vércukorszintet, mivel egyrészt a narancsban található rostanyagok lassítják a szőlőcukor felszívódást a bélből, másrészt pedig a narancsban sok a gyümölcscukor, amit a máj hamar hasznosít anélkül, hogy emelné vele a vércukorszintet.

A narancs rosttartalma megkönnyíti a székletképződést és a székletürítést. A gyümölcs vagy a leve fogyasztása serkenti a hasnyálmirigy emésztőenzimeinek termelődését, így a zsírok, a fehérjék, illetve a szénhidrátok emésztése könnyebben és gyorsabban megy végbe.

A narancsban található hatóanyagok egy része daganatgátló hatású. Kimutatták, hogy a rákos betegségek esetében a narancs fogyasztása erősítheti a rákelleni szerek hatékonyságát.

A narancs antioxidánsai – a flavonok, karotinok, a limonén és az antociánok - kifejezetten rákellenes hatásúak.

Jótékony hatású az erekre, az idegrendszerre és a szívre, mivel rutént is tartalmaz.

A fitoösztrogéneknek köszönhetően enyhítheti a nögyógyászati panaszokat. Fertőzések esetén is segitséget nyújt, mert a benne lévő anyagok természetes antibiotikus hatásúak.

A narancs nagyon jó vízhajtó is, ami jót tesz a veséknek, s csökkenti a vérnyomást is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK