Olajfa

Az olajfa gyümölcséből többféle eljárással olajat nyernek vagy tartósítással konzerválják levelét pedig a gyógyszeripar hasznosítja értékes hatóanyagai miatt. Az olajfalevél egy új, különleges hatású, természetes, növényi alapú étrendkiegészítő, amelyet az olajfa válogatott leveleiből készítenek. Általános és természetes eredetű, immunrendszert erősítő, mely 98 értékes összetevőt tartalmaz. Legfontosabb hatóanyaga az oleuropein. Az olajfalevél első hivatalos orvosi említése 150 évvel ezelőttről származik, lázas betegségek és a malária gyógyítása kapcsán.

Az olajfalevél-kivonat

Tudományos bizonyítékok támasztják alá, hogy az olajfából származó kivonatoknak–beleszámítva a leveleket is-egy saját egészségmegőrző repertoárja van, mely legyőzi, vagy ellenáll a fertőző organizmusoknak és erősíti az immunrendszert. Az olajfalevél tartalmaz telítetlen zsírsavat, valamint fontos polifenol, béta karotin, szkvalén és  E-vitamin forrás.

(A szkvalén a zsírok egyik fajtája, mely az A-, D-és E-vitaminhoz hasonló hatással rendelkezik. Képes szintetizálni a sejteken belüli oxigént, ezáltal kedvezően hat az anyagcsere reakcióira. Antioxidáns hatású, fontos szerepet játszik a hormonműködés szabályozásában, erősíti az immunrendszert, és fokozza a toxinok kiválasztását.)

Az olajfa-kivonat különösen gazdag az antioxidáns hatású oleuropein vegyületben.

Az olajfalevél-kivonatot 1995-ben használták előszőr klinikai terápia során. A tapasztalatok alapján elmondható, hogy az olajfa egy nagyon ígéretes és különleges hatással rendelkező  növény, mely a gyógyításban igen sokrétű szerepet kaphat. A kutatások és klinikai tapasztalatok szerint az olajfalevél-kivonat jótékony hatással lehet azoknál a betegségeknél, melyeket vírusok (például influenza, közönséges nátha, hepatitis B, herpes, övsömör, stb.), retrovírusok (HIV), baktériumok (encephalitis), gombák (Candida a.) és protozoanok okoznak.

A sztenderdizált olajfalevél-kivonat potenciális antimikrobális hatóanyaga lehet a bélrendszert és a légzőszervi traktus ért fertőzések kezelésének.

Az olajfalevél-kivonat aktív hatóanyagának nagyon érdekes, figyelemreméltó hatása van a kardiovaszkuláris rendszerre.  Javítja például a koronáriák véráramlását, csökkenti a vérnyomást és a szabálytalan szívműködés előfordulását továbbá pozitív hatású a vér alkotórészeire (a trombocitákra), ami összefüggésben van antioxidáns hatásával.

Az olajfalevél-kivonat 40-szer több antioxidánst tartalmaz, mint a hidegen sajtolt olivaolaj, melyet a fa terméséből készítenek. Azonkívül az olajfalevél kivonat további, az egészség megőrzése szempontjából fontos anyagokat is tartalmaz, így van benne króm, vas, szelén, cink, béta-karotin, C-vitamin, illetve az aminosavak széles skálája.

Az olajfa leveleiből készített kivonat igen hatásos különböző kórokozó vírusok, baktériumok, gombák ellen, illetve magas vérnyomás és egyéb szív-és keringési rendellenességek esetén. Erősíti a természetes bélflóra mikroorganizmusait, hatásos a gyomorfekélyes állapot megelőzése tekintetében és a kialakult betegség kezelésében is. Kimondottan jó eredményeket értek el alkalmazásával az asztma és allergia gyógyításában.

Miben segít az olajfalevél kivonat?

Az olajfalevél-kivonat rendszeres szedése segíti az általános közérzet és kedélyállapot javulását, növeli az aktivitást, s segít immunrendszerünknek, hogy nagyobb ellenállóképessége legyen a betegségekkel és fertőzésekkel  szemben. Az oleuropeinnek és kapcsolódó vegyületeinek antibakteriális hatását ugyanis számos vizsgálattal bizonyították.

