Prolin

A PROLIN ÉS A Kötőszövetek felépítése

A prolin a nem esszenciális aminosavak egyike, amely alapvető szerepet játszik a kötőszövetek felépítésében: így a kollagén alapú szövetek, a bőr, körmök és az ízületek felépítésében.

Elősegíti tehát a kollagén termelődést, erősíti a szívizomzatot. Különösen fontos az ízületek és inak egészsége szempontjából. Részt vesz a csontok, porcok és a bőr felépítésében.

Segít megőrizni a kötőszövetek egészségi állapotát, amennyiben C-vitaminnal együtt fogyasztjuk.

A prolin ornitinből és glutaminsavból képes szintetizálódni, tehát szervezetünk ebből a két aminosavból állítja elő.

Előfordul azonban, hogy az előállított mennyiség nem megfelelő, különösen azoknál a személyeknél, akiknél nagy a szív-és érrendszeri betegség kockázata.

A prolin a kollagén és elasztin fehérjék stabilitását biztosító elemek egyik fő alkotóeleme.

  • A kollagén felelős a bőr, a köröm, haj és az ízületek rugalmasságáért, valamint a mellek feszességéért. Természetesen az idő előrehaladtával a bőr veszít feszességéből, esetleg a súlyváltozások is okozhatnak problémát ezen a téren. Ízületeink pedig fokozatosan elgyengülnek. 30 éves korunkra a kollagén termelése a szervezetben már a minimális szintre csökken, amelyet tulajdonéppen táplálékkal semmilyen formában nem is tudunk pótolni.
  • Az elasztin egy fehérje alapú rugalmas kötöszövet, ez teszi számunkra lehetővé a nyújtózkodást, tehát a bőr rugalmasságáért felel. Elasztint tartlamaz az aorta, az artériák fala, a tüdő és a húgyhólyag is.

A prolin támogatja az optimális mennyiség előállítását a szervezetben.

A kollagénmolekulát alkotó építőelemeknek több, mint 10%-a csak prolinból áll. Fontos tehát a véredények és a test stabilizálásáshoz, hogy étrendünk optimális mennyiségű prolint tartalmazzon.

PROLINT Érelmeszesedés ellen

Az érelmeszesedés okozta lerakódásos folyamatok visszafordítításában is nagyon jelentős a szerepe. Azok a zsírgömböcskék, amelyek a koleszterint szállítják, egy biológiai ragasztóanyaggal az erek belső falához tapadnak. A prolin pedig egy olyan anyag, ami képes semlegesíteni ezekenek a zsírgömböcskéknek a ragadósságát.

A prolin hatása tulajdonképpen kettős:

  • segít a további érelmeszesedéses lerakódások képzödését megelőzni, majd
  • segít leoldani és a véráramba küldeni az érfalra már lerakódott zsírgömböcskéket. Amikor ezek a zsírgömbök leoldódnak az érfalakról, csökken a lerakódás mérete, ezáltal a szív – és érrendszeri betegség visszafordulásához vezet. Hozzájárul tehát az artériák falának optimális szerkezetének kialakításához, rugalmasságához, stabilitásához.

Prolin sportolók számára

Sportolók számára különösen fontos, hogy az inak, ízületek egészsége rendben legyen. Amennyiben elegendő a fehérjefogysztás, úgy nincs szükség kiegészítőként használni.

Mi tartalmaz prolint?

Tejtermékek, tojás, húsok tartalmaznak prolint.