Pantoténsav

Vízben oldódó vitamin. Testünk minden sejtje számára fontos. Pantoténsavnak is nevezik, ismertebb nevén B5 vitamin. Előfordul, hogy stressz vitaminként is emlegetik.

A pantoténsav hatása a szervezetre

  • A neuromuszkuláris transzmitterek (kémiai jelek, melyek, szabályozzák az agyi funkciókat) és a mellékvese hormonok termelésében játszik szerepet. A koenzim-A nevű enzim alkotórészeként komoly szerepet tölt be a fehérje-, szénhidrát- és zsír anyagcserében, segíti a zsírsavak szállítását és energiává alakulását
  • Elősegíti az antitestek termelődését. Támogatja az immun és idegrendszert. Újabb kutatások szerint lassítja az öregedést. Szerepet játszik a normális növekedésben. Eredményes az alkoholisták kezelésében, jó hatással van a depresszióra. Jó fájdalomcsillapító hatású. Allergiás gyulladások esetén hatékonyan csökkenti a fellépő tünet. Alkalmas a koleszterin szint csökkentésére. Javítja a koncentrációs képességet.
  • A B1 vitaminnal együtt adagolva enyhíti a gyomorégést.
  • Jó hatással van a bőrre és a hajra. Segíti az acetilkolin termelődését, ez egy nagyon fontos kémiai anyag az agy számára. Támogatja a szerotonin termelést, ezért jó hatással van a stresszre, depresszióra és a szorongásra, enyhíti a migrénes fejfájást.
  • Az arthritiszes reggeli fájdalmak és merevség csillapítására ajánlják az orvosok.
  • Jó hatással van a herpeszre, gyógyítja a pattanásokat.

Miben található B5 vitamin?

Karfiol, avokádó, lazac, tojássárgája, sajt, gabonafélék, húsok, hüvelyesek, vese, máj, hering, tej, olajos magvak, rizs,  narancs, paradicsom,  csípős paprika, hajdina, lencse, dinnyék.

A B5 vitamin hiányának tünetei

Mivel tápanyagainkban bőségesen megtalálható a B5 vitamin, hiánya csak ritka esetekben fordul elő. Mégis van néhány olyan állapot, amely B5 vitamin hiányt okoz. Ezek: a cukorbetegség, dialízis, bélbetegség, tartós stressz, általános legyengülés, hosszú antibiotikum kúra.

A haj és a fejbőr rendellenességei, fáradtság, gyengeség, alvászavarok, kéz- és lábzsibbadás, bélrendszeri megbetegedések.

A B5 vitamin szerepe a sportban

A B5 vitamint elsősorban komplex vitaminkészítmények formájában alkalmazzák, hogy javítsák az általános egészségügyi állapotot, továbbá, hogy megnöveljék a hosszantartó fizikai aktivitásából adódó stressz elleni védekezést.

Mennyi a NAPI szükséges B5 mennyiség?

Felnőtteknek napi 20-25 mg/nap

Terápiás célzattal 50-250mg/nap

Allergiás eredetű orrjárat gyulladás esetében 250 mg szinte azonnali javulást hoz.

Egyhangú, szegényes étrend esetén 10 mg csökkenti a kimerültséget, alvászavart.