Pitypang

A PItypang, azaz gyermekláncfű, mint gyógynövény

A pitypangból, másnéven gyermekláncfűből készült táplálékkiegészítők álta­lában a növény édes gyökértörzsét és karógyökerét tartalmazzák, vagy a leveleit bár meg kell jegyezni, hogy az egész növény, a virágzatával együtt értékes és gyógyító hatású. Általában gyomnövényként ismerik, de a lucernához hasonlóan levelei és gyökerei vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok.

Tavasszal–mikor virágja még csak bimbó formában van jelen-inkább a gyökerében és a levelében található a legtöbb hatóanyag. Virágzáskor, amikor virágja sárga, akkor a szárában található a legtöbb összetevője. Ilyenkor már a szárát is lehet fogyasztani, akár önmagában, vagy zöldségként is. Keserű ízű, de éppen amiatt ajánlott az epe működéséhez.

E gyógynövény segít az epebántalmak és a májbetegségek gyógyításában. Keserűanyag tartalma miatt serkenti az emésztőmirigyek működését. A máj és emésztési problémák esetén a pitypang gyökerét alkalmazzák míg a levelét a vízretenció (ödéma) csökkentésére. A növény levele igen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban.

A pitypang hatóanyaga

Sok benne  az A-vitamin, mérsékelten található benne D-vitamin ezek mellett tartalmaz C-vitamint, különféle B-vitaminokat, vasat, szilíciumot, manéziumot, cinket és mangánt.

A pitypang különböző hatóanyagai szabályozzák a máj és a vesék működé­sét, ezért a növény számos olyan betegség kezelésére alkal­mas, mely során a szervezetből különféle méreganyagokat kell eltávolítani.

A gyermekláncfű májra gyakorolt jótékony hatásának vizsgálata kapcsán kimutatták, hogy a növény fokozza az epe ter­melődését és kiválasztását a májban, valamint az epehólyagból való ürülését. Ennek köszönhetően olyan betegségekre jó, mint az epekő megelőzése és kezelése, a sárgaság vagy a májgyul­ladás.

A Pitypang fogyasztása

A növény gyökerét nyersen és szárítva is lehet fogyasztani valamint gyökeréből kávépótló is készülhet. A növény gyökere tavasszal igen sok antioxidánst tartalmaz. Inzulintartalma miatt diabéteszes betegeknek is ajánlott a fogyasztása. A gyökeret ilyenkor szárítva, frissen vagy teának elkészítve ajánlják: naponta 2 alkalommal tanácsos fogyasztani. A szárított gyökeret főzés előtt érdemes beáztatni pár percre, mert így a benne lévő hatóanyagok sokkal hatásosabbak lesznek. Fontos, hogy lehetőleg tiszta, klórmentes vizet használjunk, édesítésnek pedig mézet.

Mi mindenre jó a pitypang?

Teája serkenti az emésztést, vizelethajtó, epeműködést elősegítő, vértisztító, erősítő-élénkítő, májbajokat gyógyító.

Vérhígító hatása miatt a sűrűvérűség ellen is hatékony. Vértisztító hatása folytán a köszvény és reuma esetén is segít elmulasztja a nyirokcsomóduzzanatokat, amelyhez a friss szárral 3 - 4 hetes kúrát kell elvégezni.

A levél erős vizelethajtó, mivel magas a káliumtartalma. A friss szárak fájdalommentesen oldják az epekövet, szabályozzák a máj és epe működését.

A pitypang ásványi sókat, fontos gyógy-és építőanyagokat tartalmaz, melyek nagyon fontosak az anyagcsere-betegségek gyógyításában.

Az állandóan betegeskedő emberek számára ajánlatos egy kéthetes kúra elvégzése a pitypang szárával, hogy megszűnjön a fáradtságérzés és javuljon a közérzetük.

A pitypangot időnként más májerősítő gyógyfüvekkel is keverik, például máriatövissel, fekete retekkel, vére­hulló fecskefűvel, céklalevéllel, hópehelyvirágfa kérgével, inozittal, metioninnal vagy kolinnal. A pitypang gyökere más májerősítő  anyagokkal együtt ja­vítja a májműködést, és hatékony lehet a magas ösztrogénszint tünetei ellen, mint például az endometriosis vagy a havi cikluskor jelentkező em­lőfájdalom ellen.

Hüvelyi gombafertőzések ellen szárított levelet és gyökereket áztatnak az ülőfürdőbe.

Gyógyhatását érvényesíti menstruációt megelőző tünetek enyhítésében, magas vérnyomás esetén, pangásos szívelégtelenség, rákmegelőzés, gombafertőzés esetén is. Ezenkívül segít a fogyásban, méregtelenítésben.

A növénynek nincs ismert káros mellékhatása, ezért terhes vagy szoptató nők is bátran fogyaszthatják. Ellenben érzékeny bőrűeknél bőrkiütést okozhat.