Az aktív hatóanyagokat az ötvenes években sikerült azonosítani és előállítani, amelyeket ettől kezdve szigorú laboratóriumi és klinikai vizsgálatoknak vetettek alá. Az utóbbi évek vizsgálatai azt is bebizonyították, hogy az olajfa hatóanyagainak néhány különleges eleme, a fehérjebontó enzimek, illetve bizonyos kódátíró-fordító enzimek hatása igen hasznos lehet a retrovírusok elleni küzdelemben.

Az olajfalevél-kivonat különleges értékét elsősorban az asqualen és az oleuropein hatóanyag adja.

A asqualen gondoskodik a bőr egészségéről, bársonyosságáról, illetve aktivizálja az immunrendszert míg az oleuropein rendszeres fogyasztásával számos szív-és érrendszeri betegség kockázata nagyon nagy mértékben csökkenthető. Az oleuropein erőteljesen segíti a szív vérellátását, tágítja a koszorúereket, kiküszöböli a szívritmuszavarokat és rendkívül hatásos görcsoldó hatása is.

Az oleuropein egy igen reaktív anyag, tehát számtalan másik anyaggá alakulhat át, így például dihidroxifeniletanollá-DPE, mely ugyancsak fontos szerepet tölt be az olajfalevél pozitív hatásait illetően.

Az gyógynövénynek koleszterincsökkentő hatása is van, ám jelenleg a kutatások szerint az oleuropeinnek az olajfalevél többi hatóanyagával együtt kell bejutni a szervezetbe ahhoz, hogy ezt a kedvező hatását kifejthesse.

Az olajfalevél olaja csökkenti a szívkoszorúér betegségek kialakulásának és a különböző rákos megbetegedéseknek a kockázatát, javítja az immunrendszer működését és enyhíti a gyulladásokat.

Az olajfalevél kivonat antioxidáns hatásának köszönhetően véd a szabadgyökökkel szemben és lényegesen lelassítja az öregedési folyamatokat. Friss kutatások rámutattak arra is, hogy az olajfalevél-kivonat gátolja a tumoros sejtek növekedését.

Egy rendkívül érdekes kutatást végeztek New-Yorkban, melynek eredményeit 2003-ban publikáltak is. Eszerint az olajfalevél–kivonat gátolta a HIV-1 vírust, és nem volt toxikus hatással az egészséges sejtekre nézve. Az olajfalevél-kivonat gátolja az akut fertőzést és a HIV-1 sejtek közötti átörökítést és megakadályozza a HIV-1 replikációját. A célsejtekben toxikus hatás nem volt kimutatható.

Az olajfának önmagában nincsenek mellékhatásai. Ennek ellenére előfordulhat, hogy a szedését követően fejfájás, izom-és végtagfájdalmak, szénanátha szerű rekciókat tapasztalsz. Ekkor a szedést nem kell abbahagyni, viszont az alkalmazott mennyiséget a felére lehet csökkenteni. Ezek a „mellékhatások“ egy teljesen természetes folyamat kísérői. A reakciók kialakulásának ugyanis az az oka, hogy ha a szervezet túltelített kórokozókban és azok az olajfa hatására hirtelen nagy mennyiségben elpusztulnak, akkor nagy mennyiségű sejthulladék kerül a vérkeringésbe. Ezek a reakciók  4-7 napon belül lecsengenek, ahogy tisztul a szervezet, ahogy kiüríti a test a toxikus hulladékot. Ez a szervezetet semmiféle formában nem károsítja.

Részletes és szigorú toxicitási vizsgálati adatokkal erősítették meg, hogy a készítményből a javasolt, szokásos napi adag akár több százszorosának bevétele sem okozhat mérgezést, vagy egyéb nem kívánatos mellékhatásokat.

A fentiek alapján az olajfa levél–kivonatot az alábbi tünetek enyhítésére és megszűntetésére használhatod eredményesen:

  • allergiás tünetek enyhítésére, megszűntetésére
  • vírusos betegség megelőzésére és hatékony kezelésére (például herpesz, influenza, általános megfázás)
  • gombás fertőzések
  • gyulladásos betegségek
  • ízületi gyulladások enyhítése
  • légúti megbetegedések esetén (asztma, bronchitis)
  • tartós immungyengeség leküzdése
  • érrendszeri rendellenességek
  • magas vérnyomás
  • krónikus kimerültség és depresszió kiküszöbölése.