Nátrium

Ki gondolta volna, hogy amit mi a hétköznapokban oly gyakran csak sóként vagy szódaként emlegetünk, annak “alapanyaga” a csillagok egyik gyakori alkotóeleme? Pedig ez így igaz, ez pedig a nátrium.

A nátrium

A nátrium vegyjele Na elemi állapotában ezüstös színű, jól nyújtható könnyűfém. Nevét Klaprothtól kapta, aki az egyiptomi-mezopotámiai eredetű nátron (neter = szóda) szóból képezte.

A káliumhoz hasonlóan az alkálifémek közé tartozik, reakcióképessége nagy: a vízzel rendkívül heves reakcióba lép, a levegő oxigénjével érintkezve gyorsan oxidálódik, ezért zárt  körülmények között kell tárolni. Heves reakcióképes természete miatt a természetben elemi állapotban nem is talaljuk meg, csak a vegyületeit.

A Föld tömegének kb 2,6 %-át natrium adja. Az egyik legismertebb vegyülete a konyhasó, ami tengerekben mintegy 3 %-os koncentrációban található meg. Nagyobb mennyiségben sóbányákban fordul elő.

A nátrium feladata a szervezetben

A nátrium feladata a szervezeten belül is igen sokrétű, az élő szervezetek számára nélkülözhetetlen. Részt vesz a szénhidrát–és fehérje anyagcserében, valamint szükséges az izomműködéshez. A sejtfalak nátrium segítségével engedik be a tápanyagot a vérkeringésből a sejten belülre és a nátrium teszi lehetővé az izmok összehúzódását is. Jelentős a szerepe az izmok ingerelhetőségét illetően.

Klórral és a káliummal együtt szabályozza a szervezet folyadék-háztartását.

Fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában és bizonyos enzimek aktiválásában, a sejtek energiaellátásában; valamint a sav-bázis egyensúly fenntartásában.

Miben van nátrium?

A nátrium minden élelmiszerben megtalálható, akadálytalanul, igen könnyedén szívódik fel az ételekből és italokból. Felszívódásának egyetlen akadálya a túl sok kálium lehet, mert az kiürítheti a nátriumraktárakat.

A szervezet mintegy 80-100 gramm nátriumot tartalmaz. Nagyrészt oldott állapotban, kisebb része a csontokban, kötőszövetekben lelhető fel.

Pótlása mikor fontos?

Kiegészítésként való szedése nem szükséges, de azért vigyázzunk: aki melegben megerőltető testmozgást végez, az az izzadás miatt nagyon sok nátrium veszít. Ezt a hiányt javasolt pótolni. További pótlás akkor ajánlott, ha például valaki hosszan tartó, hányással és hasmenéssel járó betegségben szenved. Az alacsony nátriumszint következményeképp kiszáradás is felléphet.

A nátrium további funkciói:

Létfontosságú az idegrendszeri ingerületek átvitelénél, és az izmok összehúzódásánál, amelynek során kalium lép ki a sejtből és nátrium kerül be. Ekkor persze megváltozik a sejt elektromos töltése, és ez a változás okozza az ingerületet, illetve az izmok összehúzódását.

Szervezetünkben nagyon fontos fenntartani a nátrium–kálium–kálcium egyensúlyt. Rendkívül fontos szerepet játszik az úgynevezett ozmotikus nyomás fenntartásában, a káliummal szorosan összefüggve.

Nátrium-kálium pumpa

A sejtek életében igen jelentős a mindenki által ismert nátrium-kálium pumpa, amely fenntartja a sejten belüli elektromos töltést is, és rendkívül fontos az izom–és idegsejtek esetében. A testben lévő kálium nagyrésze a sejteken belül van, a nátrium pedig a sejteken kívül, a vérben és más testnedvben. A sejtek az úgynevezett nátrium-kálium pumpa segítségével engedik a nátriumot a sejtekbe bejutni, illetve a káliumot kiengedni. Ez a pumpa testünk minden egyes sejtjének falában megtalálható. Ennek a folyamatnak van talán a legjelentősebb szerepe a sejtek egészséges állapotának fenntartásában.

Nátriumhiány

Amennyiben nátriumhiány alakul ki, az alábbi tünetek jelentkezhetnek: szédülés, étvágytalanság, emésztési zavar, izomgörcs, hányinger, szájszárazság, alacsony vérnyomás. A túl sok natrium megemeli a vérnyomást, tehát növeli a keringési megbetegedések kialakulásának kockázatát.

A nátrium felhasználása

Felhasználása igen széleskörű. Az élelmiszeriparon kívül alkalmazzák a szappangyártásnál, világítástechnikában, fémolvadékok tisztításához, nukleáris erőművekben hőelvezető folyadékként, könnyűfémek előállításánál redukálószerként, stb.

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

Multivitamin for Women - 60 tabletta

Multivitamin for Women - 60 tabletta

4.190 Ft

3.562 Ft

70Ft / tabletta
Megveszem
Multivitamin for Men - 60 tabletta

Multivitamin for Men - 60 tabletta

4.190 Ft

3.562 Ft

70Ft / tabletta
Megveszem
One-A-Day - 100 tabletta

One-A-Day - 100 tabletta

3.490 Ft

2.967 Ft

35 Ft / tabletta
Megveszem
Vitamin Complex - 60 tabletta

Vitamin Complex - 60 tabletta

1.790 Ft

1.522 Ft

30 Ft/tabletta
Megveszem
Multi Mineral Complex - 100 tabletta

Multi Mineral Complex - 100 tabletta

2.090 Ft

1.777 Ft

21 Ft / tabletta
Megveszem
H2O Q10 - 60 kapszula

H2O Q10 - 60 kapszula

3.690 Ft

3.137 Ft

62 Ft / kapszula
Megveszem